mandag 21. september 2020

Høst i hagen

 Det er noe vemodig over høsten, men samtidig er den så fin, og noen ganger virker det som om den skal vare for alltid, det er vanskelig å forestille seg at det kommer dager en overhodet ikke har lyst til å være ute. 

I Tassebedet er det spesielt fint om høsten, her vokser Oregano (selvsådd) og Perovskia sammen. Sistnevnte legger seg dessverre ofte ned både i vind og regn, men er ikke mindre fin for det. De to passer egentlig godt sammen. Den oransje tagetesen står i en krukke ved siden av bedet. 

Om høsten er en av de dominerende plantene i bedet den hvite skjermplanten Selinum, som tiltrekker seg mengder med insekter. Bedet heter forresten Tassebedet fordi kaninburet stod her før. På jentenes gamle lekehytte i bakgrunnen, så skjul med masse rot i, vokser en diger Klematis Montana Rubra.  

Sett fra den andre veien og mot espalieret vokser rosa Blodslirekne, Blodtopp og Selinum. 

Jeg trodde Værhanen som jeg flyttet, men ikke husket hvor jeg hadde satt, var død, men plutselig dukket den opp i det samme bedet. Den oransje blomsten kan skimtes her. 

I motsatt side av hagen vokser Høstanemone, den har vært ekstra fin i år med den beste blomstringen noensinne, tror jeg. 

Og endelig ser det ut som Månestråle skal klare seg helt fram til blomstring, tidligere har den klart kanskje én knopp før alle har blåst av, eller regnet av, eller hva som skjer med den, men i år har den mange knopper, og etter at dette bildet ble tatt ser jeg også at noen av dem holder på å åpne seg. Jippi! Godt jeg ikke flyttet den, som jeg hadde tenkt. 

Naken jomfru lærer seg å spinne :) Vi overtok hus og hage for over 25 år siden, den første høsten dukket disse opp over alt. Jeg husker godt hvor spennende var, jeg ante jo ikke at det fantes "krokus" om høsten. Noen av dem eksisterer fortsatt, og da tenker jeg tilbake til da alt var nytt og spennende. Ja, det er jo fortsatt spennende, og noe er nytt også. Ha en fin ny høstuke i hagen!

8 kommentarer:

 1. Ja, høsten er en vemodig tid, og det er jo ikke den tiden vi vil gå i møte nå. Flotte blomster hos deg, og høstanemonene var nydelige.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg jobber meg liksom opp utover høsten, starter på nye ting, men plutselig er det slutt :D

   Slett
 2. Når endnu et haveår er gået tænker man tilbage på dengang alt var nyt og spændende. Høsten er en tænksom tid, men hvor har vi allerede haft mange dejlige dage i haven dette efterår!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette har vært et fantastisk hageår, vi har hatt mye fint vær og samtidig har det vært nok regn. Utrolig :)

   Slett
 3. Hei!
  Blomstring nå er så viktig. Her har Månestråle blomstret en stund. Vi har nok ikke så strek vind. I morgen er det forresten meldt regn, og det er godt fordi nå er veldig tørt. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde tenkt å flytte min i vår, men det ble aldri noe av det, glad for det nå, selv om den er litt sen :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Så fint det blommar hos dig. Fina bilder med härligt solsken. Selinum med blodtoppen är en vacker kombination. Mina anemoner kommer inte att blomma i år heller. Hoppas du får njuta av blommorna på Månestrålen.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd at de ikke blomstrer, mine har vært litt skrantne i noen år, men i år har de virkelig kommet seg, så kanskje er det håp for dine også :)

   Slett