mandag 28. september 2015

Afrikas blå lilje

Jeg har hatt denne afrikas blå lilje i krukker i noen år, delt og fått flere også. Det har vært litt problemer med at den enkelte år ikke har blomstret. Jeg vet den skal stå trangt i krukken, men har også opplevd at den blomstrer etter å ha blitt delt og fått mer plass. Har også hørt at den må ha gjødsel etter blomstring for å blomstre til neste år. Det fikk den i fjor og i år har jeg hatt fin blomstring i alle krukkene.

Alle mine agapanthuser står i krukker, selv om det sies at de skal tåle overvintring ute her. Denne står på terrassen ved rosebedet. Yndige små blomster. Kanskje jeg skal prøve å plante en av de små plantene ute i vinter og se hvordan det går.

Humlene liker seg her, og kommer stadig inn for landing.

Kos.


Og så vil jeg bare presisere fra forrige innlegg om roser. Rosene blomstrer selvsagt ikke sånn som dette frem til jul. Allerede ser de fleste ikke sånn ut som på bildene, men det er flere knopper så litt mer blomstring blir det på noen av dem. De som kommer med blomster utover vinteren er ofte en rød som jeg tror er Nina Weibull og to gule, hvorav den ene heter Gold Marie. Glamish Castle er faktisk også en av dem som kan sjokkere med en enkelt rose utover vinteren. For noen år siden var jeg en tur innom Ullensvang i Hardanger i januar, og der var det flere som hadde blomstrende roser i hagene sine. Ha en fin, og forhåpentligvis solfylt uke. Det ser lovende ut her.

Denne buketten ble et år plukket inn og avbildet 6. november. Rosen er Glamish Castle.

18 kommentarer:

 1. Nydelig Agapanthuser! Jeg fikk en liten plante av naboen i sommer, men den har hverken blomstret eller vokst. Håper jeg får den til :) Takk for gode råd :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det kan gå et par år før den blomstrer, kanskje til neste år. Du får det sikkert til.

   Slett
 2. Jeg lurer på om jeg skal forsøke agapanthus neste år. De er veldig fine

  SvarSlett
  Svar
  1. Det syns jeg du skal, jeg syns også de er veldig flotte.

   Slett
 3. Det med gjødsel stemmer nok, for det har jeg lest flere steder. Må huske på det til neste år. Heldige deg som kan ha de ute, for det går ikke her dessverre. Vakre blomster på de!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri våget å ha dem ute, pleier å sette pottene i kjelleren, men tror jeg skal prøve å overvintre en ute i bedet i vinter, så får vi se om det går.

   Slett
 4. Agapanthus är verkligen fina. Jag har också mina i krukor, och de blommar snällt varje år. Men de klarar inte vintern här hos oss. Jag tar in dem i källaren när frosten kommer.
  Ha det fint!
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er flott at det går an å overvintre dem inne.

   Slett
 5. Nydelig! Ikke prøvd den selv, men din så veldig flott ut :-)
  Spennende å høre im rosene dine, mine blomstrer også "utover vinteren" noen ganger.
  Ha en fortsatt fin høstuke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du og. Jeg hadde forresten en fantastisk tur til Valdres forrige helg, nydelige farger på fjellet.

   Slett
 6. Flotte disse..og at en kan ha de over flere år er jo også flott:)
  Spennende å se hvordan de vil overvintre.
  Fin uke til deg:)

  SvarSlett
 7. Agapanthus er flotte ( fin bilder)
  Mine greide ikke siste overvintring, men er fristet til å prøve igjen neste år. Men kapasiteten på overvintring inne begynner å bli knapp. Det går ikke ute:-(
  Nyt høstdagene.:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Forstår hva du mener, jeg sier hvert år til meg selv at jeg må slutte med å kjøpe/lage nye fuksia og pelargonier som er det jeg flytter mest på, men neste år er det allikevel flere - og i større og tyngre krukker.

   Slett
 8. Så fin Afrikas blå lilja är. Den jag har har inte blommat denna sommar. Jag har nog inte gett den tillräckligt med näring.
  Du undrade om cordonopsisen är svår att så.
  Jag sår frön i såjord och ställer ut den över vintern då gror den till våren. Eller sår den under vintern inomhus och ställer krukan under lysrör.
  Ha det gott

  SvarSlett
  Svar
  1. Da får du gi agapanthusen din næring nå, det gjorde jeg med mine i fjor og det hjalp på blomstringen. Må forresten huske å gjødsle nå selv. Takk for tips om cordonopsis.

   Slett
 9. Så fina dina agapanthus är. Lycka till med övervintringen.
  Jag hade dem för flera år sedan, klarade vintern i garaget, men sedan plockade jag ut dem förtidigt och frosten tog dem tyvärr.
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fort gjort å bli for ivrig om våren, det er i hvert fall jeg.:)

   Slett