mandag 23. august 2021

Planter som bor i krukker

 ... noen som ikke bor i krukker - og et spørsmål ... 

Pletter i luften bor i sommer i to zinkkanner det har gått hull på. De kommer nok til å bo i dem over vinteren også, men da skal de få en bedre plassering enn sist vinter. De tåler mye, men ikke alt. 

Foran Tagetes Tangerin Gem og Rødkål. Bakover diverse krukker bortover mot inngangsdøren. 

På motsatt siden står de rødbrune høye tagetesene i et melkespann. 

De samme tagetesene, som jeg har over alt. 

På terrassen har jeg på plantebordet en del krukker med planter som tåler sol
, blant annet en sukkulent jeg tror heter et eller annet med zebra, og som jeg trodde var en inneplante, men et eksemplar overlevde to måneder med frost i drivhuset i vinter, opp i minus 13. I veggen henger forskjellige pelargoniaer. Selv om de er halvsukkulenter gjelder det å huske å gi dem vann for det er ikke alltid regnet treffer oppi. 

På veggen bak krukkene vokser en klatreplante. Den heter Trompetblomst Campsis Mad Galen. Jeg har hatt den i noen år nå, men hittil har den ikke blomstret. Vokser seg kraftigere år for år. 

I bedet hvor det før bare var Aronia er det nå litt av hvert. Blant annet har jeg testet ut georginene rett i bedet, hittil har jeg alltid hatt dem i krukker. Jo, de blomstrer bedre i bedet, og jo, det har vært en del digre snegler å plukke her. Flere ble spist opp før de rakk å blomstre, de stod riktignok i litt vandrende skygge. 

Den andre som har overlevd sneglene, men bladverket er helt oppspist. Bladene til den over har klart seg bedre. Fasit er at uansett hvor fine georginer er, så tror jeg ikke at jeg gidder mer. 

Stemorsblomster pleier også å stå i krukker, men i to av bedene har det vært frø i kompostjorden og de har dukket opp over alt, og faktisk klart seg ganske bra, antageligvis delvis fordi det har vært en tørrere sommer enn vanlig. 

Er de ikke søte?
Men må også si at i går tok jeg noen som stod i krukker og plantet dem ut i et bed. Det gikk akkurat to minutter midt på ettermiddagen så var digre brunsnegler der. 

Til slutt kommer spørsmålet. Hva er dette lysegule (det er litt hardt å ta på), som plutselig etter mange år vokser på min Azalea Geisha Purple (det brune er visne blomster)?

Fortsatt er det sommer, ha en fortsatt fin uke!

23 kommentarer:

 1. Du har virkelig mange krukker hos deg. Blir det ikke mye jobb med vanning? Her er alt knusk tørt, og jeg har også mange krukker som må passes med vann. Det gir mye enstra arbeide, men jeg må ha de :)

  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Som regel er det såpass mye regnvær her at det ordner seg selv, men de som står inntil huset må passes ekstra på. I år har jeg nok måtte vanne mer enn vanlig, og mens jeg vanligvis ikke har fat under, har jeg hatt det i år. Syns det er verdt det :)

   Slett
 2. Hvor har du mange fine blomster i krukker. Jeg er imponeret over det store arbejde, det må give med vand.
  De underlige vækster på din azalea er svamp. Fjern dem og brænd dem. Jeg har også haft dem for første gang i år. Du kan evt læse mere om dem i et indlæg, jeg lavede på min blog: https://blog.byhaveniebeltoft.dk/ugen-der-gak-boellesyge-bregne-og-buket/
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, da skal jeg fjerne dem, og lese innlegget ditt :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Har också en del krukor och amplar, men det mesta planterar jag ut i rabatterna. Så tråkigt med sniglar, då är det inte kul att mata dem med växter. Visst är violer fina.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tenker jeg heller får konsentrere meg om noe annet fint enn georginer, og så heller nyte andres sånn litt på avstand :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg

  Ja, det kunne bestemt godt ligne galler, der skyldes infektion af svampen Exobasidium.
  Det er paradoksalt at man tidligere slet ikke kendte denne sygdom i Norden. Hos Rhododendron foreningen er den omtalt, men det oplyses at den ikke er fundet i Landet- Det er den dog nu, og antagelig også i Norge - hos dig...
  Klimaændringerne fører meget med sig!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Husker ikke helt hvor lenge jeg har hatt denne azaleaen, men det er mange år. Har ikke sett den på de andre, men får kikke nøyere etter. Kanskje jeg skal høre med Rododendronparken i Bergen om de har denne soppen hos seg. Får ikke håpe det blir noen epidemi, Geisha purple er en av mine favoritter :)

   Slett
  2. Jeg hørte med Aboretet på Minde i Bergen, og de hadde den og plukket den av. :)

   Slett
 5. Hei! Jeg liker veldig godt å dyrke i krukker. Akkurat nå driver jeg og tømmer for sommerplanter som har sagt takk for seg. Det er morsomt å omplassere krukker som har stått i bakre rekker, som nå får komme frem. Det blir så klart mye vanning, men det er det verdt. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange gode grunner for å dyrke i krukker, i tillegg til fleksibiliteten har jeg en del sneglefavoritter og planter som overvintres inne så da blir det enklest sånn. :)

   Slett
 6. Det er dog utroligt så mange krukker du har, og alt skal passes og plejes, hentes ind og bringes ud i rette tid. Godt job!
  Ærgerligt med sneglene der æder dine Georginer! Det er ellers nogle flotte blomster.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg skulle gjerne hatt flere georginer, men må bare innse at det ikke går her. Godt det finnes mye annet fint :)

   Slett
 7. Zinkvandkanden med pletter i luften er så dekorativ. Jeg håber den klarer vinteren. Stedmorblomster er fine både i krukker og plantet ud i bedene. Men det er ærgerligt, at dræbersneglene har fundet dem.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har pletter i luften i to sånne kanner, som allerede er blitt ødelagt av frosten, men skal nok sette dem under tak til vinteren, sånn at forutsetningene for å overleve vinteren blir større. :)

   Slett
 8. Så mange fine krukker du har i hagen din, mange frodige pelargoner som blomstrer.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 9. Hei Ingeborg.
  Jeg har også mange krukker. Har ikke så mye bed så da må jeg bruke krukker. Tagetets er en veldig flott blomst. Den lyser så opp, og den burde bli mer brukt. Pletter i luften pleier jeg å sette i carporten om vinteren. Der klarer de seg fint.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis jeg ikke har plettene i bed, setter jeg den under tak i utestuen, men i fjor hadde jeg den under tak i inngangspartiet, og grunnen for at de ikke klarte seg var nok en kombinasjon av at det her er veldig kaldt og mye vind i tillegg til kuldegradene som var og jeg glemte å vanne :D

   Slett
 10. Planter i krukker må til. Jeg har blant annet tagetes, og i år har de fått være i fred for brunseglen også. Kanskje det har med det ru materiale på krukkene?
  Idylliske bilder du deler!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det. Det pleier å gå ganske bra med Tagetes i krukker her, i hvert fall de som står på terrassen. Hvis jeg må flytte noen går det ofte bra i bed også, hvis stilkene er blitt harde, hvis ikke kan jeg bare glemme det :)

   Slett
 11. Du har så mycket fint i krukor och många vackra krukor :) Jag vill gärna ha så men har insett att jag förstör växterna eftersom jag glömmer att vattna dem. På sikt ska jag göra nya försök när jag har mindre runt mig som distraherar.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. I år har det vært mye som har trengt ekstra vann både i krukker og bed, men vanligvis regner det så mye her at det ikke er noe problem :)

   Slett