søndag 4. oktober 2020

Høstblomstrende buskvekster

Jeg trenger å ha busker i hagen min, og selv om Hortensia har en større blomsterprakt er en av de vakreste akkurat nå Sakalinabeinved. 

Jeg tenker kanskje ikke så mye på Vintersar (Satureja montana Citriodora) som en busk, men den visner nå ikke ned i løpet av vinteren og den blomstrer for fullt nå. Jeg burde kanskje ha brukt den som urt, men har ikke kommet så langt ennå. 

Jeg tenker kanskje ikke så mye på Fuksia som en busk heller, men den er nå litt det, selv om jeg må ta den inn om vinteren. Fuksia er god på det med høstblomstring. Bladverket til høyre tilhører Lykkekløver, og bak blomstrer den gule lerkesporen fortsatt som bare det. Noen ganger klipper jeg den ned i løpet av høsten, og så kommer den igjen, men i år har jeg ikke gjort det. 

I skyggebedet mot nord vokser det en blanding av busker og stauder, helt foran her Stormarikåpe, de rosa blomstene på busken bak er rosa buskmure Potentilla fruticosa Lovely Pink, som blomstrer nå. Til høyre en liten pil og bak en Rododendron, trestammen til venstre tilhører en Svarthyll. Innimellom både litt akeleiebladverk og en Skvallerkål ser jeg også. Både huset og svarthyllen gjør at bedet ligger i skygge store deler av dagen. 

Peppermyntebuskens blomster kommer tidligere på sommeren, men det hender at den blomstrer litt igjen på høsten, som nå. En veldig koselig liten vintergrønn busk. 

Jeg må kanskje prøve å finne ut hvilken busk dette er, den dukket plutselig bare opp, og har vokst ganske mye de siste årene. Den ligner på en Perikum, jeg hadde en Perikum for tjue år siden, men den likte seg ikke så godt, og stod i motsatt side av hagen. Den får litt mindre gule blomster enn den "vanlige" sorten, men fin er den, og med dekorative røde bær om høsten, like bra som blomster. 

Midt i bildet Sakalinabeinved. Til høyre stauden Selinium, bak Tujahekk. Under beinveden en Hosta og det er en i venstre bildekant også. Jeg har hatt denne sakalinabeinveden i 6 år, så den vokser ikke akkurat fort. 

Jeg har vært fascinert av Sakalinabeinved helt siden jeg leste Elin Conradis hagebok "Min Villhave", som også var en inspirasjonskilde til min egen hagebok Fru Halds hage. Hun kalte den for "dingeldangelbusken", og det er jo forståelig. Og selv om jeg kaller det for blomster, så er det frukter, og de oransje er frø. Busken er fantastisk i år, og jeg må bort til den hver dag for å beundre. 

Sakalinabeinved tåler ikke mye vind, men i tredje forsøk fant jeg en plass der den trives. 

Avstandsbildene er tatt litt tidligere i høst, i dag har hostaen begynt  visne ned, men bærene er helt fantastiske, tror jeg må ut og se selv om det regner. 

Jeg nevnte da jeg skrev om roser at jeg skulle ta flere bilder av Rosen Heritages blomstring, og her kommer de. I bakgrunnen Rose Blodslirekne, som har sitt høydepunkt om høsten. 

Heritage har også vært ekstra flott i år. 

Selv om høsten er vakker så handler den om forfall. Her er en hortensiablomst i avgang, noen ganger plukker jeg dem inn og tørker, de holder i evigheter. Jeg liker visne blomster, til de grader at jeg må tvinge meg til å kaste visne blomsterbuketter. Ha en fortsatt fin søndag. 

12 kommentarer:

 1. Så flott fuchsia du har! Jeg har også en oppstammet fuchsia som jeg har hatt i flere år. Snart må den inn sammen med mye annet.
  Sakalinbeinved må jeg få kjøpt meg, for de er så fine om høsten. Passende navn ja :)
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 2. Pebermyntebusken har jeg også haft, men den forsvandt efter nogle år. Din Heritage står flot, fint billede du har taget.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Min Peppermyntebusk har også gått ut et par ganger, så de er kanskje ikke så langlivede. Den jeg har nå er litt rar, en grein visner, men da har en annen grein rotet seg og laget en ny busk, det har i hvert fall skjedd to ganger. :)

   Slett
 3. Så mange fine blomstrende busker du har i hagen din. Vintersaren lyste fin opp med sine hvite blomster.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Hej Ingeborg!
  Stod och beundrade olika sorters benved, på Zetas Handelsträdgård i Stockholm. Så fina. och gillar speciellt den fina höstfärgen och frukterna.
  Busken med de röda bären är riktigt fin.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
 5. Helyt enig sakalinabeinved er flott nå. Har den ikke selv men en tidligere nabo, som alltid plukket disse nydelige hengende frøene (for det er frø?) til meg.
  Tror det er en perikum som plutselig har dukket opp hos deg. Bladene er veldig lik iallefall.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er frø, det røde er vel frukten og frøene er de oransje som henger ned. Ja, jeg tror også det er en Perikum som har dukket opp, dessverre finner jeg ikke lappen til den opprinnelige planten som forsvart for sikkert femten år siden, men det kan jo være den, eller kanskje et frø som fuglene har kommet med fra en nabohage :)

   Slett
 6. Mye fint i buskvekster! Peppermyntebusk har jeg aldri hørt om. Søt!

  SvarSlett
 7. Peppermyntebusken er veldig populær her, husker da jeg jobbet en vår på hagesenter så kunne vi ikke skaffe nok. Husker ikke herdigheten, men kan godt tenke meg at den ikke er herdig på østlandet, tror den ligger litt på grensen selv her. :)

  SvarSlett