lørdag 5. august 2017

Dyrke hvitløk

I fjor kjøpte jeg for første gang settehvitløk, Casablanca heter de. I går ble de høstet, og jeg tror kanskje at av alt jeg har dyrket opp gjennom årene har dette gitt den største avlingen. Selv om vi allerede spiser mye hvitløk her i huset, må vi nå intensivere bruken for å få spist opp alt.

Noe er blitt høstet underveis, men dette er det meste av avlingen som ble høstet i går. Hvitløken ble satt i fjor høst, og har store og fine fedd. 

Store fine hvitløk, like store som de som blir kjøpt i butikken, og helt økologiske. 

Noen av løkene hadde delt seg i fedd, og jeg leste akkurat at det betydde at de har stått for lenge i jorden. Men på pakken står det at de skal høstes i august, så 4. august kan ikke være så helt galt. 

Den verste jorden er vasket av, nå får de ligge litt til tørk først og så får vi se, kanskje jeg skal prøve meg på en flette. Det er vel den største og fineste som skal brukes til setteløk til neste år. Tror en holder, hvor den skal settes blir en utfordring for det står på pakken at der en har hatt hvitløk kan en ikke ha løk igjen før det har gått fem år, og det er jo ganske lenge i en liten hage. 
Det er deilig å være hjemme i hagen igjen etter å ha vært borte i to uker. Heldigvis var det en fin dag i går så jeg fikk fikset litt ute, men i dag er det silregn og innevær. Da blir det forhåpentlig en tur rundt på andres blogger også, for på hytta er det bare sporadisk internett, og ofte får jeg ikke opp bildene.

Forresten en ting glemte jeg å si. I forrige innlegg om sneglesikre sommerblomster presenterte jeg Gazania som sneglesikker. Det kan også godt være at den er det, i hvert fall har den vært det i alle år jeg har hatt den før, men da jeg kom hjem var den helt borte, ikke et eneste lite tegn på at den har vært der. Kanskje er det ikke snegler, kanskje har den druknet, eller blitt spist av de samme små svarte vesenene som tok persillen, men sånn for sikkerhets skyld sier jeg nå fra. Noen andre erfaringer med den?

Ha en fin helg, enten det er regn eller opphold.

26 kommentarer:

 1. Fine hvitløk. Må være kos å bruke egendyrket hvitløk. Skjønner at du savnet hagen etter to uker. Det samme gjorde jeg. To uker er leenge. :) Ha en fin helg. Hilsen Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå blir det ekstra fart i hvitløksbruken her :)

   Slett
 2. Velkommen hjem igjen! Skjønner at det ikke gikk mange minuttene før du fikk jord under neglene :) Hvitløken ser flott ut, jeg satte noen fedd for et par høster siden, men det ble aldri noe resultat, mulig de stod for vått.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det gikk ikke lang tid. Du får prøve hvitløk igjen, veldig gøy :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg

  De ser gode ud de hvidløg, og du har ret de kinesiskre man køber i butikken er alt andet end økologiske!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Stekte småfedd i går kveld, det var snadder :)

   Slett
 4. La de tørke LENGE (mange uker) i solen uten at de blir våte ved regn, så holder de sig veldig lenge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips, litt problematisk her som vi har lite sol og mye regn, men får se hva vi får til, foreløpig ligger de til tørk i stuen :)

   Slett
 5. Flott hvitløk! Jeg har også høstet mine, veldig fornøyd med avlingen!

  SvarSlett
 6. Hej Ingeborg!
  Det var en fin skörd du fick. Jag satte också vitlök förra hösten, och ser inte ett spår av dem.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke et spor? Så rart, det må du sjekke ut, kan du ha satt dem for dypt?

   Slett
 7. Flott hvitløkshøst!! Ser kjempebra ut!! Gøy å kunne spise slike gode produkter fra hagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skikkelig gøy, bare det at det blir noe er jo fantastisk syns jeg. :)

   Slett
 8. Flott avling! Moro å lykkes med noe en liker å spise.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
 9. Flott avling. Jeg har også noen hvitløker i en pallekarm. Faktisk to sorter, men den ene sorten trivdes ikke her nord. Jeg er anbefalt å høste i slutten av august, men jeg har allerede tatt op en for å sjekke størrelsen. 3 cm i diameter. Det er veldig artig å prøve noe nytt. Det blir hvitløk i kjøkkenhagen til neste år også. Fint å vite at man ikke kan dyrke hvitløk på samme plass hvert år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir hvitløk her også. Har meldt litt med en på facebook som mener at det med 5 år er overdrevet og at det går på utarming av jorden, så da bør det gå an å dyrke samme sted kjappere og spesielt ved tilførsel av næring. :)

   Slett
 10. Hei Ingeborg! Så flotte hvitløker du har høstet inn. morsomt å lese det du skriver om hvitløk, både setteløk, innhøsting, lagring og jordskifte.
  Jeg kan ingen ting om hvitløk, så når hvitløk jeg har kjøpt, begynner å spir/gro som vi sier, så har jeg puttet de ut i jorda. jeg har hatt de på samme sted i flere år nå. henter flotte hvitløk ute når jeg trenger det hele året når det ikke er frost i bakken.
  Men jeg skal ta opp mange nå og sette de på et nytt sted, ellers tror jeg at jeg fortsetter slik jeg har gjort - det har fungert.
  Ønsker deg god tørking og fletting av hvitløken!
  Hilsen Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det jeg har gjort før også, satt spirende hvitløk fra butikken. Se svaret mitt til Bente over, jeg tror også at det med fem år mellom kanskje kan være litt overdrevet. :)

   Slett
 11. Fin vitlök, den blir det många goda middagar av. Och flera nästa år kanske? Jag brukar sätta tillbaka många av klyftorna till hösten og det blir ännu mer.. men gott är det. Ser ut som du har en med tjock hård stjälk?
  Persiljan som till slut spirade står kvar med bara skaft, inte ett blad. Jag hittade hele tre syndare här om kvällen, bruna, slemmiga och otrolig långa såna i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her blir det mye hvitløk ja. Jeg vil si det er myke stilker på denne hvitløken, men når jeg har satt butikkjøpte har det ofte vært det som kalles slangehvitløk, tror jeg. :)

   Slett
 12. Så flotte hvitløk! Det er livskvalitet i det å høste sine egne grønnsaker og mat!
  Til og med i Tromsø har hvitløken vokst seg stor og rund. Mine har stått i dobble pallekarmer - så drenasje er nok viktig for å få de til å trives. Gleder meg til å ta de opp snart.

  SvarSlett
 13. Du så flotte hvitløk du har da! Takk for tips også. Jeg skal ikke gi meg på hvitløksdyrking, for de smaker da så utrolig godt de en har selv:-)

  SvarSlett