mandag 29. januar 2018

Glimt fra utestuen

Selv om det fortsatt er vinter er det alltid koselig å gå ut i utestuen, spesielt når jeg kan brenne papp og papir det ikke er plass til papirbosskassen. Noen planter er det også der.

Koselig å brenne på peisen mens jeg putler litt rundt i utestuen. Noen ganger blir det fullt i papiravfallet, som bare blir tømt en gang i måneden, og da er det greit å ha peisen. Inntil for et år siden hadde jeg en sånn meksikansk peisovn som jeg brukte til å brenne papir i, men den gikk i samme storm som drivhuset, så nå er det bare denne peisen som gjelder. 

Takløk og andre sukkulenter står i vinduskarmen i utestuen året rundt. Og det er ikke sånn at vinduene ikke er vasket siden det er utestuen, alle vinduene i huset har sett ut sånn som dette i vinter, i hvert fall de mot sør, for det har blåst mye sønnavind. Det er salt og skitt som kommer med vinden. 

I år har jeg pakket inn rosmarinen i krukken sin i utestuen. I fjor plantet jeg den ut til vinteren, men det ble for vått. Håper denne skal klare seg her gjennom hele vinteren, og våren, som kanskje er aller verst. 

Det samme gjelder lewisiaen. Den er jo herdig til sone 7 eller noe sånn, men den liker ikke fuktighet. Den står i en liten krukke, og siden den er så herdig har jeg ikke pakket den inn.  

Rett utenfor utestuen på et lite berg har denne lavendelen bestemt at den vil vokse. Og det kan den jo godt. Dette er den andre vinteren den har stått her, kanskje blir det blomster til sommeren. 

En liten rustikk vannkanne jeg aldri bruker henger fortsatt på veggen. 

Under stuevinduet, rett utenfor utestuen, har jeg denne beholderen, vet ikke helt hva jeg skal kalle den, minner mest ut om et lite jernstativ til å ha høy i til dyr. Men jeg vet den er ment å ha planter i, kle den med et eller annet. Jeg har forskjellige steinbedsplanter oppi. Jeg kledde den opprinnelig med mose, men mosen er nå borte. Husker ikke helt hva denne nærmeste planten heter, lurer på om det kanskje er en bergfrue, de vokser vilt høyt opp i fjellet. 

Samme beholder, bregnen som vokser ut har kommet der av seg selv. Alle disse bildene er tatt for noen dager siden, kanskje er det til og med en uke siden, mens det fortsatt var snø. Vi hadde litt mer snø lørdag kveld, men det var borte allerede neste dag. Nå er det regn og ganske varmt, 5 plussgrader utenfor kjøkkenvinduet her i kveld. Deilig å merke at dagene har blitt litt lengre, registrerte at det ikke var skikkelig mørkt halv seks og det liker vi. Ha en fin ny uke.  

14 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg

  Det må jeg nok sige - der kommer jo masser hos dig.
  Det kunne også godt være Saxifraga paniculata de ligner hinanden!

  godt med overvintrende rosmarin og lavendel, forårssolen er nok deres største fjende... og den glæder vi andre os til:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lavendelen klarer seg alltid bra her, men rosmarinen er helt i grenseland, og som du sier veldig utsatt for vårsolen, selv om det ikke er frost i bakken her. Finner ikke navnelappen på saxifragaen, den kan ha kommet i en sånn steinbedsblanding uten navn. :)

   Slett
 2. Det må være godt å ha en sånn vinterstue. Kjekt å kunne overvintre planter der.
  Flott vannkanne.
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Utestuen har bare tre vegger, men den er perfekt til overvintring av krukkevekster som ikke vil ha regn om vinteren. :)

   Slett
 3. Härligt med ett litet vinterhus som säkert fyller en funktion för övervintrande växter. Det saknar jag ibland, har ingenstans att förvara känsliga växter under vintern.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Svarte akkurat Marit før jeg så meldingen din, ja, det er supert for planter som ikke liker regn, og det er kanskje 1-2 grader varmere der enn utenfor, med mindre det blåser fra vest der åpningen er. :)

   Slett
 4. Koselig med peis i utestuen, da kan den jo også brukes om vinteren. Rosmarinen kommer sikkert til å blomstre, de har søte små lys blå blomster.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Før i tiden hadde jeg en stor rosmarin som stod i en krukke utenfor terrassedøren i flere år, den hadde disse nydelige blomstene, men den ga seg den første vinteren det var skikkelig kaldt, og siden har jeg ikke fått det til. Kanskje i år. :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Vintern ser likadan ut här, ena dagen barmark och vårlökar på gång, nästa dag är allt täckt av snö igen. Skönt med en plats att förvara växter och tända en brasa.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv om utestuen bare er et tak og tre vegger så har den økt tiden ute, spesielt antall måltider, betraktelig. Kunne ikke vært foruten. :)

   Slett
 6. Hei!
  Så deilig det må være å ha en en utestue med peis. Det skulle jeg gjerne ha hatt.
  Her er det full vinter.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Her ser det vårlig ut sett innenfra, men kaldt og glatt ute. Peis er et must. Og ikke så vanskelig å lage selv, det vil si Hald :)

   Slett
 7. Heldige deg som har en utestue :-)) Det står på ønskelisten min også :-)) Fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Utestue er definitivt noe det er verdt å ha på ønskelisten. :)

   Slett