tirsdag 20. september 2016

Prydbønner og broccoli

Nei, ikke broccoli, men fizz salatkål, blomsterknoppene brukes på samme måte som broccoli. Kålavlingen har jo vært elendig på grunn av kålmøllen som svermet seg over landet i vår, men nå oppdaget jeg midt i elendigheten noen buketter med blomsterknopper da jeg var ute for å høste prydbønner i går kveld. I fjor stod prydbønnene for skyggefullt, hele avlingen bestod av én bønne og den plantet jeg i vår.

Den ene bønnen spirte, og ble plantet i pallekarmhagen der det er mye sol, mange blomster ble det av den ene bønnen. Prydbønne phaseolus coccineus "prizewinner", heter den. 

Jeg trodde ikke den skulle bli så stor, så den fikk bare et gammelt kosteskaft å klatre på. Disse to øverste bildene er tatt tidligere i sommer, nå henger det lange "bønnerakler" der i stedet for. De lengste er sikkert tjue centimeter.

Her er de innhøstede bønnene. Jeg tok bare noen av de aller største/lengste. 

Jeg har ikke helt klart å finne ut når disse bønnene egentlig skal høstes, det var litt vanskelig å få dem ut av hylsteret, og mange av dem var veldig små, så kanskje jeg burde ha ventet litt. På frøpakken står det at de skal høstes tidlig? Når høster dere prydbønner?

Dette var fangsten. Så litt mer delikate ut i virkeligheten enn hva kameraet klarte å fange opp sånn rett før det ble mørkt. Den ene jeg fikk i fjor var mye mørkere, rødbrun med flekker hvis jeg husker riktig, men den tok jeg ikke før hylsteret var helt brunt. Det som er viktig å vite med bønner er at de er giftige rå, og må kokes. 

Blomstene til fizz salatkålen kan brukes på samme måte som broccoli. Siden det ikke blir store mengder pleier jeg å steike dem lett sammen med andre grønnsaker. 

Det var en nydelig dag ute i hagen i går ettermiddag, jeg fikk gjort litt opprydding, ta bort stygge, brune bregner for eksempel. Etterpå ble det å tenne i utepeisen og sitte der og slappe av i mørket på en helt vindstille kveld. Ha en fortsatt fin uke i hagen.

10 kommentarer:

 1. Utrolig hvor mye du fikk ut av en bønne! Hva som er tidlig å høste er et relativt begrep, men det kan jo høres ut som det var litt for tidlig likevel.

  Ha en fin dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Har prøvd å google høsting av disse prydbønnene og sjekket bøker jeg har, uten å bli noe klokere.

   Slett
 2. Åå, de bønnene hadde min bestemor i hagen! De var lilla med sorte prikker! Flott at det ble noe av salatkålen etter møllangrepet da! Det har krydd av kålmøll her også, men det gikk bra med grønnålen. Rosenkålen ble delvis oppspist, så jeg klippet de ned og glemte de. Men i går oppdaget jeg at de er i ferd med å danne hoder!! Men det spørs om de klarer jobben før frosten kommer :) Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror den ene som hang lenge i fjor også var lilla med sorte prikker. Får håpe vi slipper kålmøllen til neste år.

   Slett
 3. Hei!
  Vi har bondebønner,som vi høster fra slutten av juli. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje jeg heller skal gå for bondebønner, jeg kokte prydbønnene i går, de smakte ok, men var ikke veldig spennende. Men blomstene er selvsagt veldig fine.

   Slett
 4. Jeg har mest hatt prydbønner til, ja nettopp! Pryd :-)) Har kun høstet bønner for å så året etter :-D Fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje de egner seg best til pryd, fikk ikke så mange hurrarop til middagen i går. :)

   Slett
 5. Hyggelig å lese hagerapporten din. Ikke like hyggelig å skjønne at det ikke bare er mine kåldrømmer som gikk i stykker i år. Men neste år... da!

  SvarSlett