søndag 30. september 2018

Spiselig høst

Endelig begynner bifftomatene å få farge, og det er også litt annet spiselig i hagen selv om jeg ikke akkurat har noen diger kjøkkenhage.

Bifftomatene blir skikkelig store, men de fleste er fortsatt grønne, som disse. 

En eneste en har begynt å bli oransje, i følge "vaskelappen" skal de bli sterkt røde. 

Disse små tomatene har jeg høstet mange av, navn ukjent, men de blir best når de høstes mens de er oransje. 

Jeg kjøpte en lilla kålplante  på planteloppemarked i vår, ser jo litt ut som en grønnkål. Burde kanskje spise den, men den er så vakker i pallekarmen at jeg har mest lyst til å fortsette og se på den. 

Har ikke så lyst til å spise grønnkålen heller, men av helt andre grunner. Sist jeg prøvde å ta inn fant jeg mange hvite larver som slimet rundt. Planten i forgrunnen er siste gjenlevende av en japansk salatmix. 

Ser ut som det blir god avling på prydbønnene i år også, men vinden har halvert høyden på planten. 

Tagetesen i den ene pallekarmen trives fortsatt godt, den samme tagetesen i flere av krukkene er ferdig for i år. 

Jordbærblader, aspargesblad som har veltet i vinden til tross for at de er flortynne, og i bakgrunnen gule, svevende ruccolablomster. 

Jeg har plukket inn noen bjørnebær, men de fleste er fortsatt ikke modne, og nå har hele busken veltet overende. 

Vanntønnen ved blåbærbuskene er i hvert fall full. Det var en del blåbær i år, men siste rest fikk fuglene fatt på før meg. 


I sørveggen vokser nærmest bildet rosmarin til høyre og timian til venstre. Det er noen år siden jeg har klart å overvintre rosmarin, men det er lov å prøve. 

Jeg har ikke prøvd, men det sies at rødkløver kan brukes til te. Som barn tro vi ut blomstene og sugde noe søtt ut av dem.

Ha en fin ny uke, jeg håper på litt opphold mellom bygene. 

8 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg

  Det ser da godt ud - god frodighed i køkkenhaven!
  Rosmarin kan være svær for alle! Men den koster jo ikke meget som ny potteplante tidligt næste år:)
  Her er der sol og åben himmel og en let frost netop nu - det bliver en god dag:)

  Ha en dejlig uge du med!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo en trøst å høre at rosmarin ikke alltid vil seg i Danmark heller, og det er jo greit å sjansen med å ha den ute over vinteren når den er enkel å erstatte, helt enig. :)

   Slett
 2. Ja, det er virkelig frodig hos deg! Dere har mildt sagt fått mye regn i det siste, men det gjør det jo også ekstra drivende for plantene. Får håpe du får litt opphold i dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Begynner å bli litt lei av regn og vind nå, men i går fikk jeg faktisk et par timer ute i hagen, med hardt fysisk arbeid (beskjæring av trær og busker) så var det ikke så kaldt heller. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Kål kan vara svår, för något år sedan skulle jag vattna hos dottern, hon hade fin kål under fiberduk. Nästa gång jag kom, fanns inga blad kvar, men fullt av larver, som ätit upp allt. I år har mina tomater mognat fint, men det blir bara några björnbär. Plantan är ganska ny, så jag hoppas på rikligare skörd framöver.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går opp og ned i kjøkkenhagen. Jeg syns bjørnebær er litt ustadige, det blir ikke så stor avling her heller, men gode er de. :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg.
  Frodig hos deg. Jeg har prøvd å ha rosmarin ute om vinteren. Det gikk ikke, men kanskje har dere enda mildere klima hos dere. Her har det blåst og regnet hele september. Blir lei.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde en rosmarin ute i flere år, men det er lenge siden, det er kanskje sånn at vintrene er blitt kaldere. Ofte klarer rosmarinen seg gjennom vinteren, men når våren kommer dør den, jeg klarer ikke å knekke den koden, for det er jo ikke noen kombinasjon av sterk sol og tele i bakken her. Men prøver igjen. :)

   Slett