mandag 6. juni 2016

Jordbærhylle

Endelig har jeg fått på plass en hylle til jordbærene mine. Var lei av at sneglene forsynte seg med bærene da de stod i pallekarm, så i år har jeg flyttet alle til beholdere som er plassert i en hylle. Har faktisk aldri hatt så store og flotte jordbærplanter før. Så nå gjelder det bare å passe på at ikke fuglene kommer og tar dem etter hvert som de modnes.

Ideen til jordbærhyllen har jeg fått fra et besøk i kolonihagen i Haugesund i fjor. Der hadde en hageeier mange forskjellige løsninger på dyrking i høyden. Dette er min variant. En gammel sandkasse som nå er inne i sitt tredje liv. Hyllene inni er satt på skrå, den jobben har Hald gjort. Til høyre for jordbærhyllen vokser klematis piilu, som jeg viste bilder av i fjor, foreløpig har den bare knopper. De blå nede ved foten er spaniablåstjerne. Foran i den grønne krukken har jeg hvert år kosmos sådd fra egne frø. 

Denne lille plassen er på østsiden av huset, og får ikke sol så veldig lenge, men jordbær skal tåle litt skygge. På espalieret på den andre siden vokser en klematis som ligner veldig på montana rubens, men som jeg ikke tror er det. Den er ikke så kraftig. Lurer på om det kan være en montana superba.

De søte jordbærblomstene kommer mer til sin rett her i høyden. Jorden i pottene er en blanding av kukompost og plantejord.

Gleder meg til mange jordbær, kanskje må jeg legge et nett over for å hindre at fuglene forsyner seg.

Samme sted står også den overvintrede blodbegeren, som så vidt har begynt å blomstre. I år har den fått et fuglebur å klatre på. 

I fjor kjøpte jeg for første gang en blå valmuesøster, meconopsis grandis, den har foreløpig kommet med en blomst, men har flere knopper. Den står bak jordbærhyllen mot nord, skal bli meteren høy og blomstrer i juni-juli.

I kroken har jeg satt enda en klematis, denne har gule blomster og heter gullklematis (tibetana tangutica). Skal bli fire til fem meter høy og tåle å stå i skygge. Hvis den gidder å vokse sånn litt over to meter, blir det sol på den også. Blomstrer fra juli til oktober og her herdig til H7.

Det har vært en ny fantastisk dag i hagen, utrolig deilig med godt gammeldags vårvær. Ha en fortsatt fin uke.

14 kommentarer:

 1. Ja, jeg ville nok ha lagt over en nett, for ellers er det ikke sikkert du får ha de i fred. Moro med gjenbruk av ting :)

  SvarSlett
 2. Jordbær i høyden, er både praktisk og plassbesparende! Og så ser det flott ut også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det lille "gårdsrommet" ble helt annerledes da jeg fikk opp hyllen.:)

   Slett
 3. Ja, nett er nok tingen. Har en venninne som hadde jordbærene inne drivhuset og åpen dør.... det var nok. God ide å dyrke i høyden:-)
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenker at jeg fester et nett øverst i espalieret og henger ned når de begynner å bli modne, alternativt kan jeg selvsagt også flytte dem inn i drivhuset om det er plass, og lukke igjen døren. :)

   Slett
 4. Jeg har også flyttet jordbærene mine fra kjøkkenhagen. Åkersneglene likte de svært godt,) De står i kasse på verandaen, og jeg legger nett over når bærene begynner å modnes. Og noen har jeg i en ampel.
  Så jo veldig flott ut den hylla:)
  Gullklematis har jeg også plantet, etter at alpeklematisen bare ble oppspist av larver.
  Flott fuglebur med blodbeger:)
  Ha en fin fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nett må nok til her også. Så synd med alpeklematisen. Håper ikke larver spiser gullklematis. :)

   Slett
 5. Dette var en skikkelig god ide!
  jeg er også så lei av å dele bærene med sneglene. dette skal jeg teste ut:)
  Flotte klematis...nå er det så fint i hagen at en nesten ikke kan gå inn på kvelden:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn er det her også, får lyst til å være ute hele tiden. :)

   Slett
 6. Fin den hyllen, henger det ut planter på begge sider av den? Hm, så jordbær takler skygge... kanskje prøve en plante på Skyggebalkongen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, på andre siden er det bare skygge. Regner med at bærene blir litt bedre med sol, men du kan jo prøve. Månedsjordbær tåler skygge enda bedre.

   Slett
 7. Så fint det ble med jordbær i høyden, og veldig praktisk:)

  SvarSlett
  Svar
  1. En liten erfaring så langt er at det er vanskelig å vanne, så det må jeg tenke på.

   Slett