tirsdag 7. juli 2020

Høye stauder i vinden

Det finnes så mange fantastisk flotte høye stauder, men så var det den vinden da. I mange år unngikk jeg de høyeste staudene på grunn av vinden, men etter hvert har jeg blitt mer vågelig.

Amsonia er en etablert staude i hagen, den blir ganske høy, men ikke like høy som f eks Strandkattehale. Den sprer seg ikke, men vokser i en fin tue. Den legger seg ikke ned, men så har jeg den også i en veldig beskyttet og lun krok. Jeg måtte ut og måle, den er omtrent meteren høy.

Akeleiefrøstjernen fikk jeg av en venninne i fjor, eller var det i forfjor, tiden går så fort. Den står også veldig beskyttet, og holder seg oppreist. Akkurat avblomstret nå. Den er omtrent halvannen meter høy. 

Allium er kanskje ikke akkurat en staude, men den gir i hvert fall høyde til bedet, og holder seg like rank selv etter all vinden i går med ikke mindre enn to campingvogner som veltet på lokale broer. 

Denne blå lerkesporen er ikke kjempehøy, men i hvert fall mye høyere enn jeg trodde den skulle bli. Corydalis elata skal den hete, på vaskelappen står det 30 cm, men jeg har tatt ut målebåndet og den siste oppreiste blomsterstilken måler 70 cm. Øvrige blomsterstilker er slått ned av vinden, og da er de kanskje 30 :)

Høyden på revebjellene varier voldsomt, hovedsakelig etter hvordan jordforholdene er, tror jeg, men opp i mot to meter kan de nok bli. Her ligger de nå strødd, håper de reiser seg igjen uten hjelp etter hvert. Margerittene i forgrunnen på bildet blir ganske høye, men har tynne stilker og legger seg ned. Jeg aner forøvrig ikke hvor de kommer fra, men jeg må ha plantet dem i fjor, for bedet er helt nytt. Har ikke notert noe om dem, begynner kanskje å bli senil, hvem vet. 

Endelig har jeg fått Martagonlilje. Spadde med meg noen bladrosetter da svigers hus skulle selges for et par år siden, og nå blomstrer de. Ble veldig fornøyd med fargen. De er jo ikke så superhøye, det er nok revebjellen i bakgrunnen som er av de lave, men nå begynte det å regne, så da blir det ingen måling. 

Sporeblomsten legger seg litt ned i vinden, den kan ellers bli opp imot to meter høy, og trenger ikke mye jord for å trives. Den tar seg litt til rette, og trappen opp fra terrassen til hagen kan jeg ikke bruke når den blomstrer, og det er jo hele sommeren, nesten fram til frosten kommer. 

Storkenebb Psilostemon Dragon Heart er også ganske høy, men det merker jeg bare når jeg løfter den opp for å klippe plenen, den er skikkelig lat og legger seg ned uansett værforhold. Den kan ikke ha fått navnet på grunn av høyden, eller kanskje har den det, en sovende drage. 

Veronica oppfører seg på samme måte som dragehjertet, den legger seg rett ned med det samme, Storstjerneskjermen i bakgrunnen er flinkere til å holde seg oppreist, den blir vel omtrent meteren, mens den lysere rosa ser ut til å bli høyere.

Det finnes jo utrolig mange fine høye stauder, og etter hvert kommer jeg på at den blir jo høy, og den, og den. Det er viktig med litt høyde i bedene, selv om noen kanskje trenger å støttes opp, og andre trenger hjelp til å reise seg igjen etter litt sommervind, eller regn for den del. Ha en fortsatt fin uke, i sol, regn eller snø faktisk. 

16 kommentarer:

 1. Fint tema, for det er da voldsomt, som det har blæst. Jeg glæder mig over at Allium har klaret sig, for dem har jeg planlagt at lægge en del af til efteråret, og her blæser det en del fra vest.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, egentlig litt overraskende at alliumen klarte seg så bra :)

   Slett
 2. Så mange fine høye stauder du har. Jeg har strandkattegale, og den legger seg heller ikke ned. Her er det også lite vind, så jeg er ikke så plaget med at stauder legger seg ned. Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig misunnelig på hager med lite vind, men en kan ikke få alt :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg

  Flot martagon lilje - Med de fine pletter er den lidt anderledes end de vi oftest ser, den må være udvalgt!
  Godt du passer på den:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kjekt med stauder som har en spesiell mening, og selv om svigermor ikke var så veldig opptatt av hage, så hadde hun mye fint :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg.
  Det er virkelig mange flotte høye stauder! Men i det været vi har hatt her, styrtregn, haggel og sterk kuling er det mye som har lagt seg, særlig i skråninger hvor de ikke har noe å støtte seg mot.
  Martagonliljen var vakker!!
  Ha en fin dag/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hjelper ikke akkurat med styrtregn heller, jeg er klar for litt mer sol nå :)

   Slett
 5. Viktig med høyde i bedene, ja! Fin amsonia! Her er det ikke vinden, men hard nedbør som velter plantene gang etter gang etter gang. Går alltid tom for plantestøtter. Noen av mine Martagon er blitt skikkelig høye. Din var nydelig. God torsdag!
  /Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hvor er plantestøttene når en trenger dem :D

   Slett
 6. Hej Ingeborg!
  Fingerborgsblomman var nog den som var högst hos mig, tills jag planterade stockrosor. De klarar sig förvånansvärt bra i blåst. Det är viktigt med olika höjd på växterna. Vilken fantastisk färg på din Dragon Heart, den kommer direkt upp på önskelistan.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde svarte stokkroser for noen år siden, men det ble litt for mye vind for dem her, skulle være en staudevariant, men jeg har ikke sett snurten av dem etter at de blomstret :D

   Slett
 7. Uwielbiam taki kolorowy, słoneczny lipcowy ogród!

  SvarSlett
  Svar
  1. "Jeg elsker en så fargerik, solrik julihage!" sier google translate. Så koselig Ludmila :)

   Slett
 8. Fin planteliste! Jeg har stort sett tenkt for lite på høyde når jeg har plantet. Hos meg står særlig Duehode og Strandkatehale godt på vindutsatt sted. De har aldri verken brekt eller lagt seg ned, og blir minst halvmeteren høye.
  Fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror min Duehode fortsatt bare bli 20 cm, hvis de ikke kommer seg snart tror jeg at jeg må flytte dem til et helt annet bed, for de er jo så fine :)

   Slett