søndag 1. oktober 2017

Ukens plante Gaura

Gaura er en ny staude hos meg i år og den har vært et fantastisk bekjentskap som jeg håper er kommet for å bli i hagen. Jeg sådde i vår, men ble også fristet til å kjøpe noen ferdige planter.

Gaura er en fantastisk staude som lyser opp i hagen. Den vil helst ha sol og blir 60 cm høy, men den legger seg litt utover uten at det gjør noe. Blomstringstid er juni - september. Da jeg plantet ut småplanter i vår gjorde jeg den fine oppdagelsen at selv ikke små spirer blir spist av snegler og det er jo et stort bonus. 

Jeg kjøpte to planter, en hvit og en rosa. De har blomstret i hele sommer og blomstrer fortsatt godt. Disse to var ikke merket med navn og jeg vet ikke om det finnes mange sorter. 

Dette er den jeg sådde fra frø, den har blomstret i noen uker nå. Var ikke sikker på om den kom til å blomstre i år, men det gjorde den altså. Den heter Gaura lindheimeri Sparkle white, og kalles Sommarljus på svensk, hva den heter på norsk vet jeg ikke. 

Gaura skal like seg både i krukker og i bedet, og blir aller finest når mange plantes sammen. 

I samme bed som gauraen står en løvemunn (antirrhinum), den er også  sneglefri og har stått og blomstret her siden slutten av mai og fortsatt er den like fin. Jeg har ikke tatt noen frø ennå, men håper noen utvikler seg sånn at jeg får sådd til neste år, for denne frister til gjentagelse selv om jeg ikke har så mange sommerblomster. 

Etter at jeg tok dette bildet av bjørnebærene som også bor i samme bed så ser jeg at noen få har modnet, blir spennende å se hvor mange det blir til slutt for de er litt sent ute.  Ha en fin ny uke. 

20 kommentarer:

 1. Så fine de var. Morsomt å høre om nye planter. Kjekt med sneglefrie planter.
  Ha en fin ny uke du også.

  SvarSlett
 2. Gaura er en av mine favoritter. Oppdaget den selv for etpar år siden, og ble veldig begeistret.
  Og at de får stå ifred for sneglene er ekstra bra:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bruker du den som sommerblomst, eller klarer den vinteren hos deg?

   Slett
 3. Hei Ingeborg

  Det var da en fin sommerblomst, den kender jeg ikke!
  Alletiders at den ikke bliver sneglemad - men den er vel heller vinterhårdfør?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er veldig spent på om gauraen kommer til å overvintre her, den er visstnok ikke så veldig herdig.

   Slett
 4. Gaura var virkelig en fin plante !
  Må være på utkikk etter den neste år, og ar den får stå i fred for snegler er jo et stort pluss:-)
  Ha en fin kveld/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hører noen bruker den som sommerblomst siden den ikke er så veldig herdig, og at den vil stå tørt. Spørs hvordan det siste går her.

   Slett
 5. Hei Ingeborg. Denne planten var et nytt bekjentskap. God søndag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. :) Håper alt er vel i hagen din etter alt uværet. :(

   Slett
 6. Så flott Gaura er. Jeg har sett denne planten i noen hager, men kjente ikke navnet. Sneglefri på toppen av det. Kan ikke bli bedre. Mange av mine Løvemunn har ordnet opp selv. Poppet til min glede opp i flere av bedene igjen i år.
  God ny uke.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Da skal jeg være forsiktig med lukingen der løvemunnen har stått. Foreløpig har det vært for vått til at jeg har fått tatt noen skikkelige frø.

   Slett
 7. Hej Ingeborg!
  Sommarljus är en ny bekantskap, tror inte jag sett den förr. Riktigt fin. Planterade björnbär i helgen, de hade några kart, men tror inte de hinner mogna. Men ser fram emot att få skörda bär nästa år.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Bjørnebær er kjekt å ha, men husk å lage stengsel for røttene rundt (ideelt sett 60 cm ned), ellers sprer de seg noe voldsomt.

   Slett
 8. Den är faktiskt helt okänd för mig men jättefin ser den ut. Gaura - det skall jag lägga på minnet.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, om ikke gauraen klarer å overleve her så tror jeg at jeg kommer til å kjøpe den som sommerblomst igjen. Veldig fin. :)

   Slett
 9. Hei!
  Den er kjempefin. Har en Gaura som er staude. Den har blitt godt over 1 meter. I fjor sådde jeg Gaura 'The Bride' som er en sommerblomst. Den vevde seg så fint inn i andre planter. Har ikke hatt den i år, men til neste år skal den tilbake igjen.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Husker du hva staudegauraen din heter? Er veldig spent på om min kommer til å overvintre, har hørt at de liker å ha det tørt, og det er det vel tvilsom om jeg klarer å tilby her.

   Slett
 10. Tror Garden Living solgte en som het Sommerlys på norsk. Gaura lindheimeri ’The Bride’.
  Fin! Blomstene liknet på Askrot.

  :-)

  SvarSlett