onsdag 24. januar 2018

Første frøsådd

Jeg liker egentlig ikke å så tidlig og venter så lenge jeg kan. Men med frø som kan settes ut og glemmes til de begynner å spire en gang til våren blir det noe annet. Godt med alt som er gjort, så lenge det ikke skaper mer arbeid. Jeg leser jo på facebook og andre steder om folk som sår helt vanlige planter rundt årsskiftet, men etter min mening er det i de fleste tilfeller en tre, fire måneder for tidlig. Selv her i milde Rogaland kan vi ikke plante ut før tidligst i begynnelsen av mai, og helst ikke før rundt midten av mai. De aller fleste frø her blir sådd sånn rett før påske. Noen blir forkultivert inne, andre i drivhus (hvis det kommer opp i tide) og noen direkte ute, selv om snegleplagen gjør at det ikke gjelder så mange lenger. Men altså, noe er allerede sådd også her.

I høst ble det høstet noen frø i mine svigerforeldres staudebed. Hva jeg høstet vet jeg jo ikke, og noen av dem  er jeg ikke en gang sikker på om det var frø i, selv der hadde det regnet. Hvilken plante kan denne frøstanden ha tilhørt?

Den inneholdt disse frøene. Hvis de i det hele tatt spirer så blir det jo spennende å se. Jeg prøver å memorere bedet i full blomst, men klarer det ikke. 

Frøene som jeg plukket ut og som jeg tenkte like gjerne kunne sås nå er gullknapp (cephalaria gigantea) en fantastisk staude som også sår seg selv. Vill humleblomst, som nok også sår seg selv. Gudeblom (dodecatheon) en nydelig liten sak, og jeg håper at det var noen frø der og ikke bare skall. Litt stress med såing av denne, først 2 uker ute, så inne i 15-20 grader i 14-35 dager og så ned i 13 -15 grader. Det spørs om jeg gidder det, men vi får se. Jeg kjøpte en lav akeleie for et par årsiden, den har jeg tatt noen frø av. En rød fylt humleblomst (geum), litt usikker om det går, men håper det for den er fin, blomstrer hele sommeren. Og så litt stjerneskjerm da, har dem jo over alt, men plutselig hadde jeg litt frø. Ja, og så sådde jeg litt dill også, den står foreløpig inne. Og jeg har lagt en spirende ingefær i jord, også inne. Planten bak på dette bildet er forresten en elefantfot. 

Jeg ble så glad da jeg leste i Hagetidend en anbefaling om å bruke gammel pottejord til å så i, så nå har jeg hatt en pose under vasken som jeg har tømt pottejord i når noe skulle kastes. Det holdt akkurat. Så snart drivhuset kommer i drift skal jeg lage en samlekasse der. Jeg liker jo godt gjenbruk og det er fint å kunne bruke denne jorden direkte istedet for at den må innom kompostbingen først. 

Sånn da var pottene plassert i plastkassedrivhuset sitt ute, i dag måtte jeg ut og plassere det innerst i utestuen sånn at det ikke skulle blåse bort i den varslede stormen som skal komme fra sør, det blåser godt ute allerede, men ikke akkurat storm vil jeg si. All snøen er borte og nå har vi bare regn.

Ha en fortsatt fin uke uansett vær og såprogram. 

12 kommentarer:

 1. Dette er krølliljefrø:) Mine frørsår seg mye, og det tar fem til sju år før de blomster. Fine er dem:) Og fint når de kan komme opp der de vil. Koselig med frøsåing.
  Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint. Takk. Dette er liljer jeg aldri har hatt i hagen, men lurer på om jeg sådde i fjor og fant ut akkurat det, at det tar lang tid. Kanskje det er bedre å strø frøene i bedene heller og så bli overrasket hvis de overlever. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Kathrine har ret - det ligner bestemt martagon liljer. De har "delayed hypogeal germination". Enkelte frø vil dog nok vise de første blade allerede ved første vækst periode.

  God fornøjelse og ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir spennende å se hvor lang tid det tar og om jeg har tålmodighet nok :)

   Slett
 3. Jeg ser at du har fått helt riktig svar :)
  Spennende hvilken farge det blir på de da.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende, klarer ikke å huske dem fra svigers bed. Jeg syns jo de er så fine. Vet ikke hvorfor jeg aldri har skaffet meg dem før. Kanskje det blir noe nå. :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Jag brukar också vänta med att så, dels har jag inte så mycket utrymme, och tycker plantorna blir långa och rangliga inomhus. Skall dock så i plastbackar och sätta dem ut i snön, lyckades ganska bra med det förra året. Inomhus börjar jag med chili och paprika, tror jag brukar så dem för sent.Tomaterna får vänta ett tag till. Alltid lika spännande, att se hur det blir.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vanskelig å vente, men mer hensiktsmessig. Jeg skal også så paprika og tomat etter hvert. :)

   Slett
 5. Åh - i år er første gang på lenge at jeg ikke sår stauder ute. Kjenner litt sug nå...
  Gudeblom har jeg fått fram planter av, bare ved å sette dem ut under snøen på vanlig vis og la vær og temperatur rå. Går så fint at...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint å høre, da gidder jeg ikke å stresse med inn og ut og forskjellige temperaturer. Er litt lat av meg sånn. :)

   Slett
 6. Ett alternativ är Fritillaria meleagris som får en fröställning och frön som är mycket lika L martagon. Det är nog snarare när du plockade fröna som avgör. Fritillarian plockar jag frön av i juni-juli och liljan augusti-september.

  Håller med om att det är väl tidigt att så det mesta. Jag väntar länge med dem och fokuserar på perenner och annat som behöver en kylig period.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror jeg høstet disse frøene i oktober, så da regner jeg med at det utelukker ruteliljen. De frøene er kanskje litt mindre også, i hvert fall syns jeg å huske det. :)

   Slett