tirsdag 29. september 2020

Roser om høsten

Heldigvis er det fortsatt roser igjen i hagen, både i blomst og i knopp. Håper det blir vær til at alle knoppene får springe ut i blomst. 

Coral Dawn er en fantastisk klatrerose. Jeg syns vanligvis at roser trenger et par tre år på å etablere seg før de begynner å vokse, men denne ble flyttet hit i fjor og satte umiddelbart i med å blomstre. I år har den blomstret fantastisk tidligere i sommer, og etter en liten pause er den i gang igjen. Skal bli tre meter høy og er herdig til H4. 

Heritage er også så fin som den aldri har vært før nå. Her er en blomst fra litt tidligere i sommer, men nå blomstrer den fortsatt som bare det med mange blomster. Skulle ha tatt et bilde av den i går, men gikk og ventet på at solen skulle komme tilbake, noe den ikke gjorde og i dag regner det. Det var forresten et nydelig vær i går selv uten sol på ettermiddagen, jeg begynte å rydde i et bed, og det viste seg å være litt av en jobb, som jeg ikke ble ferdig med før det var mørkt. Den brune stauden er Blodtopp. 

Leonardo davinci ble plantet i fjor og blomstringen tidligere i sommer foregikk under den bunndekkende beplantningen. Nå har den kommet seg over, og selv om bladene har fått litt svartflekk så blomstrer den fint. 

Mary Rose blomstrer også fint nå, dette bildet er fra i går. Tidligere i sommer var bladene fulle av svartflekk, men etter at jeg fjernet alle (og kastet) har de nye bladene holdt seg fine. 

Noen husker kanskje at jeg viste et bilde av Winchester Cathedral tidligere i sommer, sammen med de samme prestekragene. Nå har den startet blomstringen igjen, og nye prestekrageblomster er også på plass (altså ikke nyinnkjøpte, men nyutsprungne). 

Dette bildet av Schneewitchen er fra tidligere i sommer, men nå er den i gang igjen med masse knopper og en blomst som er i ferd med å springe ut. Skal ta bilde av den når jeg får tid og været blir bedre. 

Til slutt to gule roser som ikke blomstrer akkurat nå, begge bildene er fra tidligere i sommer. Kryprosen Amber Cover stod en stund i krukke, men ble i fjor flyttet hit. Den har bare hatt to blomster i år, og kanskje er det for mye rot og skrot i dette bedet som den ikke klarer å heve seg over, mulig jeg skal flytte den igjen. 

Denne rosen, Austinrosen Molineux, ble plantet her i fjor, den har ikke vist seg så godt fram i år, alle knoppene blomstret på en gang og de stod ikke lenge. Får håpe den kommer bedre igjen til neste år. 

Det er fortsatt mange andre roser som blomstrer også, Grand Award har blomstret i hele sommer, det har Viking også, som har kommet igjen nå etter en bitteliten pause. White cover har også blomstret i hele sommer, og blomstrer fortsatt. Hurdalsrosen har jo hatt en gjenblomstring i år, som riktignok er over nå, men det var rart, for det er ikke en remonterende rose. Louise Odier står med knopper, det gjør også Brother Cadfael og Chippendale som plutselig har skutt i været, jeg tror den må være langt høyere enn de 80-100 cm som står på vaskelappen, det er mye knopper, også på det høye skuddet, og jeg håper de kommer. Og at det slutter å regne sånn at jeg får fortsette på bedet jeg prøver å ordne opp i. 

Ha en fortsatt fin uke. 

8 kommentarer:

 1. Så fine roser du har fortsatt. Det var veldig fint med Winchester Cathedral og prestekrager. Hvitt og hvitt passer godt i sammen :)
  Leonardi Da Vinci kjøpte jeg i sommer og er spent på om den trives her.
  Ha en fin dag


  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror jeg skal fortsette den hvite kombinasjonen til neste år, håper leonardoen din klarer seg :)

   Slett
 2. Av rosene du omtaler så er det nesten bare Heritage jeg har hatt. Den rakk å vise frem den perfekte blomsterformen i flere år før den takket for seg.
  Men ei stiklingsformert Hurdalsrose trives på en vindutsatt plass her hos meg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Åj, så synd, håper Heritage har tenkt å bli her :)

   Slett
 3. Flott roseblomstring hos deg! 'Brother Cadfael' er ei kraftig rose hos meg, som jeg skjærer godt tilbake hver vår. Likevel kan jeg "se den i øynene" nå. Vi får håpe været tillater resten av knoppene å springe ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da skal jeg huske å beskjære min godt til våren også, den er ikke i øyehøyde ennå her, blir finere for hvert år, men kunne godt vært litt kraftigere :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Du har många fina rosor, mina har blommat klart för i år. Hade varit fint om de fortsatt ett tag till. Ser så fint ut hos dig.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt til og fra det med roser på høsten, men i år har det vært ekstra fint syns jeg :)

   Slett