mandag 7. september 2020

Høstblomstrende stauder og busker

 Det er fortsatt mye farge igjen i hagen, noen av mine favoritter blant staudene blomstrer utover høsten. 

Blodtopp er en høy og flott staude med lang blomstring, den har allerede blomstret lenge, og kommer til å fortsette en stund til også. Det jeg må passe på er å ta den før den frør seg, blir veldig mange småplanter, og det er ikke alltid jeg klarer å fange dem opp før de blir store. 

Den røde blodslireknen blomstrer også lenge, den sprer seg i tuen sin (heldigvis), men ikke utenfor som jeg har oppdaget. Jeg har en rosa sort også, som er veldig fin og trives godt. 

Bed med Hortensia, rosen Ghislane de Feligonde (som jeg nå tror har kvittet seg med sine siste blomster) og Sommerfuglbusken, som har vært ekstra flott i år. Den er også i ferd med å avblomstre. 

Et bilde av Hortensia og rosen Ghislane, litt tidligere i sommer, hortensiaen har vært flott i år, og blir bare finere og finere utover høsten. 

Jeg har en Hortensia som bor i denne krukken også, tror jeg kjøpte den i fjor, og den har vokst mye og vært så fin i år. 

Langs gjerdet mot sør vokser busker, som så godt som alle er avblomstret nå, klokkebusken kan kanskje komme med litt flere etter hvert, vet ikke om det er så lett å se, men under alle buskene vokser store tuer med høststorkenebb. Jeg har dem over alt i hagen, og kommer til å dele og flytte til flere steder også.

Ville bare vise fram papirlyktene som jeg er veldig fornøyd med. Endelig noe en kjøper som virker. De lyser så koselig hver kveld. Helt i enden en stor Bambus, og de store bladene tilhører en Skjoldsildre. Eføyen på plommetreet (som ikke har hatt en eneste plomme i år), skal bort til neste år, den har virkelig tatt fart opp i treet i år. 

Hjortesumaken, som jeg flyttet ut av krukken sin og hit i fjor, står i en eng av høststorkenebb. 

Sammen med Blodtopp står blant annet Fløyelstjæreblom, som jeg plantet i fjor, nå må jeg prøve å sikre meg frø, håper det blir tørt nok, for nå er vi inne i en regntung tid. 

Perovskia er en staude som lyser opp i bedet på denne tiden av året, det eneste er at den er fæl til å legge seg ned, både i vind og regn. Må huske å gå ut nå i lunsjen og rette den opp, i går lå den helt paddeflat i regnet, og det er meldt mer fra i tolvtiden. 

Den er jo fin da, selv om den legger seg ned. 

Fagerklokken blomstrer også fortsatt, men legger seg også lett ned i regnvær, har ikke våget å gå ut og sjekke den etter regnværet vi har hatt i helgen, populært kalt "slåvatn". 

Ny uke og nye muligheter, håper den blir fin!

14 kommentarer:

 1. Så flotte hortensia og høststorknebb hos deg. Def er jo fint at så mye fortsatt blomstrer. Ja, nå kommer vel det ene lavtrykket etter det andre inn til Vestlandet. Her ligger vi i le av fjellene som vanlig. Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er vi lei av regn og vind (hehe), heldigvis får vi ikke så mye vind som på Stadt, men det er ikke akkurat noe hagevær for tiden. Håper på bedre tider, for fortsatt mye å gjøre ute :)

   Slett
 2. Hjortesumak i ei rødfarget eng misunner jeg deg. Jeg prøver nå med hjortesumak for tredje gang, og nå står den mere i ly for vinden. Tidligere ble den knekt av vestlige stormkast.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vinden har nok litt å si. Jeg har hatt min i krukke helt inne ved veggen i mange år, flyttet den ut i plenen i fjor, det gikk fint i vinter, men er en mer usikker plass. (Jeg prøvde med Sakalinabeinved minst tre ganger før jeg fant en plass som var vindstille nok for den). :)

   Slett
 3. Masse flott i blomst ennå hos deg:)
  Så gøy at du også har Ghislaine de feligonde(puh for et navn, må alltid sjekke hvordan det skrives)
  Blodtopp er også en flott satude, men hos meg er den blitt borte, tror jeg må skaffe meg en ny.
  Ønsker den en fin uke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har gitt opp det med stavingen på den rosen, men jeg husker i hvert fall navnet :) du er vel et stykke herfra ellers kunne du fått blodtoppavlegger av meg :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Så fint det blommar hos dig. Blodtoppen trivs bra och blommar fortfarande här också. Bild nr 2 liknar en växt som vi kallar ormrot, hos mig har den rosa blommor. Den kryper ut och förökar sig genom rotskott. Har grävt upp några blodtoppar att ta med till dottern. Du har en vacker trädgård.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan jo være at det er den samme, jeg har en med rosa blomter også, den vokser litt tettere. Heter Persicaria ampl rosea. :)

   Slett
 5. Dawno nie byłam w Twoim ogrodzie! Pięknie wygląda Twój ogród późnym latem. Podobają mi się krwiściągi, ale jeszcze nie mam ich w ogrodzie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Google translate: "Jeg har ikke vært i hagen din på lenge! Hagen din ser vakker ut på sensommeren. Jeg liker blodlinjene, men jeg har dem ikke i hagen enda." Ja, blodslirekne er veldig fin, en av mine favoritter :)

   Slett
 6. Det ser ud til, at du har mange flotte sensommerpartier. Hjortetsktræet midt i den pink bund er specielt og overdådigt.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
 7. Hei Ingeborg.
  Du har fortsatt mye som blomstrer i hagen. Her har ingen av hortensiaene blomstret i år.Heller ikke den hvite Fløyelstjæreblomsten, mens den mørk rosa bare leverer..
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. De er litt ustadige, hortensiaene, her har det vært god blomstring i år, men det skjer ikke hvert år. :)

   Slett