mandag 27. juni 2016

Besøk og plantespørsmål

Da var åpen hage overstått, veldig hyggelig og mange kjekke folk på besøk. Her kommer noen glimt, og svar på noen spørsmål jeg ikke fikk svart skikkelig på under veis.


Jeg fikk ikke tid til å ta noen bilder, men Hald tok et par, og her er et glimt fra øverst i hagen.

Under taket satt noen fra styret i Haugesund hagelag og tok i mot gjester. 

Og solgte løk og planter til de som var interessert i det. Tulipanløk og påskeliljeløk har vi fått av kommunen etter at de er fjernet fra byens bed og rundkjøringen.

I utestuen ble det servert nystekte lapper og kaffe av resten av styrets medlemmer. Både kaffetrakter og steiketakke gikk ganske varm inn i mellom.

Pelargoniaene har ikke begynt å blomstre skikkelig så tidlig, men dette er en platinium som kommer fra Hagemo.

Dette tror jeg er en historisk buskrose som heter maidens blush, den står ved trappen til terrassen.

Denne rosen husker jeg aldri hele navnet på, men det er ghislane de feligonde. 

Denne rosen står i bedet ved gjerdet, den heter charles austin ausfather, når den har kommet mer i farten ser den ut som på bildet under. 
Dette er et bilde tatt av ausfather i september tror jeg.
Dette skal være en finnet bronseblad (rodgersia hybrid), den skal hete chocolate wings, og på etiketten har den bronsefargede blad, kanskje skifter de farge senere. Dette er første året den gjør noe av seg.

Dette er en gul lerkespore.
 Ellers var det spørsmål om klatreplanten inne i utestuen, det er en magnolia vine/schisandra, den skal bli opptil fire meter, men foreløpig er den ikke der. Solsikken vi snakket om, som stod i en stor krukke på terrassen er en helianthus debriles italian green heart, det er den lysegule som hagelagene har solgt frø av. Scabiosaen i det øverste bedet heter ritz blue.

Hørte fra kafegjengen at det var mange som hadde spurt hva denne het, den står mellom utestuen og trappen. Den heter sporeblom eller rød baldrian (centranthus niber coccineus). 
Vindruen vi snakket om er en zilga, og tagetesen (som det er bilde av i forrige innlegg) som står i en trebøtte ved tujahekken heter linnaeus burning embers. Da tror jeg at jeg har fått med meg det meste. Det var utrolig gøy å arrangere åpen hage, til tross for øsende regnvær omtrent fra begynnelse til slutt. Men Hald sier at han nå har tenkt å bare sitte og se på at gresset vokser resten av sommeren, så litt slitsomt var det nok. Ha en fin uke.

20 kommentarer:

 1. Hei!
  Det er så deilig å ha noe som gikk bra, overstått. Det er fantastisk morsomt å ha folk på besøk som er interessert i hage.
  Her var det skybrudd fra 3-tida, men noen av oss ble sittende i veksthuset å. prate og spise kake.
  God natt! Anne

  SvarSlett
 2. Du har utrolig mye flotte planter i hagen din. Dessverre er Haugesund litt langt unna for meg. Ha en riktig fin sommer.

  SvarSlett
 3. Flott det gikk bra på tross av regn, og at du fikk god hjelp :-)
  Ha en fortsatt fin sommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gikk fint. Dere har vel ofte besøk, det er jo gøy da.

   Slett
 4. Kjempegøy å se at det ble så vellykket! Og fint å ha hjelpere på en slik dag tror jeg.

  SvarSlett
 5. Hei! Vel blåst! Eller regnet :) Så godt oppmøte tross vått vær! Flote de rosene og kjekt med bilder. Og så er det bare å håpe at gresset gror sakte de kommende ukene :)

  SvarSlett
 6. Å ha åpen hage var en opplevelse jeg har lyst til å gjenta. Så moro å endelig kunne snakke om hagen til norn som gidder å lytte:) Jeg ser du hadde et proft opplegg!

  SvarSlett
 7. Så flott dagen ser ut å ha vært, til tross været. Er man i så spennende hager glemmer man fort at det drypper :)

  SvarSlett
 8. Flott hagedag hos dere!
  Synd med allt regnet.
  Flotte roser,noterer meg navnene:)
  Ønsker deg en fin uke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå både regner og blåser det, så kanskje var vi egentlig heldige. :) Fin uke til deg også.

   Slett
 9. Så gøy med åpen hage!
  Hadde jeg bodd litt nærmere skulle jeg gjerne kommet på en titt:)
  Ikke det at jeg bor såååå langt unna,hihi;)
  (Hovsherad,10 min. fra Moi mellom Egersund og Flekkefjord) Her i bygda var det 2 åpne hager,men jeg fikk bare besøkt en av dem i år,å det regnet ganske konstant desverre.
  Tenker det er endel arbeid i forkant av en slik dag,det er liksom tiden da en får gjort ting en lenge har tenkt på skulle bli ferdig;) Men du å du så gøy å vise frem,det er jo kjempekjekt å kunne vise andre hageintresserte hva en har fått til.Det er alltid inspirerende å gå på hagevandringer i andres hager:)

  Nå kan dere hvertfall slappe av å bare nyte,for dere har det jammen flott!

  Ønsker deg og dine fine sommerdager:)
  Klem Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid hyggelig å prate hage, og ja, en del arbeid i forkant, men som du sier ting som skulle vært gjort uansett før eller senere. Håper du også får fine sommerdager. :)

   Slett
 10. Her i Sverige er det Tusen åpne hager imorgen - jeg er så glad for du og mange andre stiller opp og gir oss besøkere inspirasjon og hageglede! Lapper er et kjært barndomsminne for meg - morfar som var fra Nærbø lagde alltid lapper til oss:-)
  Håper du har en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det ble en fin dag for åpne hager i Sverige i dag. Her i Haugesund har det vært Ironman i dag med en blanding av sol og styrtregn. Ja, lapper gir gode minner. :)

   Slett