mandag 7. september 2015

Snegler og snegleegg

Kan det være sånn at brunsneglen ligger og passer på eggene sine? Når jeg finner snegleegg finner jeg som regel også en gigantisk brunsnegle i nærheten. Nå er tiden inne for å lete etter snegleegg. Jeg er ikke så veldig aktiv i jakten på egg, men i går, da jeg holdt på å renske vekk et mareritt av en skråning med gammelt prydgress, fant jeg tre forskjellige typer egg. Jeg vet ikke hva som er hva, men jeg fant også tre forskjellige snegler; brunsneglen, oransjeskogsneglen og den stripete boasneglen, eller hva den nå heter den vi skal ta vare på. Når jeg finner egg er det ikke alltid de ligger under steiner eller lignende, men de ligger gjerne inntil planter, der jorden kanskje er litt ujevn. Under storkenebben, som kanskje er en høststorkenebb, fant jeg en hele storfamilie av brunsnegler, inkludert egg. Kanskje dere vet hvilke egg som hører til hvilken snegle?

Passer brunsneglen på barna sine? Denne dukket opp da jeg hadde tatt de blanke snegleeggene.
Jeg tror dette er brunsnegleegg, men er ikke sikker. Vet bare at der jeg finner egg som dette, finner jeg også gjerne en diger brunsnegle. 
Disse eggene er hvitere, og mye mindre. Kan de tilhøre oransjeskogsneglen?

Dette er etter hva jeg vet en oransjeskogsnegle. Den er vel så aktiv som brunsneglen når det gjelder å ødelegge planter.

Denne dukket også opp. Mørkebrune, neste svarte, tynne og lange snegler med langsgående striper, flekker eller sikksakkstriper på kroppen blir sagt å spise snegler og snegleegg, så de må få leve. Det er forresten litt varierende hvor tydelig mønster de har, denne her er liten og sikkert ung, kanskje det er derfor den ikke har så tydelig mønster?
Disse eggene er på størrelse med de blanke, men ligger ikke klumpet sammen. Kan det være den stripete sneglens egg? I tilfellet burde jeg jo ikke ha ødelagt dem, men det ble de, tilintetgjort. 
Det er ikke akkurat en brunsnegle den jakter på her, men det ser virkelig ut som den er på jakt. Jeg syns alltid det har vært litt uklart om den faktisk spiser snegler eller om den bare jager dem bort, hvis den bare jager dem bort er det kanskje ikke så interessant for da blir de mest sannsynlig i hagen. Det så faktisk ut som den spiste denne, men da jeg kom med blitzen i mørket trakk den seg unna. I år har jeg forresten hatt middagsblomster for første, og siste, gang. De vokste her, men ble raskt spist av jublende glade snegler. 

10 kommentarer:

 1. Jeg har ikke blitt plaget av brunsnegler, før nå! Men den tid er over, nå har jeg både brunsnegler, grønne åmer og maur. Har nettopp vært ute med maurmiddel. Jeg tror at alt har kommet med ett jordlass. Maurtua vet jeg med sikkerhet var med på lasset.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånne jordlass er skumle. Jeg fikk et lass med jord rett etter at jeg flyttet hit for tjue år siden, og jeg sliter fortsatt med en del ugress som kom med det.

   Slett
 2. Urk... Jeg har ikke snegler, men tror som deg at de som er melkehvite tilhører brunsneglene. Det har jeg i alle dall lest.
  Boakjølsneglen spiser andre snegler ja, så den bør en la få spise i fred ;)

  God sneglejakt!

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelig hilsen i bloggen min. Snegler og snegleegg har jeg også i hagen og kverke fortløpende som jeg ser dem.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
 4. De blanke eggene i klaser er brunsnegelens egg. De andre kjenner jeg ikke.
  Har ufattelig mye av brunsnegelen iår,men har jobbet iherdig hele sesongen,så nå håper jeg på noe mindre neste år....
  Flott innlegg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ja, tenkt om det kunne vært litt mindre snegler. Jeg har ikke så mye at jeg vasser i dem, men de er der og forsyner seg.

   Slett