tirsdag 26. januar 2016

Første frø i jord

Tror aldri jeg har sådd så tidlig som i år, men i går ble første runde unnagjort. Hovedsakelig frø som kan settes ut og stå der til varmen kommer. Sekken med jord jeg kjøpte var selvsagt stivfrossen, men jeg klarte nå og lure litt ut allikevel, og sanden som jeg blander i hadde tint. Det blir jo fortsatt tidlig mørkt og selve såjobben ble gjort inne på kjøkkenet, men blanding foregikk ute i mørket. Jeg må ha sett desperat ut. Jeg sådde klokkeranke, kvann, gullknapp, krypsåpeurt, akeleie, valmue, martagonlilje, legerudbeckia, fattigmanns ginseng (hva nå det er), steppeløk og prærieløk. Sistnevnte prøvde jeg i fjor også uten hell.

Jeg sådde vel denne første gang for noen år siden, og den er helt fantastisk flott, blomstrer kjempelenge. Lett å ta frø av. Gullknapp, og ikke skabiosa, som jeg først trodde. Den blir veldig høy, 1,5 - 2 meter og det er lurt å plante den sammen med andre stauder eller busker som hjelper til med å holde den oppreist. Sist jeg sådde den tror jeg bare jeg gjorde det til vanlig tid, inne. Men nå leste jeg at den kunne sås i januar og settes ut, så da prøver jeg det. Kjekt med alt som er gjort. 

I fjor hadde jeg klokkeranke for første gang. Det var et hyggelig bekjentskap. Det var bare den som stod varmest og i mest sol som kom med blomster, og de kom ganske sent. Jeg har satt alle plantene ned i kjelleren og håper at de skal overleve. Mye av det som er grønt på bildet er en villvin.  

Skulle gjerne hatt et skikkelig bilde av klokkeranken etter at blomsten har visnet og bare de ytterste bladene som såvidt viser på bildet over er igjen. Blomstringen startet så sent at det er veldig liten sjanse for at frøene utviklet seg, men jeg husker ikke hvordan de ser ut så derfor har jeg nå lagt dem i litt jord for alle tilfellers skyld. Men regner egentlig med at jeg må sette min lit til plantene i kjelleren.

Jeg har også sådd rødbeter. Frøene lå i vann i ett døgn før de ble sådd. Ja, jeg vet jo at det er altfor tidlig å så rødbete nå, men jeg vil prøve å se om jeg får frem noen blader, som kan brukes som salat. I ferdigkuttede salatblandinger er det ofte rødbetblader, og de er både gode og sunne. Ble litt inspirert av dyrke grønnsaker inne boken som jeg skrev litt om tidligere. Resten av frøene gjemmer jeg og sår ute som vanlig.  

Jeg skal så to forskjellige valmuer i år. Den på bildet har jeg fra før, den sår seg selv over alt, så det trenger jeg ikke tenke på. Den jeg sår nå er opiumsvalmue, papaver somniferum. Jeg prøvde meg på en i fjor også, men det ble nesten ingenting. Den kan sås i april - mai på voksestedet, men siden den selvsår seg prøver jeg nå med halvparten av frøene.  

Merkepinner er kjekt å ha. Hald ble litt nysgjerrig da jeg i høst kom hjem med en pakke med hundre tungepinner fra apoteket. Men de er ypperlige som plantepinner, og rimelige. Nå har jeg kjøpt meg en fargesikker tusj også, blyant blir noenganger for svak. 

Krypsåpeurten tar jeg også frø av selv. De kan også sås nå og settes ut. Tror det funket i fjor, selv om jeg da sådde litt senere.
 Jeg ble jo fristet til å kjøpe litt frø på hagelagets årsmøte, bier søker blomst prosjektet, Så jeg kjøpte blant annet akeleie, mac kana mix, som jeg sår allerede nå. Jeg har blå, hvite og rosa fra før. De ordner seg også selv. Kan sås inne i mai, eller i kaldbenk nå, så jeg prøver det med halvparten. Noen frø kom i posten. Vet ikke hvorfor jeg har kjøpt solhatt, for jeg vet jo at sneglene tar den, men den er så fin. Martagonlilje har jeg aldri prøvd før, de er jo veldig søte. De skal sås så tidlig som mulig, gjerne i januar står det på pakken. Frøene gror langsomt. I fjor sådde jeg prærieløk, det ble ingenting. Men den har så fine blomster, så jeg har lyst til å prøve igjen. Håper det går bedre nå, både med den og med steppeløken som også har fin blomstring. Kan det spises i tillegg er det selvsagt enda bedre.Ja, og så har jeg sådd fattigmanns ginseng, men den må jeg lese meg mer opp på.

Ha en fortsatt fin uke. På fredag har jeg forresten en overraskelse, kikk gjerne innom da.

14 kommentarer:

 1. Takk for tips om merkepinner! Jeg har også sådd mine første frø i dag. Det er godt å ha noe å vente på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det føles litt mer vårlig så snart såingen begynner.:)

   Slett
 2. Så flott at du har satt i gang med såingen! Da er sesongen i gang for fullt.
  Fattigmannsginseng(Tang Shen)likner litt på ekte ginseng i virkningen, dog ikke så kraftig har jeg hørt.
  Kan vist også overvintre i Nord-Norge. Spennende!
  Her sådde jeg på høsten, og alle pottene står ute.
  Martagonlilje er en av mine favoritter, og fikk faktisk hvit av Marit S. over her:-)
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at ginsengen kan overvintre helt i nord også, da må det vel være håp her også. Blir spennende å se hva det blir ut av den. Takk for info.:)

   Slett
 3. Jeg har ikke begynt å så noe ennå, men blir veldig inspirert av deg, så nå blir det ikke lenge til de første frøene kommer i jord :) Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Hei!
  Har såvidt begynt å så, men bar frø som som plasseres ute. Klokkeranke har flate, ganske runde, store og brune frø. Bruker også disse trepinnene, de holder 1-2 vintre. Bruker dem særlig i kjøkkenhagen fordi de er så mye finere enn plastpinner.
  Det er himla godt å være i gang igjen. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Da kan jeg nok konkludere med at klokkerankefrøene mine ikke er nok utviklet. Mistenkte det. Brunfargen var det eneste som stemte her!

   Slett
 5. Så flink du er..som er kommet igang med såing:)
  Har bare satt ut kjempeverbena som fryser godt ute og blodbeger er sådd inne.Vinterdvalen har satt seg fast iår gitt...tungt å komme igang...
  Så smart med disse pinnene du fikk tak i!

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig å være i gang igjen, bare det blir opphold i striregnet skal jeg ta meg en tur rundt i hagen også.

   Slett
 6. Har ställt undan min klockranka från förra året. skall se om den överlever, lyckas inte att få dem att blomma, men de är fina.
  Ha det gott!
  Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis den overlever er det kanskje større sjanse til å få blomstring tidligere.:)

   Slett
 7. Hei! Det var tidlig sesongstart, jeg er ennå ikke i nærheten av å tenke på årets hagesesong, men gløden kommer vel med dagslyset. Vedr solhatt, jeg har erfart at det ikke ble noe av de purpursolhattene jeg sådde for noen år siden, de gikk ut etter ett år, godt mulig at skuddene ble spist av snegler. Men i fjor hadde jeg gul solhatt i feriehagen, og det så ut til at den fikk stå i fred. Så kanskje den ikke står like høyt på sneglenes meny.

  SvarSlett
  Svar
  1. Noe å tenke på. Tror jeg får prøve å ha dem i krukke i starten.:)

   Slett