mandag 14. september 2020

Gjødsel og kompost

 Endelig har jeg fått to kompostbinger, og jeg har laget gjødselvann, etter å ha tenkt på det i mange år!

Etter å ha vannet alle sommerblomster og spiselige ettårige vekster med gjødselvannet mitt var det fortsatt mye igjen, det ble "tappet" på flasker og satt i kjelleren. Siste rest ble helt over komposten. 

En gammel murerbalje fikk gjøre nytten. Jeg leste at det var så bra å gjøre gjødselvann av Valurt, og siden jeg har blitt veldig streng og bestemt meg for at jeg ikke vil ha Valurt uansett hvor godt jeg liker blomstene, så dro jeg den opp og la i vann. Etter at bildet ble tatt kom det enda flere oppi, mer vann, og også en del brennesle. Det luktet ikke godt. 

Jeg orket rett og slett ikke å grave ut av kompostbingen, så nå har vi laget en til ved siden av. Måtte ta ned et tre, men det hadde vi kanskje gjort allikevel. Resten av vannet med både Valurt og Brennesle ble lagt i den nye komposten. Den gamle komposten (til høyre) skal jeg grave ut etter hvert som jeg får tid, det kan bli en fin matpakke både rundt busker og trær og i bedene. 

I dag har jeg fjernet stygt bladverk og blomsterstengler med visne blomster av Kjempealant, så det ble en haug, men de kommer fort til å visne ned. Gjødselvannet blander jeg forresten ut 1/10. Om det virker, eller skulle ha vært noe mer oppi, aner jeg ikke, men det kjennes godt å endelig ha gjort noe med det. 
Ha en fin ny uke!

14 kommentarer:

 1. Hei! Jeg pleide å lage gjødselvann av brennesler før, men har droppet det de siste årene. Merket egentlig ikke så mye forskjell på staudene i hagen, men vet jo ikke hvordan sesongen ville vært uten det vannet. Smart å helle på flasker, jeg har alltid brukt opp alt med en gang, selv om det sikkert var nok til flere vanninger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg aner heller ikke om det virker. Jeg var for sent ute til å bruke på overvintrende vekster, ting tar sånn tid i hagen her :D

   Slett
 2. Så flink du har vært! Flott med så mange kompostbinger hos deg.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 3. Hei Ingeborg

  Alletiders med en reel kompostering, jeg har rigtig gode erfaringer med kompostvand, men ingen med at have det på flaske, det er da en super ide, og jeg forstår at de ikke eksplodere eller noget andet festligt:)

  HA en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper de ikke eksploderer, står i kjelleren, og luktet ikke godt :D

   Slett
 4. Gjødselvann? Aha! Håper det virker, da. Kompost er bare gull. Har to beholdere selv.
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Er glad for at jeg endelig har to kompostbinger :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Brukade göra nässelvatten, men nu har nässlorna tagit slut. Det luktar riktigt illa. Nu får tomaterna annan gödsling.
  Ha det fint! Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Trodde jeg hadde brukt opp alle, men det er flere igjen i bedet gitt :)

   Slett
 6. Her vi også 2 kompost-beholdere og det er helt nødvendigt. Man kunne sikkert godt bruge flere, men 2 er et minimum, hvis man også skal bruge komposten. God idé med gødningsvand på flasker!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg fant også ut at jeg burde ha to, selv om jeg egentlig ikke hadde plass så sparer det meg for mye arbeid allerede :)

   Slett
 7. Hei Ingeborg!
  Jeg føler meg så flink når jeg holder på med kompost og gjødsling. Nå driver jeg og vender komposten, og er ganske så fornøyd. Den er stor. Må bli ferdig før padder og frosker går i hi.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, det er en deilig følelse å ha kompost og gjødsel som en ressurs. Har ikke oppdaget padder og frosker i komposten her, er nok for nær byen :)

   Slett