lørdag 25. juli 2020

Bunndekkende stauder

Jeg holdt på å luke, men så kom regnet, da ble det blogg, allerede en uke siden sist. Vet ikke hvorfor jeg syns det har blitt uvanlig mye luking denne sommeren, og fortsatt har jeg ikke kommet rundt alt i min lille byhage. En ting jeg alltid er på utkikk etter et gode bunndekkere, jeg trenger flere. Flere bunndekkere mindre luking.

Den lave storkenebbsorten Karmina har eglet seg innpå Hosta Halcyon. Jeg syns ikke det gjør noe, de passer sammen. Litt sneglespor på hostaen, men stort sett går det bra. I forgrunnen markjordbær, de er faktisk også en fin bunndekker. 

De liker seg tydeligvis sammen. Her de står er det sol på formiddagen, og skygge resten av dagen. 

Her er tre andre gode bunndekkere, to av dem er Storkenebb, rosestorkenebb med hvite blomster foran, og Høststorkenebb med lilla blomster bak. Og så selvsagt Stormarikåpe. Disse tre staudene er plantet rett i gresset, og de holder det unna, veldig lite luking her. 

Phlox er en annen fin bunndekker, men den er jo sartere da, og liker seg i en steinmur eller i forkant av bedet. 

Denne krypende malurten, Nana, vokser foran i dette bedet, jeg har ikke hatt den så lenge, men det ser ut til at den trives. Bak vokser Lammeøre, også en fin bunndekker, som blir høyere og som klarer å holde stand. I dette bedet vokser også den bunndekkende vårblomstrende Vårkjærminne, de lysegrønne bladene bak, den gjør jobben sin litt for godt. Har ikke bestemt meg for om den skal få ta helt overhånd eller ikke. 


Den høyeste er Storkenebb Philip Vapelle, og den laveste er Tiny Monster, som jeg håper skal bli et lite bunndekkende monster, lover godt, ble plantet høsten 2018. 

Kryptimian er en super bunndekker der den trives, som her på terrassen. 

Rosestorkenebben er i ferd med å spre seg, og det er helt fint. 

Krypsåpeurten, rett før vi dro på ferie, St. Hans. Når den blomstrer har en bare lyst til å sitte og se på den. 

Jeg flyttet litt krypsåpeurt i fjor, og den kommer som bare det. Bak vanlig Timina. 

Timian.

Det finnes selvsagt mange flere bunndekkere enn disse, og hvordan de fungerer som bunndekkere varierer også, det gjelder å finne en vokseplass som de liker. Noen er helt lave, krypende, andre høyere, men tette, sånn at ikke ugresset kommer til.
Ha en fortsatt fin helg, og juli.  

19 kommentarer:

 1. Hej Ingeborg!
  Nävorna eller storkenebb, är mycket bra marktäckare. Är glad för dem i min skuggiga rabatt, där trivs de riktigt bra. Har kompletterat med några rosa i år. Tror det är en Jungfrunäva, riktigt söt.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange å velge i, hvis jeg bare kunne hatt en staude i hagen skulle det vært Storkenebb :)

   Slett
 2. Så mange fine geranium du har. De lave av de dekker veldig godt. Hosta er også flotte planter som når de blir store dekker de det aller meste.
  Ha en fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så nettopp en Hosta som heter Big Mama, så den skal jeg se etter :)

   Slett
 3. Fine Storkenebb som bunndekkere, Rosestorkenebb med hvite blomster liker jeg også.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Syns de er dekorative etter at de er avblomstret også :)

   Slett
 4. Bunndekkere er viktig. Lave sorter av geranium er virkelig fine. Innlegget ga meg en ide om hva jeg skal plante i et litt problematisk hjørne:-)
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlett
 5. Hei Ingeborg.
  Bunndekkere får en ikke nok av.Storkenebb er flott å bruke. Var på besøk en gang i en hage hvor det var brukt clematis som bunndekkere. Var ganske stilig.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Klematis som bunndekker høres også fint ut, jeg har prøvd en gang, men fikk det ikke til, ble sikkert for mye ugress der :D

   Slett
 6. Hei Ingeborg.
  Helt enig, gode bunndekkere er et must. Jeg har løvetanninnvasjon i bedene mine - hele tiden. Luker konstand, men likevel klarer de å bli flere. Gode tips å få her!:)
  Ha en fin dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje løvetann som bunndekker kan fungere :D, det er veldig vanskelig å rekke over å fjerne alle blomster og frøstander, plutselig så er de der igjen, og igjen, men vi gir ikke opp :)

   Slett
 7. Hei Hanne-Lise

  Sikken masse flot bunddække du har - Timian er da en god idé, og så smager det jo også godt!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
 8. Hei Ingeborg! Gode og vakre bunndekkere er gull verdt. Ser vi har flere av de samme. Har begynt å plante bregner. Har noen som er gamle, men nå ser jeg etter nye. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle gjerne hatt flere bregner, har et par "kjøpebregner" ellers er hagen full av bregner fra skogen etter at jeg hentet inn én for noen år siden, og de er i hvert fall fine bunndekkere, men de dekker litt av det de ikke skal også :D

   Slett
 9. Hei Ingeborg.
  Det høres deilig ut å få plantene til å vokse så tett sammen at ikke ugresset gror.
  Kjenner meg veldig igjen med det du sier om at en ikke rekker rundt med luking før du må begynne forfra igjen.
  Litt morsomt for jeg har mange av de plantene du betegner som bunndekk. Har de sprett rundt omkring, men ser at f.eks rosestorkenebb med rosa blomster, sprer seg utover.
  Ha en fin uke videre.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
 10. Jeg har ikke noe særlig med lave stauder, men kom til å tenke på en rødbladet kløverplante som dekker mye mere enn jeg egentlig hadde tenkt. Planta kan bli plagsom med spredning.

  SvarSlett
 11. Mange gode forslag til bunndekkere :-)) Jeg er veldig forsiktig med planter som er for spredningsvillige, så jeg har gått over til grus i bedene. Men det er jo selvfølgelig en smakssak :-)) Fin ny uke!

  SvarSlett