mandag 11. januar 2016

Astelia og pletter i luften om vinteren

I 2013 kjøpte jeg en Astelia Silvershadow. En fantastisk fin plante som kan stå i full sol, men som også liker seg i skygge. Den skal ikke være herdig ute i Norge, men siden den overhodet ikke likte seg inne hos meg da jeg prøvde overvintring der, har jeg i år tenkt å prøve ute. Egentlig skal den kunne overvintre i vinduskarmen. Foreløpig har jeg den i utestuen, og der er det kanskje et par grader varmere enn ute, men det har vært kuldegrader også der i over en uke nå, og foreløpig går det fint. En annen plante som liker seg bedre ute enn inne om vinteren er Pletter i luften. Jeg har flere ganger satt ut denne stueplanten som ikke har vært noe festlig syn, tørr og med lus etter at jeg har glemt å vanne den. Ute kommer Pletter i luften seg fort. Og det koster ikke noe å prøve utelivet med planter som uansett ser ut som de burde vært kassert.

Dette er Astelia Silvershadow fotografert i utestuen i dag. Den ser da ikke ut til å ha det så verst? Det så mye verre ut da jeg hadde den inne i fjor.

Her er to bilder av den fra sommeren før jeg nesten klarte å ta livet av den inne. 

Etter den første vinteren inne var det bare en liten del av planten som overlevde, men det var nok til å bygge videre på.
Det er kanskje urettferdig å fortsatt ha Pletter i luften på trappa nå i januar etter over en uke med frost. For her får den ikke bare frosten, men også mye vind og lite varme fra solstråler gjennom dagen. Den har fortsatt ikke begynt å miste bladene, men kanskje jeg burde finne en lunere plassering. Denne er stått på et vindfullt sted med mye skygge i hele sommer. Har du en pletter i luften inne som ser ut som den er død, sett den ut og se hvordan det går i stedet for å kaste den i komposten.
 Her ligger det fortsatt litt snø etter helgen i dag. Ha en fortsatt fin uke.

16 kommentarer:

 1. Så fin den astelia var! Den har jeg aldri sett før. Mange planter trives best ute ja, og ikke inne i en varm stue. Håper den overlever vinteren!

  Ha en fin kveld

  SvarSlett
 2. Flott astelia! Pletter i luften har jeg også testet med overvintring...noen ganger går det andre ikke:)

  SvarSlett
 3. Hei! Pletter i lufta har jeg. Vannet den akkurat etter jeg leste dette. Den var tørr.
  Kanskje jeg har Astelia. Den ligner veldig på bladene, med grønne sjatteringer som striper. Noe som taler i mot, er at den trives ganske godt inne på en mørk plass.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plettene blir fort tørr. Kan o være det er astelia, og at jeg bare ikke fikk den til inne.

   Slett
 4. Hoppas dina plantor klarar att övervintra. Bra dränering är kanske det viktigaste.
  Ha det gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg setter ofte krukker under tak om vinteren siden det regner mye her.

   Slett
 5. Så flott med astelia og pletter i luften, som overvintrer ute. De er tøffere enn vi tror disse plantene! Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
 6. Så flott din Astelia er, denne er ukjent for meg! Pletter i luften har jeg aldri hatt, men kunne godt tenkt meg å prøve den, men jeg visste ikke at den ikke trives i stuevarmen! Lus er noe herk, så du har funnet en god medisin i så måte :)
  Takk for koselig kommentar hos meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Pletter i luften trives jo inne, men jeg syns det er utrolig vanskelig å vanne den riktig. Så hos meg er den ikke langlivet inne.

   Slett
 7. Jeg kjøpte pletter i luften en stund før jul, og tok stiklinger. For min erfaring er at de en "lager" selv, er sterkere enn de som kommer fra gartneriet.
  De to jeg kjøpte, døde etter en tid. Stiklingene røtet seg fort, og lever i beste velgående. Men de står fortsatt med plast over seg, så da må de vel herdes i vanlig luft, vil jeg tro?
  De trives iallefall i fuktig luft, etter min erfaring. Temperaturen ligger på rundt 20 grader.
  Artig om du får til overvintringen:)
  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så smart med stiklinger, det skal jeg prøve.

   Slett
 8. Astelia var ny for meg. Den ser jo ut som en fin plante :-) Pletter i luften har jeg stor sans for og har hatt dem i både bed og potter de siste par årene. Jeg har alltid tenkt på dem som sommerplanter - og de er vel ikke så veldig vinterherdige? Derfor ble jeg veldig fornøyd når jeg oppdaget at de klarte fjorårets vinter utendørs i skogen vår. De hadde dessuten blitt mye større og frodigere i løpet av sommeren. Synd jeg ikke tenkte på å ta avleggere i høst, for de overvintrer vel neppe sin andre vinter i hagen med den ekstremfrosten som preger mitt distrikt i disse dager.

  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei jeg vet ærlig talt ikke hvor herdige de er, det blir spennende å se om de overvintrer hos deg denne vinteren. Har vel litt å si om det er mye barfrost også.

   Slett