torsdag 24. september 2020

Vintergrønt fint hele året

 Jeg blir mer og mer glad i det grønne, og spesielt det vintergrønne som lager hagen fin hele året, men også om sommeren, gjerne med en mye dypere grønnfarge enn løvet på bladfellende vekster. 

I denne delen av hagen, som vender mot nord, har jeg ganske mange vintergrønne vekster, og i hvert fall i dette bedet ikke så mange blomster, selv om buskene i og for seg er mer eller mindre blomstrende. Nærmest bladfellende Rosespirea som klippes ned hvert år, så kommer Rhododendron, Bakenfor der i skyggen Myrteleddved (også kalt Ligusterleddved), i lyset Laurbærhegg. Den høye bakerst som er litt blågrønn i fargen på bildet tror jeg er en "sypress". Alle vintergrønne med forskjellig bladverk.  

Langs gangveien på nordsiden av huset, bort til drivhuset. Nærmest en Buksbom som jeg akkurat har klippet, denne er laget av en stikling fra en som stod i min mormors hage. Fra den og bort til drivhuset har jeg plantet Barlind, den skal holdes lav. Treet er løvfellende Svarthyll, jeg prøver å stamme det litt opp sånn at det skal kommer mer lys ned i bedet. Selve gangveien er foreløpig fylt av ugress, men det er meningen å legge heller her når vi får tid. 

I skråningen nedenfor drivhuset vokser det en blanding av vintergrønt og løvfellende, og vanlige skogsbregner. Planen er å plante enda tettere her, og også få litt mer høyde sånn midt i bildet. Det stod en Sølvpil her, men den trivdes ikke og etter å ha veltet ørten ganger ble den fjernet. De visne greinene til høyre tilhører en død Rhododendron, planen er at den skal bli dekket av klatreroser og klematis, men planene er helt i startgropen. 

Endelig fikk jeg laget et bord av understellet til en gammel "meksikansk ovn" som knuste. Bordplaten er en sån plate som ble lagt oppå ildstedet i vaskekjelleren. Planten i den grå krukken er en Fuksia, den vintergrønne til høyre er en Klatrebeinved, husker ikke sortsnavnet, og under bordet ligger en rot jeg fant i strandkanten en gang. Stammene bak tilhører forresten en oppstammet einer. 

Sinkbaljen er full av regnvann, bak vokser løvfellende Sakalinabeinved, og bak derigjen Tuja. 

Etter å ha prøvd Sakalinabeinved for tredje gang lykkes det med å finne et sted med nok ly for vinden, her et bilde fra litt tidlig i sommer. Ikke rart blomstene, eller hva en skal kalle dem, blir kalt for danglebær. 

Her har de begynt å få farge, og en har åpnet seg opp også. Jeg liker så godt denne busken, syns den er utrolig dekorativ. 

Nå sitter jeg på hytta og ser ut på regnværet mens vinden trenger seg inn gjennom tømmerveggene. Da er det greit å ha med pcen sånn at en kan få blogget litt. Jeg legger ganske mye ut på instagram også, liker det bedre enn jeg trodde på forhånd. Snart er jeg tilbake i hagen, der skal det visstnok blåse storm i dag så det blir jo spennende å returnere. 
Ha en fortsatt fin uke!


14 kommentarer:

 1. Ja, vintergrønne planter er veldig fint å ha i hagen hele året. Det er så mange fine grønne nyanser i det. Jeg har prøvd instagram, mennjeg synes det er så overfladisk. For meg er bloggen et arkiv, og instagram gjør ikke samme nytten synes jeg.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er jeg enig i. Jeg trodde egentlig at instagram bare handlet om bilder, men syns ikke det gjøre det, men et arkiv fungerer det jo ikke som. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg! Jeg er også veldig glad i vintergrønne vekster. Har en del buksbum som gir vakre former. Liker det litt stramme uttrykket. Det som er fint med blogging, at man kan lese tekst og se bilder. Akkurat som jeg har gjort nå. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir litt mindre tekst på instagram, men mer enn jeg faktisk trodde, det var overraskende positivt. :)

   Slett
 3. Så mange fine grønne busker og trær du har i hagen din, fint hele året.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Vintergrönt är väldigt viktigt liksom vackra stammar hos buskar och träd. Det gör vintern så mycket trevligare. Instagram är bra men nu när man tagit bort möjligheten att publicera från datorn är jag lite trött på det. Det går så mycket snabbare att skriva och tagga via ett tangentbord. För att inte tala om att det blir knöligt att dela bilder från kameran som jag redigerat. Men det är ett suveränt sätt att hitta och följa sånt jag inte hittat annars.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, stammer er fantastisk vakkert. Og ja, det er litt irriterende at en ikke kan bruke instagram fra pc-en, men jeg ble veldig overrasket over hvor fine (og skarpe) bilder det gikk an å ta med mobilen :)

   Slett
 5. Det grønne er så godt for øjnene - hele året - og som du viser er der muligheder nok, og masser af grønne nuancer. Her planter jeg også vintergrønt i alle bedene, for jeg er så glad for haven både sommer og vinter:)

  God hyttetur!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror jeg kommer til å plante mer og mer vintergrønt. Hadde en fantastisk flott uke på hytta :)

   Slett
 6. Hej Ingeborg!
  Det ser fint ut. Grönt är skönt. Stod och höll i ett benved, den var så dekorativ och fin, men den fick bli kvar i affären. Skall planera var den skall stå först.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sakalinabeinved krever i hvert fall sin plass. Jeg har egentlig ikke plass der jeg har satt min, men foreløpig går det fint :)

   Slett
 7. Hei Ingeborg.
  Fint med vintergrønt i hagen, busker, trær og bunndekkere er godt å ha hele året:-)
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, helt sant. Jeg er alltid på utkikk etter fine bunndekkere også :)

   Slett