onsdag 30. september 2015

Høsttur i hagen

September er slutt, men heldigvis er det mange høstblomstrende stauder, sommerblomster og litt til som holder det gående. For egentlig er det jo høst, men jeg vil liksom ikke gi helt slipp på sommeren ennå. Bildene jeg viser er tatt i løpet av den siste uken.

Denne, Himmelsblomma (commelina tuberosa) sleeping beauty heter den, fikk jeg en pose frø av i vår. Det tok sin tid før den kom i gang, men nå har den blomstret en stund og det ser ikke ut som den har tenkt å gi seg ennå. Den selges som en ettårig, men skal lage rotknoller som kan overvintres frostfritt som georginer, så det har jeg tenkt å prøve.  

Persille er jo en to-årig urt, og andre året kommer dekorative blomster som selvsagt etter hvert gir frø som kan bli ny persille til neste år. Persille egner seg ikke til tørking, men med de nye zip-posene er det utrolig praktisk å kutte i småbiter og ha lett tilgjengelig i fryseren gjennom vinteren. 

Oktoberbergknappen er ekstra fin i år syns jeg, den lyser opp der den står under epletreet som i år bare hadde ett uspiselig eple. 

Et lite glimt fra nederst i hagen. Denne delen av hagen ligger mot nord og har mye skygge, men helt nederst ved pallekarmene er det varmt og lunt bak tujahekken. På bildet sees blant annet sølvarve, rosespirea, ringblomst og en blomstrende fizz salatkål. 

Under denne hvite syrinen sprer denne navneløse storkenebben, som kanskje er en høststorkenebb, seg. De store bladene bak tilhører kjempealanten. 

Ringblomstene har begynt å få modne frø, jeg prøver å plukke dem av så de ikke skal selvså seg i pallekarmen de står i, og som egentlig var hjem for litt forskjellige typer løk inkludert hvitløk, som jeg ikke finner igjen etter at de tok seg til rette. Men neste år vil jeg ha den tilbake, så får heller ringblomstene få en annen plass. 

Jeg har to barlind, som jeg regner med er hicksii siden de får bær. Ikke mange bær, men noen få. De står inni hagen så jeg har ikke regnet med at det er noen fare. Men i dag oppdaget jeg to skjærer som så ut som de storkoste seg med bærene. Jeg har hørt at hjort og kyr kan dø av å spise barlind, kommer jeg nå til å finne to døde skjærer i hagen, eller kan det være at de tåler disse giftige bærene? Det er jo ikke akkurat matmangel i naturen nå om dagen så det er jo ikke strengt tatt nødvendig å spise giftige bær for å stille sulten?

Avslutter med et glimt fra utestuen. For første gang i historien har jeg kjøpt en petunia, jeg tror i hvert fall det er det. Den koser seg her inne, og det gjør vi fortsatt også. Så krysser jeg fingrene for at det gikk bra med skjæreparet. Hadde mye flere bilder jeg ville vise, men får komme tilbake til det etter hvert. 

26 kommentarer:

 1. Takk for fine bilder fra sensommerhagen din.
  Det er deilig med noen bonusdager etter denne sommeren her.
  Nyt sol og varme :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært fint. Synd det blir så tidlig mørkt, blir ikke så mye tid ute etter jobb.

   Slett
 2. Håper det går bra med skjærene, og det tror jeg det gjør. De er så kloke, så det vet nok hva de spiser. Thuja er også giftig, men rådyr kan spise de helt ned om vinteren. Så det som er giftig for oss, trenger ikke være giftig for de. Flotte bilder!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Satser på at det går bra og at de vet hva de gjør. Så i hvert fall ut som de koste seg.

   Slett
 3. Så fint det blomstrer i hagen din nå! Det går sikkert bra med skjærene, de vet nok hva de skal putte i nebbet, og ikke.Ha en fin dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, skulle gjerne hatt tid til å være mye mer ute. I dag har det sittet to nydelige duer og robbet halvmodne hyllebær, så det er et aktivt fugleliv om dagen.

   Slett
 4. Så fint du tittet innom meg så fant jeg deg :) nydelig hage du har. Det blomstrer jo flott enda.
  Legger meg til som følger hos deg

  Ønsker deg fine høstdager

  Klemmer Monica

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott, jeg skal inn og lese mer på din blogg også så snart jeg får tid.

   Slett
 5. Hej, så roligt att du lämnade en hälsning hos mig! Fina närbilder du visar. Gillar andra bilden uppifrån, den är häftig!/Merja

  SvarSlett
  Svar
  1. I like måte og takk. Ja, det er fortsatt mye insekter ute.

   Slett
 6. Himmelsblomma, vakkert navn på fin blomst. Har nok aldri sett den innen, for en fantastisk blåfarge. Det blomstrer godt hos deg fortsatt skjønner jeg. Mine rengblomster kommer der de vil om våren. De små frøplantene piller jeg opp og flyttet dit jeg vil ha dem hvis de kommer på feil steder. Ikke noe problemer. Og disse skjærene, dem klarer det meste har jeg inntrykket av så det går nok fint som Marit sier.
  Ha en fin helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, frøene kom fra Sverige og det gjør vel navnet også, vet ikke om den har noe norsk navn. God helg til deg også.

   Slett
 7. Så flotte bilder du viser!
  Tusen takk for tipset om bambushansker. Synes jeg har prøvd det meste, men bambushansker var noe nytt:-) Nå skal jeg google litt og finne ut om noen butikker her i nærheten fører de - det er jo verdt et forsøk!
  Håper du har god bedring også så vi begge snart kan være aktive i hagen igjen!'
  Klem fra Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Det håper jeg også. Det norske firmaet som har dem heter Granberg, jeg tror det skal stå noe om dem på naaf.no

   Slett
 8. Så flott du har fanget høstsolen i bildene dine- veldig vakkert.

  Ønsker deg en flott høst videre!

  SvarSlett
 9. Fin blåfarge på sleeping beauty, og geranium med slik blomstring er jo helt supert!

  SvarSlett
 10. Takk for koselige kommentarer hos meg! :)
  Så mange flotte planter du har! Utrolig vakker farge på Himmelsblomma! :) Petunia sår jeg hvert år, den liker jeg veldig godt. Tror det er fordi bestefaren min plantet petunia hvert år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er rart med minnene. Jeg har det sånn med noen sommerblomster som farmoren min alltid hadde.

   Slett
 11. Så fint du har det i trädgården ännu! Och ja! Den här milda hösten kan få fortsätta hur länge som helst!

  Hälsningar, Anja

  SvarSlett
 12. Det er ingen grunn til å gi slipp på sommeren ennå, selv om kalenderen sier det er oktober. Jeg er forbauset over hvor mye som fortsatt blomstrer i hagen, og siden været er så flott er det jo bare å være ute og nyte. Ha en riktig god helg.

  SvarSlett
 13. Morsomt å se alt det som blomstrer og tiltrekker insekter i oktoberhagen din! Det er egentlig veldig oppmuntrende med så mye fint i hagen også på denne tiden av året.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er greit å tenke på når hagen skal planlegges, at høstblomstring er fint. (Uten at jeg kanskje alltid er like oppmerksom på det når jeg handler):)

   Slett