fredag 22. januar 2016

Eucalyptus og grådige fugler

Jeg skulle egentlig bare ut å ta noen bilder av den fine, men frosne eucalyptusen min som står i en krukke på terrassen, og tenkte at jeg samtidig skulle gi litt mat til sultne og kalde fugler. Jeg hadde ikke før kommet innenfor igjen før det landet en flokk med måker som vare for støy fløy avgårde før jeg fikk tatt bilde av dem. Så kom småfuglene, eller små og små, små i forhold til måkene i hvert fall. De var både grinete og grådige. Enkelte av dem hadde tydeligvis aldri hørt om det å dele med andre.

Men først litt om eucalyptusen som eksotisk som den er faktisk er ganske vinterherdig og tåler en del minus, men ikke vind. 

Dette er vel tredje vinteren jeg har den i en krukke på terrassen. På senvinteren i fjor ble den ganske stygg, men den kom seg fint igjen. 

Og så kom fuglene. Er det trost? Jeg er helt håpløs på fuglenavn. I midten av bildet står eucalyptusen. Til venstre for den skimtes en cedrus deodara fellin blue, som her herdig til minus 13, men som ikke liker vind. Den liker sol til halvskygge. Den til høyre er en oppstammet, ja jeg vet ikke hva, en slags gran kanskje. Vet jeg har navnet et sted, men finner ikke lappen. Nærbilde av nålene på det øverste bildet.

Mister grådig mener han fortjener all maten.

... og gir seg ikke.

Et lite øyeblikk klarer de andre å nærme seg mens han står og kjefter og freser.

Men så kom det en som var enda sintere, eller sultnere, inn på banen.

Det er nemlig jeg som er kongen på haugen.

Skikkelig sint...

... og litt arrogant.

Er det noen som vil prøve seg kanskje?
Se der ja, der kommer den første grinebiteren tilbake.

Ha deg vekk!
Ja, det var en liten historie om fuglelivet her i hagen. Det som ikke viser på bildene er selvsagt alle familiemedlemmene som satt i buskene og så på sammen med de aller minste fuglene som først får komme til etter at alle har fått sitt. Her blåser det skikkelig i dag og er begynt å regne så smått. Leste akkurat om en varslet arktisk kulde som skal komme i februar, det blir spennende å se hvordan det går for planter og dyr. Ha en fin helg så lenge.

9 kommentarer:

 1. Ja,det er kamp om maten nå når kulden har bitt seg fast.Her er det både kråker og skjære som forsyner seg godt...
  Flott med eukalyptus...den er så fin både i farge og lukt:)
  God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan ikke være like lett å være fugl alltid.

   Slett
 2. Jeg er ganske sikker på at det er en gråtrost. De ser utrolig arrogante ut, og kanskje de er det også når en ser på de flotte bildene dine!
  Heldige deg som kan ha eucalyptus på terrassen. Det er for meg en drømmeplante, men de overlever sikkert inne i kjeller også som oliven.

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du Eucalyptus ute på terrassen, så fantastisk!! Her blåser det opp til liten storm nå og vi har 4 pluss! Skal si været kan bråsnu her på vestlandet! Så nå er vinteren over for denne gang. Men den kan jo komme tilbake like fort som den forsvant, man vet aldri på disse trakter :) Ha en riktig god helg!

   Slett
  2. Koselig med fugler med personlighet. Ja, jeg vet ikke hvilken herdighet eucalyptusen har, men hvis jeg overvintrer den ute i krukke her i sone 2, kunne den kanskje prøves i bakken i sone 4?
   Ja, her her det også en liten pause i vinteren, men fortsatt litt is igjen og telen i bakken vil kanskje sitte litt i. Fortsatt god helg begge to.

   Slett
 3. Hei! Vi hadde et eucalyptustre som vi tok inn i høst. Det er dødt og det samme skjedde året før. Det ser ut til at oliventreet skal klare seg så langt.
  Det er litt av et fugledrama ute nå. Det gjelder å holde seg i live til våren og få den beste plassen til å bygge rede. Her har vi hatt en svarttrost, men så var den borte. I dag dukket den opp. Kanskje har den funnet rosinene som jeg har lagt ut. Håper det blir en snill storm.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Så de liker rosiner, den største kampen her var da jeg la ut noen druer. Er du sikker på at det er dødt? Mitt så litt dødt ut i vår, men det kom seg.:)

   Slett
 4. Eucalyptus har jeg ikke vært borti. En spennende og fin plante. :) Artig fuglehistorie. Ja, de er ikke akkurat nådige når det gjelder å karre til seg mat.
  Ha en fin søndag! :)
  Hilsen Lisa

  SvarSlett