tirsdag 9. mars 2021

Eksotiske planter

 Selv om jeg har bestemt meg for at jeg må begrense planter som er på grensen når det gjelder herdighet og planter som må overvintre inne, så kommer det bare flere. 

Her kommer tre helt like bilder av Pasjonsblomsten :) Jeg kjøpte den i forfjor, så dette blir dens andre vinter i kjelleren. Den står i den samme krukken. Lurte litt på om jeg hadde tatt livet av den ved å gi den for lite vann, jorden var utrolig tørr da jeg tok den opp for noen dager siden, men det er et par grønne stilker så jeg håper den kommer seg. Hvis ikke må jeg kjøpe en ny. 


Den klatret overraskende mye i løpet av sommeren, og drakk utrolig mye.

Denne bougainvilleaen har også hatt sin andre overvintring. Den ble også tatt opp av kjelleren for noen dager siden, og så selvsagt ikke ut som dette, men den har faktisk mange skudd, så jeg tror det har gått bra. Det var en periode det var så kaldt ute at jeg tenkte at jeg måtte sette på en ovn i kjelleren, men kom aldri så langt. 

Det går selvsagt an å diskutere hvor eksotisk en Bambus er, men jeg syns nå den er litt eksotisk. Trives veldig godt og har vel aldri vært så grønn og fin som i vinter, til tross for to måneder med snø og hard frost til å være her. Ikke nødvendig å verken ta inn eller dekke til denne her.  

Rosmarinen derimot er en liten luring. Nå er den helt brun, så jeg tror ikke at den har overlevd, dvs kommer opp fra roten, men det er jo lov til å håpe litt til. Den klare seg ganske lenge, men minus 13 eller mer enn det ble litt for tøft. 

Yukkaen er en tøffing, jeg har hatt den i mange år, og lenge stod den i en krukke. Nå sist sommer blomstret den før første gang på mange år. Den ser ofte litt pjusk ut på våren, men så kommer den seg, foreløpig ser den helt fin ut. 


Oliventreet ble først dekket med et laken, men når kulden ikke ville gi seg ble det flyttet lenger inn i utestuen. Det viktigste er at det ikke blir for vått. 

Det får stå her inne litt til, det er kanskje et par grader varmere her enn utenfor, og regnet når ikke inn. Jeg blir veldig imponert om det klarer seg ute etter to måneder med vinter, og i det siste har det vært litt mer frost om nettene, men nå er det meldt mye regn og vind. 

Den mexicanske estragonen kan jeg vel garantere at ikke har klart seg, her ses den mellom knelende luftløk sent i høst.

Pletter i luften er en staude jeg syns er litt eksotisk, selv om den klarer seg godt ute gjennom vinteren. Jeg har satt planter som halvveis har dødd inne ut i utestuen i små plastpotter og de våkner til liv når varmen kommer. Disse to har stått på trappen i hele vinter. Jeg tenkte en stund på at jeg skulle flytte dem inn i utestuen for å være på den sikre siden, men glemte det. Blir spennende å se om de har klart seg, for trappen er det kaldeste stedet i hele hagen. 

Ha en fortsatt fin uke.

20 kommentarer:

 1. Flott farge på din pasjonsblomst. Heg har også overvintret en hvit utgave av den nå i vinter, og jeg tror den har klart seg. De drikker veldig mye vann ja, og bør nok plantes i en stor krukke.
  Bogainvilla har jeg aldri prøvd meg på, men de er så vakre når de blomstrer. Kanskje må jeg prøve den en gang.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Første gang jeg prøvde å overvintre Bougainvillea så fikk jeg det ikke til, den ville ikke blomstre, men med den jeg har nå gikk det helt fint, men den må antagelig ikke tas opp for sent. :)

   Slett
 2. Pasjonsblomsten har noen fasinerende blomster synes jeg. Ellers har jeg ingen planter som må tas inn og ut.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er noe styr med alt som skal inn og ut, det ene øyeblikket tenker jeg at jeg må trappe ned med det, og i det neste tar jeg stiklinger :D

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Riktigt vacker passionsblomma. Så bra att den går att övervintra. Trodde inte Yukkan skulle klara sig i snö. De är tuffare än man tror. Jag har några små krukor i växthuset, skall bli spännande att se om det är något liv i dem. Hortensian och klematisen som står där, hoppas jag klarar sig.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir en spennende vår fremover, for å se hva som har overlevd. Her er det forøvrig vinter i dag med snøstorm :D

   Slett
 4. Hei Ingeborg!
  -13 har ikke jeg hatt engang her i arktis!! Det er kaldt! Jeg har endel av de plantene du har bilde av her, men de har jeg inne. tror ikke Yukka ville greie 7 måneder med vinter selv om det ikke er så kaldt hele tiden. Det kommer vel litt an på lengden med frost også?
  Min bougainvillea holder på å vokse meg over hodet på planterommet, men den må ha skarpt lys og varme for å blomstre. Det skal den å om litt :)
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror også at hvor lenge det er kaldt har mye å si, og det er litt lett for oss her sør å tenke at faren er over for tidlig, sånn som nå. :)

   Slett
 5. Känner igen det där... Just nu har jag dock platsbrist och det gör att jag hejdar mig lite. Ska skaffa plättar i luften men sätta dem ute direkt. Inne tycker jag de är rätt så svåra. Ute kan de få en upphöjd plats i mager jord och det tror jag blir superbra :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg får også pletter i luften mye bedre til ute enn inne. Har jeg dem inne går det ikke så lang tid før de skranter, og da må de gjenopplives ute :)

   Slett
 6. Hei Ingeborg.
  Alltid spennende å se hva som overlever vinteren. Her ser yukkaene ut til å ha greid seg bra med en lang kuldeperiode, godt under -10.
  Har aldri prøvd å overvintre pasjonsblomst, bruker den bare som sommerblomst.
  Ellers har vi dyp tele, og dekker til vintergrønne planter mot sola, ikke noe å drikke for dem...
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis har telen gått her, det er fortsatt nesten nattefrost, men håper vi får vår nå. Pasjonsblomst er enklere å overvintre enn jeg trodde, min så helt død ut, men nå har små blader begynt å komme :)

   Slett
 7. Hei!
  Det er morsomt med eksotiske planter. Her må de stå inne. De har ikke mulighet for å klare seg. Denne vinteren har vært spesiell kald. Så jeg er litt redd for at det kan ha gått galt med noen. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser jeg har noen små nyplantede busker i hagen som ser litt skrantne ut, men får håpe de kommer seg. Hvis oliventreet mitt overlever våren blir jeg veldig imponert :)

   Slett
 8. Nydelig pasjonsblomst!
  Spennende med alt som overvintrer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det tar mye plass det som må inn, men det er gøy også :)

   Slett
 9. Hvor er det en smuk farve, din passionsblomst har. Jeg var ikke klar over, at den fås i flere farver.
  Jeg har også haft en pletter i luften stående ude i vinter, og nu venter jeg spændt på at se, om der er liv i den.
  Jeg er glad for, jeg fandt din blog, for der er mange spændende indlæg.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, hyggelig å høre fra deg. Plettene mine ser ganske miserable ut nå, så jeg er veldig spent på om de kommer seg. Men, de har sett døde ut før og plutselig begynt å bli grønne, så det kan jo skje igjen :)

   Slett
 10. Åhh vilken vacker passionsblomma - en riktig skönhet :) Ja våren rullar på och snart ska mina olivträd få komma ut, de längtar...
  Vårkram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så koselig å gjøre klart til sommeren igjen :)

   Slett