fredag 21. april 2017

Små og store planter til herding

Det er den tiden på året når planter bæres ut og inn, og her blir det ekstra mye i år ettersom drivhuset er historie. Det er for mye til at alt kan gjøres på en gang, så det må tas i etapper. Først er det de aller mest kuldetålende av årets sådd som bæres ut, og fuksiaene får også komme ut, til helgen må de kanskje bli der, men de skal få stå under taket i utestuen de første nettene.

I fjor hadde jeg salaten på balkongen, da fikk jeg i hvert fall ha den i fred for sneglene. 
Nå er salaten til herding sammen med sukkererter, dufterter, dill og persille. Salaten i den lille grå firkantede boksen nederst med pluggplanter. Tror de er klare for litt mer jord nå. Den store plastkassen er mitt midlertidige "drivhus", her står alt jeg sådde i vinter, og mesteparten har faktisk spirt. Spesielt er jeg glad for at valurten har spirt, første gang jeg har sådd den i år, det stod på posen at den skulle inn kjøleskapet hvis den ikke ville spire, og det har jeg litt dårlig erfaring med. 

Duftertene fra et år de bodde hele sommeren på balkongen. 

I fjor tok jeg frø fra prydoreganoen, herrenhausen, den er ganske ny her i hagen og det er første gang jeg har tatt frø av den, er veldig kjekt å se at de spirer. Gleder meg til å få den flere steder i hagen, kanskje på terrassen sånn som her.

En annen staude som er spirevillig er skabiosaen. Denne heter ritz og er en lav blå. Akkurat som herrhausen over er den sikker i forhold til snegler. Og hvis jeg husker riktig så blomstrer den første året.

Her kommer den gule tagetesen, tangerine gem, som jeg har hatt i mange år. Den har måtte starte livet ute i år, og selv om den kanskje kommer til å blomstre litt senere enn den pleier så ser det ut til å gå bra foreløpig. 

Sånn ser tangerine gem ut når den blomstrer, helt til frosten tar den. En av mine favoritter.
 
Grønnkålen fikk starte inne, men før påske priklet jeg den og satt ut, ser ut som det har gått helt fint, selv om den ikke fikk tilvenning og det kanskje har vært litt i kaldeste laget. Den står litt beskyttet i utestuen og har fått et vindu over seg i tillegg. 

Stuen er full av pelargonia, fuksia og litt til. Hver dag bæres fuksiaen ut for tilvenning. Det er litt for tidlig for pelargoniaen foreløpig, men disse fuksiaene skal ut i utestuen i hvert fall i løpet av helgen hvis det ikke skjer noe dramatisk værmessig. 

Denne klatreløvemunnen (asarina scandens) overrasket med å tåle litt frost i høst. Da den fortsatt stod grønn og fin etter den første uken med frost har jeg passet på den, den har kommet inn i lange frostperioder, men ellers stått ute. De siste par månedene har den stått inne for min erfaring er at planter som er i grenseland for å klare seg blir litt utslitt utpå vinteren. Men nå er den på tilvenning, og kommer snart ut for godt. Oppi potten har det sådd seg småplanter også. 

I år står jordbærhyllen i vestveggen, og jordbærene har selvsagt stått ute i vinter. 
Jeg håper alle får en fin helg i hagen, håper været blir litt bedre her sånn at jeg får vært litt ute, men i dag rusker vinden skikkelig i huset. Vinneren av hageboken ble forresten Tonje Bjørkeslett Larsen.

18 kommentarer:

 1. Ja, uten drivhus blir det mye jobb med tilvenning av lys og herding. Asarina scandens er en flott sommerblomst (her), men hos deg overvintrer den. Stor forskjell på hvor en bor :)
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde også kjøpt den som en sommerblomst, men litt frost tåler den altså. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Tillykke til Tonje:)
  Nej, man kan ikke bare sætte de sarte planter ud, godt med lidt hærdning!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
 3. Skjønner det blir litt jobb med herding :-)
  Ellers er kryddertagetesen også en av mine favoritter.
  Ha en fin helg
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror faktisk jeg skal prøve den litt i bed også i år, for å se om den kanskje klarer seg i forhold til sneglene. :)

   Slett
 4. Hei. Jeg har også sådd tagetes. Syns de er nydelige. Det er et styr med inn og ut om våren, men sånn er det. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt av gamet det, ut og inn med planter. Hadde tenkt å la fuksiaene bli ute i går, men valgte å ta dem inn, for det er ned mot null om natten. Håper det snur snart :)

   Slett
 5. Så deilig å kunne begynne med herding av planter. Jeg har hatt valurt ute i potte hele vinteren i mange år. Så den må være superherdig. Jeg har enda gjødselvann igjen fra i fjor - som plantene i drivhuset får nå. Kryddertagetesen ser veldig fin ut. Må kanskje skaffe meg frø :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at valurten er så herdig, da tror jeg at jeg skal sette den i en krukke her også. :)

   Slett
 6. Synd med drivhuset. Ja, det er lurt å ha salaten på balkongen eller i hvert fall litt opp fra bakken. Skal så grønnsaker snart, bestilte flere frø i dag. Valurt har jeg også, den har så vakre blå blomster. Den prydoreganoen var nydelig, skabiosaen også. Ønsker deg en fin og vindstille helg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er veldig spent på valurten, har aldri hatt den før, må alltid prøve noe nytt hvert år. :)

   Slett
 7. Mange spennende små spirer som du har sådd og lufter ute. Kryddertagetesen var en ny plante for meg.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finnes så utrolig mange flotte tageteser, en flott sommerblomst å ha i hagen. :)

   Slett
 8. Kjekt å være igang igjen, jeg gleder meg til å flytte inn i drivhuset og til å så på friland. Så nå har jeg satt ut to planter, en paprika og en tomat for å se hvordan det går med de:) God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig smart å teste. Jeg pleier å gjøre det med pelargoniaene, for de er litt følsomme. :)

   Slett
 9. En skulle hatt drivhus ja:) Synd du mistet ditt. Jeg har ikke så mye å bære ut og inn, men det blir da alltids mere enn en tror.
  Valurten min sprer seg over alt. Jeg har den vanlige blå. Den kalles også sleiprot, for røttene er håpløs sleipe og går ikke ann å få tak på de.
  Tagetes ga jeg opp for mange år siden. Den var favoritten til sønnene min, og åkersneglene:(
  Men en kan ha mye på verandaen også. Da er det lettere å ta sneglene.
  Fin aprildag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er veldig spent på den valurten, men det at den sprer seg og er herdig høres positivt ut. Ja, jeg kan bare ha tagetes i krukker her også, men tenkte jeg skulle prøve et par ute i et solrikt bed i år. :)

   Slett