onsdag 11. september 2019

Oregano og Oliven

Oregano bør være en sikker plante i hele Norge, vakker og nyttig. Oliven er ikke like sikker, men av og til må en tøye grenser.

Oregano med rosa blomster, den mest vanlige, herdig til sone 6, men jeg har overvintret den på høyfjellet 1000 meter over havet, så jeg regner med at den bør kunne klare seg overalt om den blir plassert sydvendt og med god drenering. Den blå er en Perovskia,eller Steppeblåbusk, som den også kalles. I tønnen bak vokser Tagetes Tangerine gem. 

Den greske oreganoen er hvit, jeg er ikke helt sikker på om den er like herdig som den rosa, men skal gi beskjed om jeg får til å overvintre den også til fjells. Den sprer seg mer enn den rosa, og begge er skikkelige insektmagneter. 

Jeg falt for fristelsen og kjøpte meg et oliventre på supersalg tidligere i sommer. Har naboer som klarer å overvintre, men vet ikke om jeg klarer det i min hage som er litt vindutsatt. Skal prøve å sette det innerst i kroken i utestuen her og krysse fingrene for at det går. Det viktigste er nok at det står lunt og ikke blir så utsatt for regn, og så får jeg kanskje pakke det litt inn om vinteren blir for streng. I taket vokser en Blåregn, den har blomstret med like stor blomstring to ganger i år. De rosa foran er Løvemunn.

Vi hadde en nydelig sommerdag i går, men i dag høljer regnet ned, fortsatt kan vi få mange fine dager og uker, selv om det strengt tatt er høst, så er det fortsatt litt sommer. Ha en fortsatt fin uke. 

16 kommentarer:

 1. Jeg er så misunnerlig på din blåregn. Den er ønskeplante nr.1 her. Oliven må inn her, men den overlever fint inne om vinteren.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Min blåregn er herdig til sone 2-3 (prolific), men er du sone 4? Hvordan overvintrer du Oliven inne, jeg har prøvd med en liten en gang, men det var ingen suksess. Håper det går bedre ute under tak :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg.
  Jeg har ikke blåregn men hvit. Har ikke fått blomster på den enda. Oliventreet er blitt stort. Setter det til overvintring i hagestua. Håper det vil klare seg der over vinteren.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvit er også fin, tok lang tid før jeg fikk blomster på min blå. Håper ditt oliventre klarer seg også :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg

  Ja det gælder om at indimellem prøve noget nyt. klimaet og vejret er blevet mildere - så måske, hvem ved - måske er der uventet succes!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
 4. Hej Ingeborg!
  Tror att ditt olivträd kommer att klara sig bra, om du skyddar det för kyla. Vad härligt med ett blåregn, det står på min önskelista, överst. Har provat en gång, men den klarade inte vintern.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Får håpe det, bare jeg ikke glemmer at det er der når kulden kommer. Vil ikke dekke det til gjennom hele vinteren, bare på det kaldeste. Synd med blåregnforsøket ditt, kanskje du kan finne et alternativt som er like fint. :)

   Slett
 5. Er stolt av at jeg får den til inne. Du bor jo i syden. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper på ute for jeg har ikke fått den til inne, tror denne er for stor til å flytte ut og inn også :)

   Slett
 6. Hei Ingeborg.
  Her må nok også oliventreet inn om vinteren. Står i et overvintrings-rom/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, et overvintringsrom skulle en hatt, blir for mye å dra denne ned i kjelleren :)

   Slett
 7. Lykke til med overvintringen av oliventreet! Jeg tror ikke det hadde kart seg her hos meg men jeg har ikke prøvd.. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det kommer mye an på hvor mye ly den får og at den kan stå under tak for ikke å bli for våt, men jeg vet ikke :)

   Slett
 8. Oregano er en fryd å ha. Fin til bukettene også. Den hvite har jeg ikke prøvd før. Håper du får både den og oliven gjennom vinteren. Du er i en snillere sone enn meg.
  God helg.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, oregano klarer seg bra her, den greske/hvite luker jeg bort som ugress. Skal prøve den på fjellet i vinter, men det er jeg mer skeptisk til, men hvem vet :)

   Slett