fredag 15. januar 2016

Bladknopper og litt til

Det gir litt vårfølelse å rusle rundt i hagen nå, til tross for snø og is. Mange busker har bladknopper, som klatrehortensia, og syrin, mens på vivendel og sommerfuglbusken har bladene allerede foldet seg ut. Riktig nok er de få og små, men de er der og gir litt håp. I tillegg begynner jeg å bli nysgjerrig på om det blir noe av avleggerne i småpottene, tankene har begynt å nærme seg å så frø også, men siden jeg ikke har tilleggslys blir det bare med tanken foreløpig.

De gamle, visne blomstene på klatrehortensiaen har sin egen sjarme, men det er noe eget ved de grønne knoppene som gir løfte om noe nytt. Min klatrehortensia står i nordveggen og får ikke mye sol.

En mørk dag i hagen, men sammen med visne blad dukker nye opp på sommerfuglbusken. 

Vivendel er en av de buskene som får nye blad veldig tidlig, de begynner allerede å vise seg så snart de gamle er borte.

Da vi flyttet inn i hagen var denne busken bare en liten grein, nå gir den flotte blomster med en deilig duft som slynges ut i hagen sommernatt etter sommernatt.
Er den ikke vakker, vivendelblomsten.


Men fortsatt er det vinter denne dagen i midten av januar. Her står alle planter som har frøsådd seg selv, og som jeg flytter i potter under lukeøkter i løpet av sommeren. Til våren blir de plantet ut her i hagen, eller gitt bort til hagelagets planteloppemarked. I bakgrunnen klatrer en eføy.
Enda flere potter, noen er frøsådde som aldri spirte i fjor, kanskje begynner de å spire i år etter noen omganger med frost. I den store krukken et lite kristornbarn som jeg har tatt vare på.
 
Denne fyren er ivrig på å spre genene sine. Egentlig burde jeg ta bort alle frøstandene, men så er de så fine om vinteren, med snø, eller is, sånn som her. Så blir de stående, heldigvis er den enkel å luke bort, eller flytte, kjempealanten.

Sånn ser kjempealanten ut når den blomstrer, den har også stått her i hagen siden før vår tid, og så får den stå i fred for sneglene.

Den gjør mye av seg, men trives over alt, og er kjempefin i blomsterbuketten. Det er forresten frøstandene også, tror det var noen i den hvite rosebuketten jeg viste for et par innlegg siden. 
 Ønsker dere alle en fin helg, håper dere finner litt vårfølelse innimellom dere som er helt snødd ned også.

10 kommentarer:

 1. Grønne skudd på sommerfuglbusk ser helt uvirkelig ut sammenlignet med her. Får nesten lyst til å flytte til Vestlandet... ;)

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja det er fordeler og ulemper med alt. I dag er alt glasert i is her.

   Slett
 2. Her er det også litt "påskestemning" for tiden. Så fint med skudd og små blader i hagen din, må ut og se om det finnes lignende her :) Her er det null grader i skrivende stund! Vi er heldige som slipper unna den verste frosten! God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sikkert like mye som skjer i din hage som her:)

   Slett
 3. Åå nå fikk jeg vår følelse, her ser jeg ikke busker og planter for det er for mye snø.

  Du har mye spennende på gang ser jeg, artig med frøsådd som kommer på våren.

  Vi er på rett side av vinteren så vi kan begynne å telle ned til første vår-måned.

  God lørdag til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, håper det blir noe av fråsådden som ikke spirte i fjor.

   Slett
 4. Alltid litt grønnere på Vestlandet:) Her er det -15 og hvitt. Fint det også:) God helg!

  SvarSlett
 5. Ja,du har en vinter som jeg skulle ønske var her hos meg....snø i store mengder her....
  Hageprogrammene jeg nevner finner du via google eller youtube....bare søk på Monty Don eller hage så finner du nye flott.
  God helg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han har mye fine programmer. Kan trenge litt inspirasjon. Her er ikke så mye snø, kanskje fem centimeter, i form av is. Men det er mer enn vi pleier å ha, og det har ligget en stund nå. Vanligvis kan jeg begynne å kikke etter små snøklokker på denne tiden.

   Slett