mandag 26. september 2016

Jord og kanskje sol

Noen ganger blir det veldig tydelig hva både type jord og mengde i tillegg til sol har å si for hvordan planter utvikler seg. Disse to tagetesene er begge tangerine gem, som jeg hvert år har i en sinkbeholder utenfor inngangsdøren. I år har jeg også hatt dem på terrassen i en stor krukke sammen med canna.

At de i den store krukken har blitt mye høyere enn de i den lille har jeg lagt merke til lenge, og det var kanskje heller ikke så uventet, men at blomstene på den i krukken er dobbelt så store som dem i sinkbeholderen har jeg ikke tenkt over før  jeg i går høstet inn frø til neste år. 

Det er enkelt å høste inn frø fra tagetes. Og enkelt å så dem også. Kanskje jeg skal behandle frøene som om de var fra to ulike planter og så de som ble store i år i sinkbeholderen og omvendt til neste år, for å se om forskjellen fortsetter. 

Her er tagetes tangerine gem i sinkbeholderen. Jeg sår dem hvert år direkte i denne i drivhuset og setter dem ut her når de er klare. Her står de og blomstrer til frosten kommer. Det er et relativt skyggefullt sted der solen forsvinner bak hushjørnet sånn i tolvtiden. 

I år hadde jeg litt frø til overs og sådde dem sammen med cannaen, som jo er litt sen til å komme i blomst. Krukken er en relativt stor keramikkrukke. Jordblandingen som er i de to krukkene er nok omtrent lik, en blanding av kjøpejord og kukompost. I tillegg kan det kanskje være at den store krukken har fått litt av komposten fra hagen. De store knoppene er kjempetagetes. Denne krukken har stått på terrassen og fått sol mesteparten av dagen, men kanskje litt skygge fra Aroniahekken om ettermiddagen. Det kan være at denne også får litt mer regnvann.

En fin helg i hagen har det uansett vært selv om det blåste skikkelig, spesielt i går, værmeldingen sa stiv kuling, men jeg tror det må ha vært storm i kastene, men varmt og fint var det. Ha en fin uke.

8 kommentarer:

 1. Så fine tagetes! Ja, jordtype og mengde er veldig viktig for vokst og trivsel. I år har jeg kun brukt sauegjødsel, som jeg har rikelig tilgang på:)Den er veldig effektiv, og kan brukes på alt! Her har det blåst noe forskrekkelig i hele helgen, det ha nok vært opp i storm styrke på det verste. Men i dag har de løyet betraktelig. Ha en fin ny uke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, det går en tursti over et sauebeite borti her, kanskje jeg skal gå og hente noe, ta med en pose eller bøtte hver gang jeg går tur. :)

   Slett
 2. Hei!
  Flotte tagetes. Tagetes har jeg veldig sansen for. God jord er så viktig. Man kan nesten miste motet hvis jorda er dårlig.
  Endevendte komposten på søndag. Det er ganske slitsomt.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldige deg som er ferdig med komposten, jeg gruer meg til å ta min, mulig jeg venter til våren. :)

   Slett
 3. Ja, jorda må være bra, det har jeg lært endelig! Nå har vi gjødsla skikkelig og håper på bedring neste år! Så flott det var hos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Kukompost er bra, jeg har hatt i alle bedene i år, men det er mye jobb så det blir ikke hvert år. :)

   Slett
 4. Ja, det er utrolig hvor mye mengde næring og sol har for plantene. Flotte er de, enten de er små eller store.

  SvarSlett