tirsdag 22. september 2015

Klokkeranke

Har ønsket meg en klokkeranke siden jeg så Claus Dalby fortelle om denne klatreplanten i et av sine tv-program. Sist vinter ble frø innkjøpt, sådd og spirt. Men i den kalde sommeren som har vært tvilte jeg på om den noen gang kom til å blomstre. Den jeg for sikkerhets skyld satte i drivhuset ble plantet i en altfor liten potte, og da den begynte å slynge seg oppover var det ikke mulig å skifte over til noe større. Jeg hadde også en som hang sånn halveis inne i utestuen, men her ble også beholderen for liten, tror jeg, kanskje i kombinasjon med at det var vanskelig å vanne den. Men i den store krukken på terrassen, der klokkeranken raskt klatret oppover og blandet seg med villvinen kom det etter hvert noe som kanskje kunne være blomsterknopper, selv om de egentlig så mer ut som frøbelger. Nå har en av dem åpnet seg opp. Der var den, da jeg kom tilbake fra Berlin, en hvit blomst som jeg ikke fikk tatt bilde av. Allerede neste dag var den begynt å få farge.

Blomsten henger høyt oppe, men ble med en skjelvende hånd fotografert. Klokkeranke, cobaea scandens også kalt cup and saucer vine.  
Til slutt måtte jeg hente gardintrappen. I bakgrunnen villvinen, som jeg egentlig burde ta bort. Har ikke klart å finne ut om en trevegg tåler villvin. Noen steder frarådes det, andre steder at det er en fordel selv på trevegger. Hvis noen har noen meninger om det tar jeg gjerne i mot.

Men foreløpig må jeg flere ganger om dagen ut og nyte den ene blomsten, og håpe at noen av de andre knoppene også åpner seg. I år sådde jeg inne i begynnelsen av mars. Neste år skal jeg så tidligere. Og plante ut i riktige beholdere. 

14 kommentarer:

 1. Hei!
  Klokkeranke er en favoritt i hagen. Ja, de trenger store krukker. Hvis du er heldig, får du kanskje frø.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper den får tid til å lage frø, hvis ikke kommer jeg nok til å kjøpe og prøve igjen neste år. Ha en fin kveld du også. Her regner det, så det blir ikke haging.

   Slett
 2. Mye fint i innleggene nedover i bloggen din! Klokkeranke har jeg aldri prøvd. Så flott den er! Håper du rekker å få modne frø av den.

  :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ja, jeg håper også de rekker å modne.:)

   Slett
 3. Klokkeranke hadde jeg i fjor, men ikke i år. De er kjempefine, og har så nydelig farge. Villvin er en veldig fin plante, men er også litt skummel. Jeg bodde før i rekkehus, og der var det en nabo som hadde villvin. Der kom den inn i stuen gjennom treverket. Det er en plante som har en enorm vekst ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var det jeg var redd for. Jeg har alltid dradd den vekk fra huset enten høst eller vår, men så var det ett år jeg ikke gjorde det, og så var den så fin og så har jeg så lyst på et hus med en sånn grønn vegg at det ble for fristende å la den bli. Men jeg vet vel egentlig at jeg bør ta den bort igjen.

   Slett
 4. Vakker blomst på klokkeranken ! Her har den ikke fått en eneste blomst, så jeg får nyte din.
  Vi har en villvin på en portal ved inngangen til hagen, men har lært av naboen, og klipper den før den når husveggen.!
  Ha en forsatt fin uke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg får nok manne meg opp og klippe den. Det er faktisk bare to år siden jeg fjernet den fra husveggen sist, så den har en enorm voksekraft.

   Slett
 5. Ja, klokkeranken har vakre blomster. :) Den blomstret sent hos meg også. Jeg sådde frø helt i begynnelsen av mars. Lest på denne bloggen at klokkeranken kan overvintres inne for tidligere blomstring: http://www.gardenliving.no/products/klokkeranke
  Ha en god dag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal jeg prøve. Om jeg ikke får den største inn kan jeg i hvert fall klare de to minste som ikke har blomstret. Takk for tips.

   Slett
 6. Hei! Jeg har aldri prøvd klokkeranke, men den fargen var utrolig fin! Trodde de stort sett var hvite eller helt lyse - så lite peiling har jeg om akkurat den, ja :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fargen er veldig fin, også det at de starter helt lyse før de i løpet av noen dager får lillafargen.

   Slett
 7. Vakker klokkeranke! Nydelig farge også! Hilsen Inger Johanne :)

  SvarSlett