mandag 30. august 2021

Roser i lyse farger

Litt om noen av hagens lyseste roser i sommer!

Jeg har to Lykkefund, denne her vokser på nordsiden sammen med et epletre uten epler. 

Det andre vokser på sørsiden, og lever egentlig sitt eget liv sammen med en rød Klokkebusk (Weigela). 

I fjor kjøpte jeg en ny hvit rose selv om jeg ikke var så veldig imponert over navnet, Gråsten. Gråsten er en klaserose med svak duft. Blir omtrent 70 cm høy og er herdig til H4. Her koser den seg med selvsådde stemorsblomster. 

Gråsten har ikke akkurat fått en enorm høyde i løpet av sommeren, men noen få blomster har den hatt. 

Blomstene er jo ganske fine, jeg håper jo at navnet skal henspeile på at den tåler alt. 

Dette er den samme blomsten som over, i sen alder fikk den røde prikker, jeg antar at det er en slags sykdom, men heldigvis forble de neste blomstene hvite livet gjennom. 

Denne rosen er lys, lys rosafersken. Den ble rett og slett kjøpt fordi den heter Julia, og det gjør min eldste datter også. Julia Renaissance er hele navnet. 

Julia Renaissance har vokst litt i år, og her står hun blant Lavendel og Storkenebb Tiny Monster. 

Schneewittchen har fått en veldig kald plassering ved drivhuset, men den kommer nå med blomster. 

White cover har jeg flere av, en koselig liten bunndekkerrose. 

Winchester Cathedral har stått i en krukke i et par tre år, men bare jeg får tid skal den få en plass i bedet. 

Amber Cover er også en søt liten bunndekkerrose, som foreløpig ikke dekker så mye, men den har nå hatt noen fine blomster i sommer, mye lysere enn det den egentlig pleier. 

New Dawn har jeg hatt en god stund, men for noen år siden ble den flyttet hit, og nå ser det ut som den endelig har funnet seg til rette. Dette er jo en klatrerose, så jeg får nok ordne med litt mer klatremuligheter etter hvert. 

Ritausma har muligens fått den kaldeste plasseringen i hele hagen, den holder fortsatt på å etablere seg. Det er jo en herdig rose, så jeg håper den klarer regnet her etter hvert. 

Brother Cadfael har sitt beste år til nå her i hagen. Den skal bli 170 cm høy, men er ikke der helt ennå, den er herdig til sone 4-5. 

Nærbilde av Brother Cadfael. 

Louise Odier ser endelig ut til å begynne å trives her den står ved siden av Brother Cadfael. 

Fortsatt er det mange roser som viser seg fram i hagen, noen er avblomstret for i år, mens andre kommer med nye knopper og ny blomstring. Ha en fortsatt fin uke i hagen.  

22 kommentarer:

 1. Du har veldig mange fine roser. Gråsten er et dansk slott :)
  Den rosen har jeg aldri sett før, og den likte jeg veldig godt.
  Ha en fin uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det visste jeg ikke, at Gråsten var et dansk slott, spennende. Jeg husker ikke hvor jeg kjøpte rosen, men det kan ha vært på Hageland. :)

   Slett
 2. Hej Ingeborg!
  Det var en fin samling med rosor. De är riktigt vackra. Mina har nästan blommat klart, upptäckte knoppar på Blue for You och det är jag glad för.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
 3. Så mange fine lyse roser du har i hagen din godt utvalg av ulike.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøy med roser, jeg ble jo litt hekta for noen år siden da et hagesenter solgte ut for tretti kroner stykket :D

   Slett
 4. Flot med alle dine lyse roser!
  Jeg kan supplere Marit med at sige, at Gråsten i Sønderjylland var dronning Ingrids yndlingsslot, og der hvor hun lod sin haveglæde blomstre. Hun fandt blandt andet ud af, at plante roser opad de gamle Gråsten-æbletræer og fik på den måde 2 blomstringer i det samme træ, så nu er du også blevet lidt kongelig:)
  New Dawn er og bliver en yndling, og det er godt du har fundet den rette placering til den, men dine to Lykkefund der slynger sig rundt i buske og træer er nu også fantastiske!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre mer om Gråsten og Dronning Ingrid , tenk så mye en lærer :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg.
  Så mange flotte roser. Som du sikkert vet er jeg veldig glad i hvite roser. Her begynner de å blomstre på nytt med enda større flor enn det første.
  God tirsdag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hvitt er virkelig fint, og gjenblomstring er supert :)

   Slett
 6. Det er smukke roser, du viser. Allerbedst kan jeg lide Lykkefund med de enkle blomster, selv om jeg godt kan se, at de fyldte er imponerende.
  Som Ulla skriver, så er Gråsten et kongeligt navn. Slottet er hvidt og meget smukt - det samme er rosen.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Gråsten slott høres veldig spennende ut, og spesielt hvis hagen fortsatt er der og kan besøkes. Kanskje jeg kommer meg dit en gang :)

   Slett
 7. Den hvite rosa med røde sykdomsprikker på ser jo også spennende ut på avstand. Men kanskje ikke like spennende når jeg kommer litt nærmere :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, den er spennende på nært også, har prøvd å google sykdommer på denne rosen, men ikke funnet noe :)

   Slett
 8. Lekre roser! Det er på høsten jeg virkelig tenker seriøst på skaffe meg noen roser i hagen :-))

  Fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde ikke så mange roser i starten, men nå har det blitt en hel del, blir mer og mer inspirert etter hvert (selv om det våte været vi vanligvis har gir en del utfordringer) :)

   Slett
 9. Nydelige roser! Synes Gråsten er spennende. Kanskje en sort som trenger en flokk av likesinnede rundt seg for å komme til sin rett? Rødrosa prikker i blomsten er noe som opptrer hos en del hvite roser etter mye regn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Der kan du se, jeg syns Gråsten hørtes kjedelig ut, og var bar så vidt jeg kjøpte den. Foreløpig er den veldig liten, men håper den vokser seg stor og sterk, verdig et slott. Takk for info om prikkene, det har nesten ikke regnet her i sommer, så da blir det spennende å se med prikkene når det blir en vanlig sommer igjen.

   Slett
 10. Utrolig mange fine roser du har. Jeg sliter virkelig å få dem til. Gråstrein synes jeg er et fint navn. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er jo litt steingal, så gråstein er fint i seg selv, men var litt usikker på hvorfor en rose hadde fått navnet. Det har jeg jo fått forklaringen på, så det blir spennende å se hvordan den utvikler seg.

   Slett
 11. LJUVLIGA rosor och den där Amber Cover måste jag skaffa, helt underbar!!
  Ha en fin helg nu...
  Kram Titti

  SvarSlett