onsdag 6. januar 2016

Yukka palmelilje i hagen

Tenk at yukka, eller palmelilje som den også kalles, kan trives ute her i Norge, helt opp til Midt-Norge har jeg hørt, men kanskje noen har noen konkrete erfaringer med det? I dag er det en flott vinterdag her, med sol fra klar himmel og en rundt fire minus. Jeg kan melde om at den spanske margeritten min de siste dagene har gitt opp blomstringen. Det har vært minus en stund, og skal visstnok være det ut hele langtidsvarselet.

For mange år siden kjøpte jeg en grønn yukka som jeg hadde i en krukke på terrassen. Det første året hadde den en fantastisk blomstring, men senere ble det nok for trangt i potten og det kom ikke mer blomstring, bare mengder av maur. Er det sånn at denne planten bare blomstrer en gang, og nye planter tar kanskje en stund før de kommer med blomster? Problemet var at krukken var innsvingt på toppen sånn at jeg ikke uten videre fikk plantene ut. Til slutt klarte jeg det ved hjelp av Hald. Krukken er like hel og jeg klarte å redde et par avleggere.

Denne yukkaen har jeg bare hatt i et par år, men den klarer seg godt om vinteren her, også i krukke. Den heter yukka filamentosa almlelie - spanish daggers. Den liker seg i sol til halvskygge og skal blomstre mellom juni og september. Under ideelle forhold skal den bli 70 cm høy og hele 150 cm høy når den blomstrer, men det spørs om den blir så stor her.

Dette er en avlegger av den første yukkaen jeg kjøpte. Den har ikke blomstret ennå. Denne heter Adam's needle.

Dette er en cordyline australis som jeg har hatt ute i sommer. Den er selvsagt ikke vinterherdig her, og jeg hadde intensjoner om å grave den opp, men det ble aldri gjort. Så nå står den her i frosten. Vet ikke om det er noe liv i den, men de siste nettene har jeg lagt et laken over om natten i tilfellet. En vet jo aldri her, plutselig blir det mildt som om sommeren igjen.  

Planter med lakendekke - hovedsakelig på grunn av cordylinen, men siden den gule yukkaen står rett ved siden av får den litt dekke også, selv om den ikke trenger det. 

Rosmarinen står i krukke i utestuen, og selv om den nok hadde klart kulden her under taket, har jeg tatt den inn i en kald gang de siste par nettene, men om dagen får den være ute. Jeg vil ikke at den skal bli for godt vandt. Eller kanskje er det akkurat det den blir nå.
Ha en fortsatt fin uke, håper det er like fint vær som det er her i hele landet. Blir alltid litt lystigere når det er sol, selv om plantene kanskje hadde hatt best av at det kom litt snø. Eller kanskje ikke, bakken er allerede frossen og da vil snø isolere frosten i bakken og ikke bakken mot frost. Det skal ikke være enkelt.

8 kommentarer:

 1. Hei! Jeg visste ikke at Yukka kunne overvintre ute! Rosmarinen min står ute denne vinteren også. Det gikk veldig fint i fjor, men det er kanskje litt kaldere i år, så vi får se. Her er det omtrent samme værtype og temperatur som hos deg. Fint med sol, men plantene hadde nok likt litt snø tenker jeg. Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 2. Så spennende at du klarer å få den til å overleve ute! Men det er mildt der du bor, så det er jo forklaringen. Her var det -17 i dag... ;)
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så kaldt som minus 17 blir det ikke her, men rundt 10 minus kan det bli. Hadde vært spennende å hørt hvor kaldt yukkaen har overlevd vinteren.

   Slett
 3. Vi har en yukka filamentosa som har overvintret ute i flere år ( men den ser ut som din Adams needle).
  Den har blomstret to ganger, og vi hørte at etter en blomstring tar det et par år før den blomstrer på nye skudd. har pleid å dekke litt til med bar, men i år blir det uten, så vi får se hvordan det går... I kveld er det minus 13.
  Ha en fin kveld :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan vel bli litt kuldegrader hos dere. Jeg har aldri dekket den før, og Adams needle har stått i krukke i mange år, men kanskje det kan være en av grunnene til manglende blomstring.

   Slett
 4. Spennende med de eksotiske plantene dine :-)) Jeg er allergisk mot planter som må inn om vinteren, men eksotiske planter som klarer seg ute kan jeg like;-D God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Definitivt en fordel om de kan klare seg ute gjennom vinteren.:)

   Slett