lørdag 14. mai 2016

Ukens plante skjoldsildre

En av mine favorittstauder i hagen er skjoldsildren. Nå i disse dager har den fått noen høyreiste blomsterstengler med masse små og søte blomster. Så tidlig viser også de litt udelikate røttene som nærmest ligger ovenpå jorden. Etterhvert kommer de store bladene som dekker alt. At skjoldnavnet kommer av bladene er ikke så vanskelig å forstå, men hva som er så sildrete er litt verre, for alt med denne planten som blir oppunder meteren høy er stort.

Nærbilde av en skjoldsildre (darmera peltata) i full blomst. Den blomstrer nå i mai.

Blomstene kommer i skjermer på tjukke, høye stilker. Skjoldsildre trives i sol til halvskygge og er herdig til H6. Den er fin sammen med tulipaner og andre vårblomstrende løkvekster.

Blomst i knopp.

Nærbilde.

Røttene ligger helt i overflaten. Når den først er plantet er den vanskelig å fjerne, men det er lett å ta avleggere hvis du vil ha flere. Det er bare å dra eller spa opp en bit.

Etter hvert kommer bladene, som blir som digre skjold. 

Skjoldsildren fyller godt i bedet og fortrenger alt som vokser i nærheten. Flott, men det er greit å tenke seg godt om for å finne riktig plassering. Snegler er i hvert fall ikke noe problem når det gjelder denne stauden. 
Det har vært en flott, men blåsende dag i hagen her i Haugesund. Håper på litt  mindre vind i morgen sånn at jeg kan få luket akkurat dette bedet på nordsiden der skjoldsildren bor, og kanskje prøve å begrense den litt også. Ha en fortsatt fin helg.

10 kommentarer:

 1. Så flotte blader og blomster på den! Godt med noe som fyller litt på enkelte steder :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den fyller virkelig plassen sin, og til å være en plante en egentlig har for bladene har den utrolig fine blomster. :)

   Slett
 2. Så flott den var, og så nydelige blomster!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er super. Gratulerer med dagen forresten!

   Slett
 3. Hei!
  Den er kjempefin. Minner meg om Gunnera.
  Fortsatt god helg! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bladene minner i grunnen om Gunnera, så hvis en liker Gunnera og ikke har plass til den eller herdighet så er skjoldsildre fin. :)

   Slett
 4. Hei! Fin den der, kunne vel ha byttet ut litt skvallerkål med den, ja :) Nå gleder jeg meg til en tur vestover igjen snart, må vel være litt mer vår der nå enn i påsken... Ha en flott 17. mai!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den vil nok holde skvallerkålen i sjakk ja. Ha en fin syttende mai. :)

   Slett