torsdag 10. september 2015

Høye planter og plantestøtte

Det er fint med høyde i bedene, men jeg har ganske mye vind i hagen så lenge holdt jeg meg til lave stauder sånn at jeg skulle slippe at alt ble lagt flatt. Men det er mye spennende som har litt høyde, så i det siste har det blitt litt av det også. Mye holder seg oppreist selv, som for eksempel strandkattehale som jeg liker veldig godt og som er på vandring mot en veldig fuktig del av bedet, og det er jo bra at noe vil bo der.

Dette er en staude jeg fikk frø av for noen år siden. jeg trodde det var en skabiosa, men er ikke helt sikker. Kanskje noen har noe bedre forslag? Gullknapp Cephalaria gigantea. Takk Marit. Den blir utrolig høy og har mange blomsterstilker ut fra hovedstilken. Den blomstrer nå.

Den hvite skabiosalignende stauden legger seg fort ned og trenger støtte. For noen dager siden kom jeg over noe artig i en sjokkselger på Jula. Dette som jeg bruker som plantestøtte er egentlig en idiotisk anretning for å sette en kopp i, men den er perfekt som plantestøtte. Det er enkelt å stikke den ned i jorden og smette stilken inn. Finnes i mange farger for den fargeglade og koster nesten ingenting. Det svarte blir nesten usynlig i bedet. Måtte gå så nært som dette for at den skulle vise på bildet. 

Denne rosen, Charles Austin Ausfather, bestemte seg plutselig for å komme med en giganthøy stilk med alle disse blomstene på. Den trengte også en plantestøtte.
Løsningen ble denne. Jeg er ikke egentlig fan av altfor festlige ting i hagen, men denne frosken syns jeg var veldig søt.  Fant også denne på Jula, koster under tredvelappen for en pakke med to. Stauren jeg har brukt er en hyll. Hvert år produserer svarthyllen mange, flere meter høye og helt rette, greiner. Når jeg husker på det kutter jeg dem av, tørker dem og bruker til plantestøtte. 

Rosen med staur og frosk sett litt på avstand.
Det blir kanskje litt mye reklame for Jula, som jeg forøvrig ikke har noen forbindelse med eller har blitt bedt om å skrive for, men jeg syns alltid det er vanskelig å finne riktige hagehansker. De har enten feil passform eller blir altfor tjukke til å jobbe med. Dessuten er hagehansker ofte veldig dyre, og det går hull på dem like fort uansett pris. Så da blir løsningen å jobbe uten og være hun som alltid har svarte render under neglene. Ja, jeg kjenner til vaselintrikset, men det frister ikke så mye. Disse hanskene er så tynne at en nesten ikke tenker at en har på hansker, og de koster bare rundt femten kroner. 
Her er et lite glimt av strandkattehalen, som jeg ble forært en avlegger av for flere år siden. Alle disse tre, som jeg viser bilde av her vokser i det samme bedet, og når jeg sier at strandkattehalen vandrer mot vannet så mener jeg at frøene som den slipper ned velger å spire i den fuktigste delen av bedet, der det står vann hele vinteren fordi utestuetaket ofte fungerer som en foss. Så navnet sitt har den i hvert fall med rette.

Ha en fortsatt fin uke i det flotte været. For en gangs skyld er det faktisk vindstille her, så i går var jeg ute på havet og fisket makrell. Det å faktisk få fisk er også en sjelden begivenhet. 

18 kommentarer:

 1. Den heter Gullknapp/ Cephalaria gigantea og kanbli 2 meter høy. Veldig flott plante, men trenger støtte ja. Setter den frø?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må det være, selv om den ikke har noe gullaktig over seg. Ja, jeg fikk frøene fra en plante. Både blomsten og frøene er veldig lik skabiosaen jeg har det var derfor jeg trodde det var det. Lett å så, vil du ha hvis jeg får frø?

   Slett
 2. Hei!
  Jeg har en som ligner veldig, men den er svak gul, nesten hvit og den greier å holde seg oppreist. Den frøsår seg ganske mye.
  Liker veldig godt frosken din. Den kaller på smilet der den gjør nytte for seg.
  Strandkattehale er en flott plante. Har den heldigvis.
  Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er gøy med planter som frøsår seg. Har du lagt ut noen bilder av den på siden din forresten?

   Slett
 3. Gullknapp har jeg også. I år har det dukket opp mange planter som har frøsådd seg selv. Mine ligger/står litt henslengt blant de andre plantene, så jeg har ikke støttet dem opp. Jeg tror jammen meg jeg skal ta en tur innom Jula. Kjekke tips:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper min også frøsår seg, men jeg får ta frø uansett. Har et annet bed jeg har lyst å ha den i også.

   Slett
 4. Flotte blomster og fine tips! :) Søt frosk. :) Fint med noen høye innslag i hagen også. Jeg sådde anisisop i år. Selv om jeg knep av toppen ble den veldig høy. Skal prøve å knipe den flere ganger neste år. God helg! :) Hilsen Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hatt min anisisop som jeg sådde i vår i krukke helt til nå nyling. Er spent på å se hvor høy den blir når den er plantet direkte i bakken.

   Slett
 5. Ja,det er en scabiosa den hvite,vet ikke sorten. Flotte plantestøtte,takk for tipset:)
  Verbena hastata er ikke vanskelig å få til,og den frør seg lett.Da flytter jeg de bare dit de passer best:)
  Til høyre for rosa pelargonium...da regner jeg med at du tenker på bilde 5,og det erpelargonia "Mallorca".
  Fin helg til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Neste år vil jeg prøve hastaten. Har prøvd å sette meg inn i dette med scabiosa og gullknapp siden disse to ligner så veldig på hverandre i alt bortsett fra høyden. Forstår at noen kaller gullknappen for gigant scabiosa. Så nå har jeg kommet fram til at scabiosa er i bakkeknappslekta som tilhører kaprifolfamilien, men at den tidligere tilhørte samme familie som gullknappen, nemlig kardeborrefamilien. Tror ikke jeg egner meg som botaniker gitt.

   Slett
 6. Hei! Så smart med den koppholderen ssom plutdselig ble plantestøtte! :) Jeg har flere oppbindingsutfordringer i feriehagen i år, men drøyer vel til neste år med smarte løsninger. Morsom frosken også, jeg synes det er artig med et lite antall figurer i hagen, så lenge de ikke overgår plantene, og man oppdager dem tilfeldigvis.
  God helg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja litt oppbinding trengs i vinden. I dag har det blåst masse her.

   Slett
 7. Takk for masse plantestøtte tips! Har samme problemet her - og vi har hatt mye mer vind enn vi pleier i år. Noen planter har jeg tenkt å flytte vekk siden de breier seg så grådig horisontalt -får ha meg et kaosbed en plass :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir litt kaos når alt blir liggende nede.

   Slett
 8. Flotte tips! Og jeg likte veldig godt frosken, humoristisk innslag i hagen :-)
  Har også strandkattehale og den er så utrolig lekker!
  Ha en fin helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, litt humor må gå an, bare det ikke blir for mye. hehe.

   Slett
 9. Frosk i hagen er alltid trivelig :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, hadde vært kjekt med noen ekte også, men det har jeg ikke registrert.

   Slett