søndag 10. juli 2016

Grønnsakshagen

Grønnsakshagen min består stort sett av fire pallekarmer i tillegg til urtebedet og litt som er spredt litt rundt, som for eksempel jordbærhyllen som jeg har skrevet om før. I går smakte jeg på de første rødbetene og  også luftløken, begge deler veldig bra.

I år er foreløpig gresskarplanene veldig flotte, og jammen ser det ut som det kommer gresskar også. I fjor hadde jeg planter samme sted, men de ble spist av snegler i løpet av den første uken ute i det fri. Jorden i denne doble pallekarmen er veldig god, i begynnelsen brukte jeg den til kompostbinge. Kanskje jeg skal prøve å fritere blomstene i.

Bak pallekarmen vokser en sitronmelisse som i år er gigantisk. Jeg bruker for det meste de friske bladene til te, men de kan også tørkes. Til høyre står en helt vanlig gressløk. Hekken bak er en kjempetuja som står mot veien, faktisk nyklippet i går.

I denne pallekarmen vokser salatkålen Fizz, som jeg på grunn av mengder med irriterende kålmøll nå har klippet ned i håp om at det skal komme nye blader i løpet av sommeren. Her vokser også stemorsblomster, et par fennikel som har spirt dårlig i år, og i går plantet jeg ut en del rødbetblader som jeg bruker til salat og som hittil har stått litt for lenge i en for liten potte. I forgrunnen står en selvsådd gul lerkespore, den liker seg jo over alt og gir litt farge til området. Helt bakerst i bildet sees en bjørnebærbusk som kanskje står litt for skyggefullt til, men som i år i hvert fall har mange søte blomster.

Jeg har prøvd å dyrke rødbeter før, uten hell, men i år blir det faktisk noe også under jorden. I går prøvesmakte vi et par, hadde dem i salaten og de smakte helt fortreffelig. Rødbetblader kan også spises og de små brukes i salaten. I denne pallekarmen vokser også stauderuccola (sandsennep), jeg har hatt de samme plantene i mange år og de pleier å bli digre, men i år hadde de dødd ut, heldigvis har jeg frøsådde planter, men nå har jeg klippet dem ned for de har også blitt angrepet av kålmøllen.

I den nærmeste pallekarmen vokser det litt av hvert. I går høstet jeg mesteparten av hvitløken, det vokser et par fennikel her også, rødbetblader til salat, persille og mangold. Pluss denne luftløken. Jeg har brukt de nye stilkene/bladene hele våren, men i går prøvde vi også både en løk fra jorden og noen fra luften og begge deler smakte veldig godt, faktisk som sølvløk som de blir beskrevet som. Men et spørsmål, det er sikkert mange av dere som har mer erfaring med denne løken enn jeg, har bare hatt den siden i fjor, bør den høstes når den legger seg sånn ned? Løkene i jorden ligger nesten oppå??? Det er ok størrelse på de første løkene i luften, men de to neste lagene er veldig små. 
Jeg var jo på vei ut i hagen i denne varme sommerdagen, men nå pøsregner det ute, så kanskje jeg får tid til å sjekke ut andres blogger også, har ikke blitt så mye tid til det i sommer. Kan forresten fortelle at i Allers (av alle steder) er det denne kommende uken en 6 siders reportasje fra fru Halds hage, artig å se hvordan andre ser hagen, Irene Jacobsen som har skrevet den er en lokal hageinteressert frilansjournalist, og hun har gjort en kjempejobb. Ha en fortsatt fin søndag.

10 kommentarer:

  1. Så frodig og fin grønnsakhage! Rødbeter høres spennende ut, og så flott sitronmelisse! Allers skal skrives på huskelisten, blir moro å se hagen din der! Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, rødbeter tror jeg at jeg vil prøve igjen. :)

      Slett
  2. Så flott kjøkkenhage du har! Hvordan tørker og oppbevarer du sitronmelisse? Jeg har to små planter som jeg tenkte jeg skulle bruke til te.
    Allers er notert!

    Ha en fortsatt fin søndag i regnet!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg bruker sitronmelissen for det meste fersk, men tørker litt, da henger jeg bare noen greiner opp på kjøkkenet og legger bladene i en beholder når de er tørre. :)

      Slett
  3. Det ser ut som om du har fått plass til litt av hvert i pallekarmene dine! Det er ikke alltid så mye som skal til før grønnsaksdyrking blir gøy! Ha en fin søndag! Klem fra Anne-Kristin

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er gøy når det blir noe å spise! :)

      Slett
  4. Hei!
    Så spennende kjøkkenhage du har. Det er hagelykke å hente sin egen mat i hagen.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt sant, målsettingen er å bruke spesielt urtene mye mer, de er lett å glemme. :)

      Slett
  5. Så herlig å hente inn grønnsaker fra egen hage! Har lest at kålmøllen er et problem spesielt i år, så forhåpentligvis blir det ruccola i mengder igjen neste år :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den kom visst med en østavind fra Russland, så satser på normal produksjon til neste år. :)

      Slett