søndag 23. april 2017

Pilstativ og sukkererter

Det er gøy å lage sine egne pilstativ, og det er kjekt å ha et par flettepilplanter i hagen. Jeg har to, som jeg egentlig ikke har plass til, men som får stå siden de kan klippes helt ned hver vinter. Så i går ble det fletting, og litt i dag også, før regnet kom og jaget meg inn, 4 grader og regn er ikke et ideelt hagejobbevær, verken i kjøkkenhagen eller andre steder.

Her er stativene flettet ferdig og sukkerertene plantet. Sukkerertene er herdet i en ukes tid, og tåler å ha det litt kaldt. I fjor hadde jeg ikke sukkererter, og de var savnet. Sorten tror jeg heter De Grace og er rimelige innkjøp og jeg antar derfor helt vanlige.  Busker i bakgrunnen er en ekte sypress (cupressus semp totem). Den ble plantet i fjor høst, og jeg kjøpe den fordi det stod på etiketten at den var herdig til H5 (og fordi den var superbillig), men jeg visste jo egentlig at herdigheten ikke kunne stemme, for ekte sypresser er ikke herdige i Norge. En rask googling viste at den knapt er herdig til sone 1, når tyske og engelske hageeiere diskuterer hvordan de skal holde den i live, henger den i en tynn tråd her. Jeg har dekket den til med granbar i vinter, men har glemt den litt ut i det siste og den har fått litt sviskader. Busken bak er en myrteleddved, også kalt ligusterleddved fordi den minner om liguster. Den blir ofte brukt i offentlige litt kjedelige beplantninger, men jeg forelsket meg litt i den etter at jeg så den formklippet i en hage i Brussel.  

Jeg får binde opp sukkerertplantene etter hvert. I den ene krukken har jeg også plantet stemor og i den andre tror jeg det kommer en av de lave tagetesene jeg har. 

Kjøkkenhagen min er ikke av de største, fire pallekarmer. I år er det hvitløk (garlic cassablanca) som ble satt i høst som gjelder, men jeg klarte å finne et sted å sette resten av sukkerertene og lage et litt skakt klatrestativ til dem. Hvitløk skal ikke settes sammen med bønner, kål eller erter står det på hvitløkspakken, så hvor jeg skal få plassert grønnkålen min er foreløpig et mysterium. Og der det er satt hvitløk kan det ikke settes løk igjen før om fem år. Erter skal heller ikke dyrkes på samme sted hvert år. Jeg klarer ikke å finne noe mer info om dette i Mat fra egen hage boken, er det noen som har erfaringer eller mer kunnskap om dette hører jeg gjerne mer om det. De lysegrønne plantene helt i bakgrunnen er storkenebb. 

Alle pilstativene er laget av restene etter at jeg laget kranser i vinter, og altså resultat av høsting av to planter. Pilen har bare ligget ute i regnet, og derfor har den holdt seg myk nok til at det gikk an å flette med den. Men noen stativ som holder i evigheter blir nok ikke dette.

Vårforberedelsene går framover med museskritt, inn i mellom regnbygene. På tirsdag skal vi ha mer om kjøkkenhage i Haugesund hagelag. Ha en ny fin uke. 

20 kommentarer:

 1. Sjarmerende stativer, Ingeborg. God søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Første jeg sjekket i dag morges var om de fortsatt stod, blåser skikkelig her.

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  De er da flotte, de stativer!
  Jeg kan godt lide når naturprodukter bruges så smagfuldt!

  Ha en dejlig ny uuge

  SvarSlett
 3. Hei. Flotte stativer. Kjempe å kan bruke ting om igjen. Ønsker deg en fin uke.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tror ikke jeg hadde prioritert å ha flettepil i hagen om jeg ikke brukte dem, for de tar litt plass. :)

   Slett
 4. Flotte klatrestativer! De krukken har jeg gått lenge og siklet på :-)) Fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Følte jeg hadde vunnet i lotto da jeg fant krukkene, og det på salg til og med :)

   Slett
 5. Flotte klatrestativ,og lekre krukker :-)
  De krukkene skulle jeg gjerne hatt.
  Her våknet vi til sludd og snø idag:-(
  Ha en fin dag.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Krukkene er fra Hageland, tror jeg. Ja, det har vært en treg vår, men håper den kommer nå, ser ut som varmegradene stiger litt i hvert fall i langtidsperioden. :)

   Slett
 6. Jeg har så mye pil i garasjen, men får aldri brukt dem til noe. Nå har jeg kjørt endel gjennom kompostkvernen, for det blir fort mere.
  Sukkererter tør jeg nok ikke plante enda her, for det kommer mange frostnetter utover kanskje helt til juni.
  De krukkene er bare så flotte! Nydelig irret!
  Ha en fin dag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må bruke pilen din til fletting :) Trodde jeg hadde vært for kjapp med å sette ut sukkerertene for det har vært noen kalde netter, men heldigvis ser det ut til at det har gått bra :)

   Slett
 7. Så fine stativ av Pil du har laget, praktisk til erter som blir høye.

  Ha en fin mandag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å få brukt det en høster, de blir kanskje ikke perfekt, men holder en sesong eller to. :)

   Slett
 8. Sjarmerende pilstativ du har laget. Fint å ha sukkerertene der. Liker godt fargen på "stativspannene". Ha en fin dag! :)

  SvarSlett
 9. Så flott blogg du har!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, kjekt at du likte, det er bare å stikke innom igjen :)

   Slett
 10. Snyggt med pilstativ, jag har bara prövat en gång och det blev inte så bra. Måste nog träna...

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde vel ikke akkurat fått noen toppkarakter hos en pilfletter mine heller, men de duger for meg :)

   Slett