mandag 18. mai 2015

Vakre skjoldsildre

Nå begynner skjoldsildren å blomstre, hos noen har den kanskje allerede blomstret en stund, men hos meg står den i litt kald skygge og er så vidt begynt nå. Men selv om blomstene er vakre, tror jeg de fleste har denne planten på grunn av det fantastiske bladverket som blir rundt meteren høyt.

Røttene til skjoldsildren ligger nesten oppå jorden, digre og brune, mens blomstene på den kraftige, høye stilken er sarte og luftige. De kommer før bladene, så på dette bildet er det nok rett før blomstene er avblomstret.

Her er det rett før de små blomstene springer ut. 
Skjoldsildren trives godt i skyggen og etter at blomstringen er ferdig for sesongen vokser bladene seg digre som skjold. Planten sprer seg raskt, men den kan holdes i sjakk ved å kutte av røttene eller rizomene i ytterkant. Men den er ikke så enkel å bli kvitt når den først er etablert. Men det er en fin plante som i hvert fall utkonkurrerer alt ugress rundt seg, og det er også enkelt å ta avleggere. Jeg har forresten aldri lagt merke til at sneglene er interessert i denne planten. Perfekt hvis du har et sted i hagen du vil ha noe som dekker godt, og den skal visstnok også tåle godt å stå fuktig. Hvis jeg husker riktig stod denne planten her i hagen da vi overtok, jeg har prøvd å flytte den, men den kommer alltid tilbake på det opprinnelige stedet. Så nå har jeg avfunnet meg med at den vil være der, så da får jeg heller tilpasse naboplantene.

Skjoldsildreblad

2 kommentarer:

  1. Så fin den er! Jeg kjenner ikke til den selv, men vet om noen som har den. Veldig dekorative blomster og blader.

    SvarSlett
  2. Har du plass får du sikre deg en rotbit fra dem...

    SvarSlett