lørdag 7. oktober 2017

Høstforberedelser

Snart er det på tide å ta inn fuksia og pelargonia og alt det andre som skal ned i kjelleren. Det er litt tidlig her ennå, men andre steder har det allerede begynt å bli frost. På de første seks dagene i oktober har det falt så mye nedbør her at kvoten for hele måneden er fylt, og den sjuende dagen har det også regnet, men sånn en gang på formiddagen lettet det og kom til og med sol og jeg har vært ute og samlet sammen alle krukkene som etter hvert skal inn.


De andre bildene er fra i dag, men dette er fra tidligere. Alt regnet har ikke akkurat bidratt til en overveldende høstblomstring når det gjelder fuksia i år, mistenker at de fleste kommer til å bli sendt rett i kjelleren. 

Pelargonia og georginerer samlet under tak i utestuen. Georginene har heller ikke likt regnet så godt og har ikke hatt noen stor blomstring i år, faktisk har ikke alle begynt å blomstre ennå. Pelargoniaene er vel de som har tålt regnet best, og det er de jo ikke kjent for. 

Det blir ganske fullt under taket etter hvert, og denne pelargoniaen som har stått på peishyllen i hele sommer har visst fått litt for lite vann. 

Prydoreganoen blomstrer villig, men i krukken bak vokser en slyngpelargonia, eller vokser og vokser, den har knapt vokst og er bare såvidt begynt å blomstre. Spørs om ikke den har gjort sitt. 

Hele bordet er fullt av stiklinger, duftpelargoniaer og fuksia, som denne. De har ikke akkurat fått toppbehandling i sommer, så jeg får prøve å gjøre det godt igjen og passe bedre på dem i vinter. 

En må nyte blomstrende mens de er der. I fjor tok jeg inn alle krukkene i begynnelsen av november, men året før, i 2015, ble de ikke tatt inn før mot slutten av november. Blir spennende å se når kulden kommer i år. 

For litt siden skrev jeg om Gaura, og jeg forstod at for noen er dette en sommerblomst. Jeg sjekket med Impecta der jeg hadde kjøpt frøene og de sier at Gaura er herdig til sone 1 eller 2, helst med litt dekke. Men de kan også oppbevares inne, da lyst og ved omtrent ti grader. De anbefaler en lett klipp nå og så resten til våren, og sparsom vanning. På hagegal, tror jeg det var, leste jeg en gammel diskusjon der det ble sagt at denne stauden ikke liker vinterfuktighet, så da er god drenering tingen om den skal overvintres ute. Her blir det nok ute, men tørke kan jeg ikke tilby, så vi får se hvordan det går. Ha en fortsatt fin helg!

17 kommentarer:

  1. Ja, nå er det tid for å få inn plantene. Jeg har holdt på i 6 timer i dag med det, for det måtte ryddes i kjelleren først. Men nå er alle plass. Klipper du ned dine fuchsia?
    Ha en fin kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, nei, jeg klipper ikke ned noe før til våren, unntaket er noen av fuksiaene som har greiner som er veldig lange, dem korter jeg inn for å få plass. :)

      Slett
  2. Hei Ingeborg

    Ja, årstiden kræver sin ret, vi må forberede os til vinterhalvåret, til overvintring af vore planter - og os selv.

    Ha en dejlig helg

    SvarSlett
    Svar
    1. Overvintring av meg selv er egentlig det vanskeligste å forberede. :)

      Slett
  3. Hei Ingeborg. Jeg har også begynt å samle inn. Syns det er litt tidlig, men her er det kaldt på natta, så jeg tar ingen sjanser. Fin kveld til deg.
    Hilsen Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg begynner egentlig med å flytte krukkene til et sted der de både får mer sol så sent og hvor jeg også får mer sol. :)

      Slett
  4. Ja, nu är det snart dags, jag har inte så många krukor men det känns alltid som många när de skall in. Här har det också regnat massor efter sommarens ihärdiga torka. Jo, jag vet att det är bra för grundvattnet men lite tröttsamt blir det allt när det bara skvalar.

    Hälsningar

    /Gunilla

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig, det er alltid flest når de skal inn - og ut - og i mellom så kunne det godt vært flere. :)

      Slett
  5. Hej Ingeborg!
    Har haft en Fuchsia för första gången i år. Har ingen bra plats att övervintra växter. Dahliorna får hyra in sig hos dottern, kanske fuchsian kan följa med. Vattnar du den under vintern?
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. La den følge med. Jeg gir en liten dæsj vann rundt nyttår og så igjen i midten av februar, men det avhenger selvsagt av lys og varme. :)

      Slett
  6. Mye som skal inn! Alltid en kamp mot tiden og frosten...

    SvarSlett
  7. Du har endel som skal inn, ser jeg.
    Min søster fortalte at hun alltid klippet ned pelargoniene på høsten, for i løpet av vinteren dannes de stedene som gir mest blomster. Og om en da klippet dem om våren, så tok en samtidig bort mye av blomstringen det året.
    Hun har utrolig mange flotte, men jeg har bare tre,)

    :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, hun har sikkert rett. Men jeg liker å se stilkene så jeg klipper ikke mer enn jeg må om våren heller. :)

      Slett
  8. Ja, nå er det høstforberdelser for de fleste, men herlig å nyte de siste sommerblomsrer og høstfargene:)
    Ha en fin ny uke:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Har vært en nydelig kveld her, hadde ikke lyst til å gå inn. :)

      Slett
  9. Så flott farge på peishyllepelargoniaen! Ha en fin kveld!

    SvarSlett