torsdag 19. september 2019

Hage på 1000 meter over havet

Aller mest naturhage, men noen få innslag av medbragte planter.

Ikke nødvendig å plante einer på fjellet, det er heller snakk om å fjerne. Her er et prakteksemplar med modne bær, kjekt å kunne høste rett utenfor døren. 

For mange år siden ble det plantet en ripsbusk i hytteveggen, jeg vet ikke hvor mange år den har stått her, men i hvert fall mye mer enn de 35 årene jeg har vært her oppe. Nå har den begynt å spre seg også, og det er i hvert fall to nye busker, dette er den ene av dem. 

Det er fint med Reinfann i hytteveggen, og her sprer den seg ikke like mye som i byen. Denne er vel hentet i en eller annen lokal veikant. Det fine med Reinfann er at det bare er å dra i stilken så kommer den opp med rot. MEN ikke plant den i bed, den fortrenger alt annet og får røtter som er så harde at det nesten er umulig å få en spade gjennom. Reinfann er veldig fin i buketter, også tørkede. 

Tenker aldri at jeg skal høste ripsen på fjellet, den kan fuglene få. I år var det derimot så mye urørte bær på den ene busken at de ble plukket og ble med hjem for å bli til syltetøy. 

Utrolig mye sopp på fjellet i år, vi har aldri sett så mye på tomten, i all hovedsak forskjellige sorter Fluesopp, ble rene julestemningen. Alle bildene ble tatt for halvannen uke siden.

Ha en fortsatt fin uke!

12 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg

  1000 meter, så er vi højt oppe!
  Det ser godt ud, så gør det ikke noget at du måtte vente på ribsene:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, og når alle ripsene i byen er spist av fugler er det jo greit å ha noen her :)

   Slett
 2. Einerbær er fine bær og plukke inn. Reinfann lyser fint opp.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Einer er flotte planter, og rips er vel merket H7 så de tåler nok mye. De har lett for å selvså seg ja, så det kan jo hende det dukker opp flere planter. God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, rips er hardføre, men her er vel to soner over H7, og inntil muren her er det ikke mye snødekke. Det som er rart er at de først har begynt å få så mye bær nå så lenge etter planting, og også først nå begynt å spre seg. Bærene er mindre enn de i byen, men det gjør ingenting. :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Vackra bilder från fjällstugan. Renfana är en riktigt vacker växt, skönt att kunna plocka både enbär och vinbär vid stugan. Vi lämnade kvar en del bär i vinbärsbusken, konstigt nog har inte fåglarna ätit dem.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. De har sikkert ikke oppdaget dem. Hos oss på fjellet har vi tre busker ved siden av hverandre, litt spist på de to ytterste, men ingenting på den midterste, som da ble min :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg.
  Reinfann er vakker, men flottest ute i naturen:-)
  Ikke dårlig å ha rips 1000 m over havet!!
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er håpløst å ta Reinfann inn i bed, anbefales ikke :)

   Slett
 6. Dejlige billeder der oppe højt til vejrs! Jeg har lige købt ribsbuske for at have dem som prydbuske i haven. De røde "perler" ser så skønne ud og så er der mad til fuglene, hvis jeg ikke gider høste dem selv.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, busker med modne rips er flott, kjekt at fuglene kan få ta litt også :)

   Slett