onsdag 3. mars 2021

En vestlandshage i begynnelsen av mars

 Vel og merke en vestlandshage som nettopp har ligget under snø og is i en to måneders tid, det kan jeg ikke huske å ha opplevd før. Men nå er det vår, det betyr ikke at det ikke kan bli kaldt igjen, men neppe så lenge og så mye. Det var fint at alt var hvitt en stund, men nå er det fint at alt er grønt igjen, vi er i gang. 

Snøklokkene kommer trofast. 

Det samme gjør klosterklokkene. 

I fjor satte jeg flere krokusløk, tror kanskje det er de som er på vei opp og fram her. 

Lyngen har blomstret i hele vinter, men i urtebedet har salvien tatt seg en liten pause. Helt foran står noen av alle pottene med avleggere, som enten skal plantes ut, eller gis bort til hagelagets planteloppemarked (om det blir noe av). Sneglesaksen har stått lett tilgjengelig hele vinteren. 

I fjor flyttet jeg denne julerosen, men hadde selvsagt glemt hvor jeg satt den, plutselig oppdaget jeg en liten blomst blant alt det visne bladverket. Det er jo litt skummelt med sen flytting av planter når det blir så kaldt, og de ikke har fått etablert seg skikkelig. 

For noen år siden fikk jeg en Alunrot med gult bladverk, den har ikke trivdes noe særlig hos meg, har blitt mindre og mindre for hvert år, tror det er for vått, men nå ser det faktisk ut som den har vokst litt. 

Stinkjulerosen blomstrer for fullt. Jeg liker så godt den røde kanten på blomstene, og grønne blomster i seg selv er jo flott, og så bladverket da. I det hele tatt er det mye å like med den. At den stinker har jeg aldri lagt merke til, det er visst noe med røttene. 

Litt av en hardhaus denne julerosen, dette er tredje gang den spretter tilbake i løpet av vinteren. 

Apropos bunndekkere, jeg syns det ser ut som lammeøren min har vokst i løpet av vinteren, men det kan vel ikke stemme?

Primulaen lå klar under snøen, de små knoppene ser nesten ut som roser. 

Vårkjærminnes første blomst er så liten og uanseelig at det knapt er noen vits å ta bilde av den, men her er den altså. Lungeurten blomstrer også med en blomst, men den ble ikke fotografert. 

I drivhuset ble jeg veldig overrasket over å se at vinterportulakken hadde klart de langvarige kuldegradene, den har ikke vært dekket til og om vinteren er det heller kaldere enn varmere i drivhuset. 

På søndag fikk jeg faktisk sådd litt i drivhuset, greit å få noen frø i jorden, så kan de bestemme selv når de vil spire. Det har vært nydelig vær i dag, men jeg har ikke fått vært i hagen. Listen over hva jeg har lyst til å gjøre er lang, det er alltid en del som bør gjøres før for mange planter dukker opp av jorden.
Ha en fortsatt fin uke. 

18 kommentarer:

 1. Fine vårblomster hos deg. Primula er så hyggelig å se tidlig på våren. Det ligner på krokus ja.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 2. Juleroser og andre gledespredere gjør hagerunden trivelig selv om det er kjørlig. Jeg gleder meg også over å se at de sammenrulla bladene på store rhododendron har åpnet seg igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er utrolig hvor tilpasningsdyktige planter er. Her har det vært nesten frost igjen, men det ser ut som vi går klar snøen som er meldt. :)

   Slett
 3. Fine vårbilder fra hagen din, Snøklokker og Klosteklokker er fine vårblomster.

  ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hvordan ville det blitt uten dem, det er bare å nyte :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Så fint med alla snödroppar, snöklockor och julrosor. Blev så glad då jag såg en mörk julros med knoppar, de brukar inte vara lika villiga att blomma hos mig, som de vita. Har inte kommit igång med att så, ännu. Men skall försöka få det gjort i helgen.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har en mørk fylt julerose, men det finnes jo også en enkel, nesten svart, som jeg er på utkikk etter. :)

   Slett
 5. Dere er i gang, ingen tvil! Det må nok smelte litt mer før noe kommer opp og fram her. Den hvite julerosen er både tøff og fin!

  SvarSlett
  Svar
  1. Juleroser er veldig fascinerende planter syns jeg, men de må nesten plasseres et sted der de syns også når en ikke er så mye i hagen, og det sliter jeg litt med, må kanskje flytte på noe for å få det til :)

   Slett
 6. Hei Ingeborg!
  Så deilig det må være med vårsysler i begynnelsen av mars. Ser sikkelig koselig ut.
  Her hos meg vil dette begynne i begynnelsen av mai - gleder meg like fullt :)
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den som venter, og så videre ... det er litt fint det med å se hvordan hager i andre deler av landet utvikles annerledes, jeg gleder meg for eksempel alltid over tulipanene dine, lenge etter at mine er avblomstret :)

   Slett
 7. Hei Ingeborg!
  Våren har kommet mye lengre hos deg. Det er godt se hva jeg har i vente. Snøklokkene titter så vidt opp her. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 8. Både du og foråret er igang kan man se, og det er jo herligt med al den plantekraft der ligger parat lige under sneen. Snart går det hurtigt, og så kan vi ikke følge med mere på samme måde som vi kan her i den tidlige vår.

  God weekend!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det som er litt spesielt med våren, at vi kan legge merke til hver eneste lille utvikling :)

   Slett
 9. Härliga vårtecken! Det är samma här - vår men vi har ändå fått tillbaka minusgrader på nätterna. Härligt att börja så nu :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Kaldt her også, ikke helt minus om natten, men nesten. Mye vind og regn. Klarte meg ute i 10 minutter i dag før jeg måtte inn og søke ly :D

   Slett