mandag 18. juli 2016

Skattkammer i gjengrodde bed

Bedet mot nord er skikkelig gjengrodd i år, og med innkjøpt ny barlindhekk må det ryddes og lukes før den kan plantes. Mange spennende ting dukket opp fra glemselen. To planter som jeg ikke har en anelse om hva er, men som nå er flyttet til nytt og bedre bosted sånn at de får vokst og forhåpentligvis blomstret. En humleblomst (geum), en spir og en blomstrende storkenebb (geranium) som jeg ikke kan huske å ha plantet, men begge disse må ha kommet med meg hjem fra planteloppemarkedet, kanskje i fjor.

Kjekt å plutselig finne en ny blomstrende storkenebb i bedet. Den er så pass høy at den kan få stå og breie seg. 

Her står den nyinnkjøpte barlinden (taxus) og venter på å bli plantet, det er en hillii. Denne barlinden kan bli 2-2,5 meter høy, men jeg har tenkt å holde den ganske lav. Barlind er jo som kjent enkel å klippe og skyter også fra bar ved. 

Dette er bedet mot nord (selv om det faktisk er et bed enda lenger mot nord). Det er ganske kompakt og steinete jord her, mye skygge fra huset og ikke særlig gode forhold for planter å etablere seg. Mye spaniablåstjerne og pinseliljer gjør at det er vanskelig å komme til for å rydde opp. I tillegg er det et problem at grusgangen skråner ned i bedet og det blir mye ugress her. Planen var egentlig å lage en murkant for å holde alt på plass først, men det er mulig at jeg er for utålmodig til å vente til det blir tid til å få laget den, og bare planter barlinden. Men først må det ryddes litt og lukes. 

Her kikker en rød liten type av spir frem etter at ryddingen har startet. Bak er det vel en potentilla som vokser, den får søte rosa blomster litt senere på sommeren. 

På andre siden av gangveien opp til huset står også en barlindhekk. Den er klar for klipping nå. Dette er ikke akkurat et bed, men det vokser nå litt av hvert her. 

Blant annet fant jeg denne campanulaen gjemt bak stauden på neste bilde. Den er nettopp flyttet og ser derfor litt dånt ut, men regner med at den vil komme seg. 

Denne vokser plutselig ved den eksisterende barlindhekken og skjulte den blå campanulaen. Jeg kan ikke huske å ha plantet denne, men lurer på om det kan være noe jeg har fått av broderen for mange år siden og som først nå har blitt voksen. Det ser jo ut som en campanula dette også, googlet litt, er det en punctata? Fin er den i hvert fall. 
Det er deilig med sommer, blir spennende å se om jeg finner noen flere gjenglemte planter i bedet. Ha en ny fin uke.

18 kommentarer:

 1. Morsomt å finne hyggelige overraskelser i bedene! Her skjer et helst om våren, for jeg setter av og til løker som blir glemt i løpet av året :) I dag regner det på Bømlo, men i morgen er det meldt varmere vær. Ha en fin sommeruke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har det også sånn med løker. Og noen ganger omvendt med løker som plutselig forsvinner. Har ventet på noen i år som aldri kom...

   Slett
 2. Mange fine små vekster i fine farger! Ser ut til å være noen hyggelige overraskelser:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker jo litt sånne overraskelser i bedene, planter jeg har glemt ut, eller som klarer seg mot alle odds. :)

   Slett
 3. Barlindhekk blir fint. Hvor lav kan du holde den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Får se hvor lav jeg klarer' fordelen er jo at den vokser veldig sent. Tenker at jeg vil prøve å holde den på halvmeteren pluss, maks en meter. Og smal også.

   Slett
 4. Hyggelig med overraskelser i bedet! Flotte planter alle sammen :)

  SvarSlett
 5. Morsomt med overraskelser! Jeg hadde en gang Campanula punctata, men røsket den vekk da jeg så hvor mange frøplanter den produserte allerede år 2. Den skal være prikkete inni, hvis det er den. I så fall bør du følge litt med, kan spre seg mye. Siden du oppdager den først i år, kan det jo være noe annet, litt langsommere?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det må være den samme. Den kan så seg så mye den vil der den står så det er ikke noe problem.

   Slett
 6. Heisann, så hyggelig overraskelse, plantene er livskraftige og tilpassingsdyktige til glede for oss som elsker dem ;:OD

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vel verdt å ta vare på de som liker seg. :)

   Slett
 7. Hyggelig med overraskelser! Syns Campanulaen likner litt på en jeg har som sprer seg fælt med utløpere - har snart tatt over et bed. Pen er den, likevel!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker de fleste planter som sprer seg, bortsett fra krypfredløsen som jeg er litt sur på om dagen. Vet hvor jeg skal flytte campanulaen om den sprer seg for mye. :)

   Slett
 8. Så gøy med slike hyggelige overraskelser!
  Å barlindhekker er flotte:)

  SvarSlett
 9. Ja, det kan være spennende å rydde i gjengrodde bed. Flotte de store klokkene. :)

  SvarSlett