onsdag 15. juni 2016

Stjerneskjerm og stjernetopp

Nå har stjernetoppen begynt å blomstre for fullt, en fantastisk flott busk som er en magnet på humler. Stjerneskjermen er også i full gang, denne gamle stauden som har blitt så populær de siste årene. Godt at vi fikk litt regn i natt forresten, for til tross for at det ikke var så veldig lenge siden vi hadde noen regnbyger, så var det veldig tørt i både bed og krukker.

Stjernetoppen (deutzia hybrida mont rose) får noen utrolig fine blomsterklaser. Selve busken blir 1 - 2 meter høy. Stjernetopp finnes i mange forskjellige sorter og er en busk som også har vært brukt i gamle hager. 

Humlene elsker stjernetopp og inni her et sted er det en humle som driver og turner.

Griller er jo vanligvis ikke så vakre, syns jeg, men den turkise kulegrillen fra Weber er faktisk en fin bakgrunn for stjernetoppen.

Stjerneskjermen (astranta major) blomstrer også nå. Min heter, som før nevnt, Roma. Den skal være herdig i hele landet. 

Stjerneskjerm finnes i flere forskjellige fargenyanser, men jeg liker veldig godt denne gammelrosa fargen på blomster.

Min stjerneskjerm vokser sammen med blant annet lammeøre (stachys byzantina), som er en fin bunndekker. Herdig til sone 6. Sprer seg og er enkel å dele. Det er de lodne, grågrønne bladene som er attraksjonen, blomstene, som kommer senere på sommeren, er ikke så veldig festlige, men dem går det selvsagt an å fjerne hvis en vil.  
Ha en fortsatt fin uke. På fredag skal jeg innover til Aksdal bok og papir i Tysvær og snakke om bok og hage med alle som vil. Der kommer også Tysvær hagelag, så det regner jeg med blir veldig koselig.

28 kommentarer:

 1. Stjerneskjermen har jeg en av som er ganske hvit. Ønsker meg en av de mørkere røde, jeg får skrive Roma på huskeseddelen. Ha en fin uke, og lykke til i Aksdal! hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, ja, stjerneskjerm kan en godt ha mange av.

   Slett
 2. Vakre planter begge to! Stjerneskjerm har jeg i veldig mange utgaver her, og er veldig glad i de. Har en hvit som sprer seg som ugress, men den er tilgitt siden den er så fin :)

  Ha en fin dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror jeg vet hvilken du mener, det kom inn en del til planteloppemarkedet i år. :)

   Slett
 3. Vakker Stjernetopp og Stjerneskjerm! Heldig du som fikk litt regn i natt! Jeg måtte vanne i dag igjen, for her har det ikke kommet en dråpe. Det er tunge, mørke skyer i sør, men her er skinner solen. Ha en fortsatt fin uke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, regn om natten, opphold om dagen er fint. :)

   Slett
 4. Kjempefine stauder, skikkelig romantiske! Du har rett i at litt regn er sårt tiltrengt. Men deilig også at det ikke har plasker altfor mye ned.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syns det er et magisk vær vi har om dagen, varmt og nesten som en kan høre regne komme, uten at det gjør det.

   Slett
 5. Hei!
  Stjernetopp skal jeg ta en titt på. Likte den veldig godt. Astrantia har jeg to varianter av. De minner meg om juveler.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Stjernetopp er vel verdt å ha i hagen, og stjerneskjermen er flott i bedene.Forstår hva du mener med juveler.:)

   Slett
 6. Det var artig å bli kjent med Stjernetopp. Så fin den var. Stjerneskjerm er jeg veldig glad i. Nyter mine, som også er i blomst nå. Jeg skulle ønske meg litt mer vann fra 'overgartneren'. Hagen er tørst:) Lykke til i Tysvær.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ja, her kom det mye vann fra oven i går!

   Slett
 7. flott eplanter du viser:) astrantia er en stor favoritt hos meg:) Lykke til å på fredag:)

  SvarSlett
 8. Stjerneskjermene er fine. Litt tidlig her ennå, men de kommer. Lammeøreblomstene er en stor favoritt hos humlene, så jeg har ikke hjerte til å fjerne alle selv om planten er penere uten de lange blomsterstenglene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg fjerner heller ikke blomsterstenglene til lammeørene, selv om jeg tenker at jeg skal gjøre det.

   Slett
 9. Å ja disse er så vakre, mine stjerneskjerm åpner seg snart å viser seg frem her også.

  God helg til deg.

  SvarSlett
 10. Stjernetopp er ny for meg. Så flott den var! Og så fint med turkis kulegrill, jeg har en knall gul en. (og en sort som ikke er fin)
  Lammeørene mine trives ikke så godt til meg. det hender de dukker opp igjen etter en stund, for så å forsvinne igjen.
  Lykke til i dag, og god helg:-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Gul grill høres også kult ut. :)

   Slett
 11. Ja, det var stjernetopp den hyet, ja - hadde nesten glemt at jeg hadde lyst på en sånn. Det ble nok med tanken fordi jeg ikke hadde noe opplagt sted å plante den, men den skal inn på listen min igjen! Men ikke fjern blomstene fra Lammeøre - humlene elsker dem! Så selv om blomsten i seg selv ikke akkurat hr stor dekorverdi, har jo humlene det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blomstene til lammeøre får stå, i hvert fall en god stund. Men her er det mange stauder som er humlemagneter.

   Slett
 12. Hei, Lammeøre skulle jeg gjerne hatt:) Håper du får god respons på boken din, som ble kjempeflott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Responsen så langt på boken har vært flott, fint at du likte den. Lammeøre anbefales, lett å dele om du kjenner noen som har. :)

   Slett
 13. Stjerneskjerm er en fantastisk staude. Jeg har plantet den flere plasser i hagen min. Stjernetopp er helt ny for meg, måtte google for å finne ut hvor herdig den er. Den er veldig fin, synes jeg. Ønsker deg en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finnes mange forskjellige deutzia (stjernetopp) og de har nok forskjellig herdighet, mellom 2-4. Jeg har også stjerneskjerm flere steder etter hvert. :)

   Slett
 14. Stjernetoppen er ny for meg,men virkelig vakker! Stjerneskjermene er så fine,å passer sammen med det meste,tuene blir fort store,så neste vår skal de deles mange ganger:)Jeg har en vinrød type også,men den har jeg ikke kunnet dele så mange ganger. Mine lammeører får ikke blomster,jeg var ikke klar over dette før ifjor,men det er tydeligvis forskjellige typer av disse også;)

  Her pøser det ned idag,gjør godt for både jorder og hagen. Å melkekyrne står litt nedsunkne å vil inn før tiden;)

  Ha en flott dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Forstår at den hvite stjerneskjermen sprer seg mest, jeg fått delt min gammelrosa en gang, og gleder meg til den skal bli enda større. Her har det regnet i hele dag og det var bra.

   Slett