fredag 11. august 2017

Roser og litt jazz

Det er fortsatt roseblomstring igjen i hagen selv om noen allerede er ferdige for sesongen, både Alkymisten og Prestegårdsrosen stod igjen med én rose hver sist jeg sjekket og ingen av dem remonterer. Andre roser er på hell, mens noen fortsatt står i knopp, de kommer jeg tilbake til senere, men aller først bilder som ble tatt for noen uker siden og som jeg ikke har hatt tid å legge ut. Dagene går fort på denne tiden og det er mye å glede seg over i hagen.

Ghislane de feligonde har stått noen år i hagen her nå, men den har ennå ikke vokst seg til full høyde. I år kom imidlertid plutselig en lang ny grein som måtte støttes opp. Den har som vanlig blomstret mye og lenge, og den tåler regn godt. Den største blomstringen er over nå, men den har fortsatt litt å gå på, og fortsatt kommer det nye knopper. Jeg har også nettopp lært at visne blomster skal klippes ned til nærmeste femblad, for å kunne produsere nye blomster raskere, så det prøver jeg der jeg kan, og jeg gjør det selv om ikke rosen er remonterende, greit å ha en klipperegel syns jeg. 

Ghislane er en buskrose (turbat 1916) som blir 1,5 m høy og har et blankt, grønt bladverk. Blomstrer fra juni til september. Herdig til sone 3. Anbefales. 

Dette er klatrerosen  Penny Lane, den er helt ny her, plantet i fjor høst. Den blir 2 - 3 m høy og er herdig til H3-H4. Jeg har plantet den i enden av aroniaen, tenker at den i utgangspunktet kan klatre i den, men kanskje setter jeg etter hvert opp en rosebue av et eller annet slag her, som også kan holde prestegårdsrosen på motsatt side i sjakk. Foreløpig har Penny Lane blomstret med disse to rosene, men kanskje har den flere på lager for den skal være remonterende. 

Dette er klatrerosen Coral Dawn, som også var helt ny her i fjor høst. Den er remonterende og har fortsatt mange knopper. Blir omtrent 3 meter høy og her herdig til H4.

Denne rosen har jeg vist i knopp før, her er den i ferd med å springe ut, men så reiste jeg på ferie så helt utsprunget har jeg ikke sett den. Den heter Chippendale og skal være en stilkrose. Den remonterer så kanskje er det fortsatt mulighet for flere blomster i år. 

Denne rosen heter Amber Cover, det er en kryprose som også kom inn i hagen i fjor. Foreløpig står den i en krukke på terrassen. Den har mye blomster som dufter deilig. Noe mer vet jeg ikke om den, det klarer for så vidt regn, men jeg ser at alt regnet vi har hatt i sommer har gått litt utover blomstene. Selv om dette bildet som sagt er tatt for noen uker siden blomstrer den like fint fortsatt. 

Jeg har to Lykkefund i hagen, og begge har blomstret flott i år, fortsatt er det litt blomstring igjen. Denne ble plantet ved gjerdet i sør for en 2-3 år siden, men jeg har hatt den i hagen lenger. Den har brukt litt tid på å etablere seg. Selv om den står i sør her, får den en del skygge fra busker og trær og kanskje er det derfor den blomstrer ganske lenge. Her har den bøyd en grein ned til storkenebben som vokser under. Den er ikke bundet opp, men klatrer i buskene rundt seg.  Lykkefund er en populær historisk buskrose som blir 4 -5 meter høy og er herdig til sone H4-5. 

I dag er det litt høstaktig vær her med regn og vind. Det blir nok ikke noe hage etter jobb for vi er inne i Sildajazzhelgen, og i kveld skal jeg på to konserter. Først Svein Olav Herstad Trio som har fått strålende kritikker for den siste platen sin, ikke det, de pleier å få gode kritikker. For mange år siden jobbet jeg sammen med Svein Olav, blant annet var jeg manager og tekstforfatter for det tidligere bandet hans Christina Bjordal Band, men i kveld blir det bare instrumental. Etterpå blir det konserten Glødetrådar med felespiller Nils Økland og bandet hans, som i kveld skal være utvidet blant annet med bror Torbjørn Økland som for de fleste kanskje er mest kjent som gitarist i Vamp gjennom tjue år eller noe sånt. Denne konserten var bestillingsverk til Vossajazz i fjor. Både Nils og Svein Olav bor rett over sundet her og jeg syns det er fantastisk at to så dyktige musikere kan bo og jobbe ut fra Haugesund.  Ha en fin helg, med eller uten roser og jazz.

10 kommentarer:

 1. Så mange fine roser, med nyttige tips. Jeg har planer om å plante noen i høst, så for meg var dette midt i blinken. Kos deg med roser og jazz i helgen!

  SvarSlett
 2. Flotte roser hos deg. Ghislane har jeg prøvd her, men den overlevde ikke her. H3 herdighet nytter ikke her når det gjelder roser. Coral Dawn har jeg også, og den er i knopp nå. Koselig med roseblomstring i august.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en må ta hensyn til herdigheten, spesielt når det finnes mye som er herdig. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg

  Ghislaine d F er en klar favorit. Den blomstrer jo hele tiden og har faktisk en ualmindelig smuk blomst - selvom den er lille!

  Ha en dejlig koncert aften!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ja, det ble fin konsert. Det er så kjekt med noe som er enkelt inn i mellom. :)

   Slett
 4. Flott blomstring det vært/ er hos deg. Den Amber queen fikk jeg for noen år siden, helt lekker både i farge og form. Men den blir mindre og mindre hos meg dessverre, i år har den kun hatt en blomst, trist, jeg synes virkelig den er flott.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så dumt med Amber Q. Jeg har jo bare hatt den ett år, hadde jo håpet at den skulle bli større og ikke mindre. Vi får se :)

   Slett
 5. Roser og litt jazz - for en fantastisk overskrift! Flotte roser du har. Håper konserter var like flotte:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Konsertene var flotte, alltid kjekt å bli utfordret musikalsk. :)

   Slett