onsdag 24. mars 2021

Gule stauder

 Jeg har ikke noen motforestillinger mot gule stauder, og ble egentlig litt overrasket over at jeg ikke hadde så mange som jeg trodde. Her er noen av staudene fra fotoarkivet, i tillegg kommer både løkblomster, sommerblomster og blomstrende busker, men mer om dem en annen gang. 

En av favorittene blant de gule, ja, kanskje blant alle staudene, er Ballblom Alabaster. Gulfargen skifter litt i forhold til lyset, men her i sol blir den nesten gulhvit. Blomstrer tidlig på sommeren. 

Den vanlige ballblommen er selvsagt mye gulere, jeg husker at mormoren min hadde store tuer med denne, men den liker seg ikke like godt hos meg. 

Akeleier kommer i mange farger, denne helt lysgule tror jeg kom fra en pose med frømix. Akeleier blomstrer jo også tidlig på sommeren. 

Bekkeblom er kanskje ikke først og fremst en hagestaude, denne fulgte med i en potte som ble med hjem fra et planteloppemarked for noen år siden, og jeg ble ble veldig fornøyd. Bekkeblom er en av barndommens stauder, og jeg husker at vi pleide å plukke store buketter som fikk stå på spisebordet. Som navnet tilsier liker den å ha det vått på føttene, og jeg har et perfekt sted for det. 

Disse gule dagliljene stod i hagen da vi overtok for 26 år siden, de har blitt flyttet litt rundt, og ser ut til å trives hvor som helst. 

Dette er også en staude som ble med hjem fra et planteloppemarked, jeg syns den er veldig søt, men har ikke klart å finne navnet foreløpig. 

Kjempealanter var her også før oss, og til tross for at den sprer seg på litt kompliserte steder så har den blitt en favoritt, blomstrer sent om sommeren. 

Det gule kan jo også gå mot det grønnlige, og det gjør Stormarikåpens blomster. Denne sprer seg også litt vel mye, men er veldig fin både i bed og buketter. 

Til slutt også en med gulgrønne blomster, Vortemelk eller Euphorbia. 
Vi har et nydelig vær i dag, håper det holder så jeg kommer meg litt ut i ettermiddag. 
Ha en fortsatt fin uke!

25 kommentarer:

 1. Den er nydelig den gule akeleien du viser. Jeg liker lysegult, og den var veldig fin. Akeleier kan ofte krysse seg, og plutselig har de skiftet farge.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er helt fantastiske sånn, tror jeg startet med to farger og nå har jeg en hel mengde, og forskjellige former også. Mixfrøpakken var nye for en to, tre år siden, så de kommer i tillegg. :)

   Slett
 2. Vi kallar dem smörbollar och den första är så vacker i färgen. Har satt en av de ljusgula och den här gången hoppas jag det är rätt. Förra gången blev det en vanlig orangegul. Den vilda älskar - de doftar så väldigt gott. Det finns inte jättemånga gula här heller men jag har en del gula strandiris.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror også jeg har noen strandiris, men de driver og klistrer seg inn i vinduet på utestuen så jeg får aldri tatt noen gode bilder av dem :D

   Slett
 3. Hei.
  Både den første ballblomen og den gule akeleien er helt nydelig i fargen.
  Du hadde mange forskjellig gule varianter.
  Ha fine dager fram mot påske, Ingeborg.
  Hilsen fra Turid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker også ekstra godt det helt lyse gule :)

   Slett
 4. Gule Dagliljer savner jeg fortsatt fra min forrige parsell. De er en gammel staude som en ikke får fatt i lenger.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare si fra hvis du er i nærheten, så skal du få :)

   Slett
 5. Måske tror man bare man har flere gule blomster, fordi de "fylder" meget i netop den farve. Jeg mener, de gule springer i øjnene på deres helt egen måde.
  Jeg er også glad for gult som lyser op på skyggefulde steder i haven, og dagliljer er bestemt dejlige stauder, som tåler det meste. Også de grøn-gule stauder er gode at putte ind imellem andre planter, og passer næsten overalt.
  Din lille navnløse ligner en potentil.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 6. Ja, de lyser opp, de gule. Takk for forslaget på potentil, jeg må google. :)

  SvarSlett
 7. Hej Ingeborg!
  Så många fina gula blommor. Den namnlösa har jag inte sett förut, den är fin. Aklejan är vacker, bollblomman minns jag från farmor, men vi kallade den något annat. Vädret är fint hos oss också trots att det blåser.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror jeg er enig med Ulla om at den navnløse er en Potentilla, må studere blomst og blad skikkelig når den kommer og sammenligne. Det er koselig hvordan vi forbinder planter med bestemødre :)

   Slett
 8. Jeg har også de akeleiene. Gul daglilje hadde jeg i bedet mitt da jeg var liten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde også et eget bed da jeg var liten, men husker bare påskeliljene :)

   Slett
 9. Den lys gule ballplommen har jeg ikke sett før. Den må jeg være på utkikk etter:-) Er også blant dem som liker gule stauder.
  Ha en fin påske/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Alabaster, ja, den er fin. Det er den jeg har på forsidebildet her også :)

   Slett
 10. Det er en fin samling gule blomster. Jeg må indrømme, at jeg har et lidt anstrengt forhold til de meget gule blomster, men nå så forårssolen skinner på årets første erantis, må jeg alligevel overgive mig.
  De sart lysegule og de gulgrønne holder jeg til gengæld meget af, og din lysegule akeleje er helt bedårende.

  Hilden Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så rart med blomsterfarger, de følger ofte sesongfargene, eller kanskje er det omvendt :D

   Slett
 11. Jeg kan kun tilslutte mig Elnas kommentar. Gul er heldigvis så meget, og det er nogle yndige lysegule blomster, du viser. Jeg bliver nu bedre og bedre til de mere gule, har jeg på fornemmelsen, men helst i krukker på en terrasse og ikke ude i bedene.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kommer ofte an på hvordan de blir plassert :)

   Slett
 12. Gult er kult! (I hvert fall til påske). 'Alabaster' er en favoritt her også. Er svært svak for blekgule blomster. Limegule også. God helg!
  /Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg foretrekker også de helt lyse og de som går over i grønt sånn isolert sett, men noen ganger passer de knallgule også, gjerne de som går mot oransje :)

   Slett
 13. Alabaster var en favoritt her også, men alle tre plantene takket plutselig for seg for et par år siden. Evig eies kun det tapte :)

  SvarSlett