mandag 25. januar 2016

Tuja og kongler

Jeg liker tuja og har en del av dem i hagen både som solitær og som hekk. Som hekk har jeg kjempetuja, plicata martin, og som solitær for det meste brabant. Tuja er herdig til sone 5 litt avhengig av sort, og tåler jo ikke allverden av vind, men jeg har den nå midt i nordavinden og det har gått bra hittil. Tidligere fortalte jeg om skrekken da jeg trodde den ene var blitt brun i høst, men fant ut at det bare var kongler, så her kommer noen konglebilder.


Denne konglen tror jeg må ha vært igjen fra i fjor for den er mer utviklet enn de andre.

De andre ser sånn ut og er mer blomsteraktige, veldig dekorative på nært hold. Nå er konglene blitt mørkere enn de var sist jeg la ut et bilde (14.okt).Vanligvis klipper jeg tujaen i bredden hvert år, men i år har jeg ikke gjort det, antageligvis med kongler som resultat. Det å klippe tuja er egentlig veldig koselig, når bladene klippes kommer det en duft som minner om noen gamle drops som jeg tror het blandede drops. 
På sørsiden av tujahekken vokser det blant annet kjempealant, og jeg har vist bilder både av blomstene og disse flotte frøstandene før. Den er herdig til sone 6. 

Vet ikke om det er så enkelt å se på bildet her, men tujaen bakerst er en kjempetuja, den som står foran i borterste ende av dette bedet er en brabant som har ståt her ganske lenge. Helt foran sees såvidt en laurbærhegg (prunus laurocerasus) Etna. Den skal vel heller ikke tåle så mye vind, men den klarer seg fint her hvor det er mye vind. Kan bli litt brun i bladtoppene i løpet av vinteren, men kommer seg fort. Bak den står en vanlig fjelleiner (juniperus) som ble plantet i høst. 

Tujahekken avsluttes til venstre, og så kommer det en solitær kjempetuja til høyre, denne har jeg ikke tenkt å klippe, i hvert fall ikke så mye som de andre, men vi får jo se. Som navnet tilsier kan de bli ganske digre.

Ha en fin uke, tenkte faktisk at jeg skulle kjøpe noe jord og begynne å så litt i dag.:)

6 kommentarer:

  1. Thuja er jeg også veldig glad i, og har flere hekker med det. De får mange brune kongler, ja.
    Jeg har også to kjempethuja her som ble plantet for ca 11 år siden. Tror de er 3-4 meter høye, og se selvsår seg så det dukker stadig opp små frøplanter av den.
    Vintergrønne planter er så fint i hagen nå på denne årstiden.

    SvarSlett
    Svar
    1. De på det nederste bildet ble plantet for kanskje to, tre år siden, mens resten av hekken har stått lenger. Jeg visste ikke at de sådde seg, det må jeg sjekke neste gang jeg luker i bedet jeg har innenfor hekken.:)

      Slett
  2. Hei! Tuja har jeg liten erfaring med. Jeg har riktignok hatt en, da bodde jeg på en flat forblåst øy på Romsdalskysten. Der hadde de fleste trær grener kun på den ene siden, og det fikk tujaen også :) Men her på Bømlo har jeg sett mange fine, så kanskje jeg skal prøve å plante etpar her!!! Ha en fin ny uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Spesielt kjempetuja er vel verdt å prøve. Jeg så forresten nettopp på et tvprogram en som lagde bonsaitrær som skulle se ut som de var forblåste. Litt rart, der jeg vokste opp var også alle trærne sånn lutende mot sør med bare greiner på den lune siden.:)

      Slett
  3. Ja Tuja er pent og ikke minst vintergrønn. Jeg har noen sprett og en hekk mot vegen her,tett å finn å far i huset er ute med hekkesaksen hvert år.

    God kveld til deg.

    SvarSlett