mandag 25. juli 2016

Sitteplasser

Jeg syns det er viktig å ha mange hyggelige sitteplasser i hagen. Både i sol og skygge. Hvilke sitteplasser som er hvor forandrer seg litt fra år til år, og kanskje i løpet av året også. Noen står ute hele året, andre blir stuet bort når vinteren kommer. Her er noen av dem.

Den aller viktigste sitteplassen er kanskje den i utestuen. Den brukes nesten hele året. Jeg elsker å sitte her på varme sommerdager når det regner. I den åpne vinduskarmen står to krukker med pelargonia, og i vinduskarmen bak benken står som regel små krukker med sukkulenter som takløk. 

Når det er lengre perioder med fint vær er det kjekt å ha et fast spisested på plenen. Ingenting sier sommer så mye som et spisebord på plenen. Buskene bak er en rød og rosa klokkebusk (weigela).

Det er ikke det at jeg sitter så mye på balkongen, men det er kjekt å ha en sitteplass her ved siden av dufterten. I år dyrker jeg plukksalat på balkongen, og det har vært veldig vellykket. Ikke en eneste snegle har funnet frem.

I skyggen under plommetrærne er det kjekt å ha en sitteplass for varme sommerdager. Dette bildet er tatt for noen år siden, og de skrekkelige og invaderende lupinene i bakgrunnen forsvant helt av seg selv.

Da vi hadde kanin stod kaninburet her, så denne plassen heter Tasseplassen. Her har vi lagt steinheller. I bakgrunnen vokser kjempetujahekken, som nå trenger litt klipping, den store busken fant vi ut, ved hjelp av andre bloggere, at kanskje kunne være en gammel deutzia, den stod her da vi overtok hagen. Foran busken vokser en myrteleddved, som er en flott vintergrønnbusk. I trebutten vokser en tagetes. Bedet foran er relativt nytt. Revebjellene er jo lett gjenkjennelige, men ellers tror jeg at jeg skal fortelle mer om det siden. 

På den andre siden av Tasseplassen er en pergola og en flaggstang. Rundt flaggstangen og i pergolaen vokser denne gammeldagse rosen og vivendel. Og på sørsiden liker jeg å ha en liten sitteplass ved bambusen. 

Mange av mine hagemøbler kommer fra loppemarkeder. Disse to stolene ble kjøpt for en femtilapp til sammen, hvis det var så mye. Har hatt mye glede av dem, og lar dem stå ute hele året. Peonen i forgrunnen er i anledning et voldsomt regnvær støttet opp av en stol. Peonen heter Nellie Shaylor og kommer fra Pionmannen. 

Ved pallekarmene må jeg jo ha en sitteplass. Pleide å ha dekkstoler her, men de var plutselig hinsides reperasjonsmuligheter og må kastes. De har gjort jobben i over tjue år, og det har disse stolene også. Her nede er det ofte lunt og fint, og koselig å sitte.

Dette er sitteplassen øverst i hagen. Her står det også dekkstoler, og de viser seg å være av en langt dårligere kvalitet enn de gamle, så hvor lenge de holder vet jeg ikke. Det er jo nesten umulig å få kjøpt skikkelige tremøbler til hagen nå for tiden. Kanskje Hald må i gang å snekre. Her er det ettermiddagskaffe så sant det er vær til det. Den gule planten til venstre er en ballblom alabaster, en av de vakreste staudene jeg vet om. 
Dette var noen av sitteplassene, og jeg har stadig lyst på flere. Hagen er ikke så stor, men det går fint an å ha mange sitteplasser for det. Ha en fortsatt fin uke.

14 kommentarer:

 1. Så nydelige sitteplasser du har i hagen din :) Inspirerende innlegg! Ha fine sommerdager fremover!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sitteplasser er viktig, må jo slappe av litt innimellom også. :)

   Slett
 2. Hei!
  Så fint dette er. Jeg synes også at det er viktig med hyggelige uteplasser og her var det mange. Savner en uteplass med tak over. Din utestue skulle jeg gjerne hatt.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tak er i hvert fall et must her i haugesund hvor det regner så mye. Er veldig glad for utestuen. :)

   Slett
 3. Så koselige sitteplasser du har. Spesielt i utestuen. Og så mange! :) Får håpe Hald får hvile litt også. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var mulighetene for middagslurer på benken i utestuen som gjorde at jeg fikk ham med på det prosjektet. :)

   Slett
 4. Så mange koselige sitteplasser du har! Utestue står høyt på ønskeliten her også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror vi har mangedoblet antall måltider ute etter at vi fikk utestuen.

   Slett
 5. Ser ut som riktigt sköna sittplatser.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, selv om jeg liker å jobbe i hagen, liker jeg å slappe av også. :)

   Slett
 6. Så mange hyggelige sitteplasser! Det er godt å kunne sette seg ned en gang i blant, men minst like viktig er at de skaper hyggelige plasser i hagen.

  SvarSlett
 7. Supert å slippe å flytte stoler og bord etter sola. Så mange koselige plasser da!

  SvarSlett