onsdag 23. august 2017

Redningen i hagen

Redningen i hagen nå mot slutten av august er sommerfuglbusken som vaier med sine lilla blomster og tar oppmerksomheten bort fra det faktum at roser og andre busker begynner å blomstre av. Og så er det jo fortsatt noen stauder som gjør sitt beste.

For noen år fikk jeg en liten strandkattehale. Den har vokst seg stor og trives i bedet på sørsiden av utestuen der den får litt ekstra fuktighet når regntønnen med vann fra taket blir full. 

Min strandkattehale (lythrum salicaria) liker seg i sol og vil gjerne ha det fuktig rundt beina, når det kommer opp nye planter er det der det er enda fuktigere. I hageboken min skrev jeg at den blir godt over meteren høy og de høyeste spirene på min i år er bortimot to meter. Den er herdig til sone 7. 

I det samme bedet litt lenger bortover under skyggen av magnoliatreet vokser en høstanemone (anemone splendens), den får litt mer skygge enn den liker her så jeg har fjernet noen flere greiner fra magnoliaen. Er herdig til sone 5. 

Denne nyserylliken (achillea ptarmica "the pearl superior") gir kanskje ikke så mye farge, men den lyser opp i bedet og vokser ved siden av strandkattehalen. Den blir ca 60 cm høy og skal ha full sol, kanskje blir det litt mye skygge fra sommerfuglbusken her, men det ser ut som den trives allikevel. Blomstrer fra juni til september, men den starter ikke så tidlig med blomstringen her. 
Denne sommerfuglbusken redder hagen nå på denne tiden når det gjelder blomstring og andre busker inkludert rosene begynner å bli litt ferdige, eller i hvert fall nede i en bølgedal, for noen kan komme med mer blomster siden. De gule blomstene tilhører en ruccola i urtebedet og de er der ikke i år for dette bildet er et par år gammelt. Sommerfuglbusken blomstrer like fint i år, kanskje til og med enda finere. 


Tilbake til årets bilder. Det var en del sommerfugler her tidligere i sommer da stjernetoppen blomstret, men i det siste har jeg ikke sett så mange, bortsett fra en liten som kom og satt seg på meg i går da jeg satt ute og jobbet litt i finværet.
Foreløpig er det overskyet, men det er jo lov å håpe på sol. Ha en fortsatt fin uke. 

22 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg

  Ja, sommerfuglebuske er fantastiske - og super for insekterne!
  Heroppre hjar jeg prøvet den - men den klarede ikke vinteren - måske man skulle prøve igen, et andet sted?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hørt at noen har den i krukke og overvintrer inne, men det har jeg aldri prøvd. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg. Nydelig strandkattehale. Jeg har nesten ikke sett sommerfugler i år. Er så spent når mine to begynner å blomstre om det vil komme noen. Nydelige busker. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tidligere i år var det mange, de kommer sikkert igjen. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Vacker din strandkattehale, hittade inget svenskt namn på den. Liknar en växt som växer vid åkanten hos dottern. Fast den blir inte så hög. Din fjärilsbuske är fantastisk, har provat den, men tror att den inte fick en bra plats, så den överlevde inte. Skall nog göra ett nytt försök.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det er den samme, for den liker seg jo i vannkanten. Å er det samme som elv er det ikke? :)

   Slett
 4. Så nydelige høstanemoner!

  SvarSlett
 5. Jeg og har strandkattehaler. De er fine:) Sommerfuglbusk hadde jeg i mange år, men så frøs den bort en vinter. Siden har jeg ikke prøvd den igjen.

  Jeg hadde fyllt nyseryllik noen år, men den spredde seg så mye at jeg måtte ta den bort der den sto. Nå er det bare noen spirer igjen som skal flyttes.

  Jeg lykkes ikke med sånne flotte høstanemoner...

  Veldig flott den sommerfuglbusken din!

  Ha en fin dag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser at nyserylliken sprer seg litt mye, men samtidig lyser det hvite opp på en litt mørk plass, så den får foreløpig stå, kanskje kan jeg prøve å flytte den til en enda mørkere krok også, har nok av dem. :)

   Slett
 6. Heldige du som får en sommerfuglbusk til å trives i hagen din! :-D
  Jeg har ikke tall på alle sommerfuglbuskene jeg har kjøpt på vårparten. Samtlige har visnet hen og avgått med døden år etter år. Jeg antar de trenger mye vanning og stell det første året? Det har de tydeligvis ikke fått hos meg... ;-) Men kanskje jeg prøver meg på en ny plante til våren igjen? For den som gir opp får jo ikke smake gleden av å endelig lykkes til slutt..?
  Strandkattehalene dine var også skikkelig vakre!
  Ha en fortsatt riktig fin dag
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror ikke jeg gjorde noe spesielt med sommerfuglbusken, men den er flyttet i hvert fall en gang, og her får den stå selv om den skygger litt mye for bedet bak. :)

   Slett
 7. Så mye fint som blomstrer hos deg nå! Strandkattehalene er veldig fine og det samme med høstanemonene. Jeg har fått en sommerfuglbusk til å oveleve, så den kommer med blomster nå.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du har fått sommerfuglbusken til å overleve. Den er jo egentlig bare herdig til sone 2, og jonsokvarianten til sone 3, tror jeg. :)

   Slett
 8. Strandkattehalen er så fin. Glad du la ut bilde av nyserylliken. Fant noe planter på en tur, som jeg tok med hjem. Lurte på hva den het. Sommerfuglbusken skulle jeg gjerne fått til å overvintre. Så fascinerende og vakker. Flott med gule ruccolablomster foran. Ha en fin helg! Hilsen Lisa

  SvarSlett
 9. Nydelig sommerfuglbusk! Liker også godt nyseryllik, som du sier så lyser den fint opp i bedet.
  Min Strandkattehale har enda ikke begynt blomstringen, har nok druknet litt under ryllik og gjerdesolhatt i år, men satser på en lang varm høst så den får blomstret ferdig.
  Ha en fin helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tenk om vi hadde fått en lang og varm høst, det hadde vært deilig :)

   Slett
 10. Her var det mange reddende skjønnheter. Himmel, for en frodig Sommerfuglbusk. Hvordan får du det til??? Jeg er i sone 4/5 og det er flest av de årene hvor den må vokse seg opp på nytt. Men gir IKKE opp, for de er jo så fine. Strandkattehale er en trofast hardhaus.
  God helg til deg.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gjør ikke noe spesielt med sommerfuglbusken, gir den kalk og gjødsel og klipper den ned til 2/3 om våren :)

   Slett
 11. En så vacker fjärilsbuske du har! Jag har prövat tre ggr här men tyvärr, vintern är väl både för kall och för lång för denna sköna buske.

  Trevlig kväll!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke alle ting går alle steder, men kanskje er det noe annet som går bedre :)

   Slett