onsdag 3. oktober 2018

Høst i hagen

Det er definitivt høst. Jeg vil jo gjerne at september skal være en sommermåned, men i år har den vært høstlig, og nå når oktober er kommet så er det ikke mer å tenke på. Det er høst, men allikevel fortsatt fint.

Krukkene har stått i le for vinden en stund, den ene stormen har avløst den andre. Storm var meldt i går også, men det ble bare en viff. Til venstre en Cordyline, som har stått ute i sommer, den får vel komme inn etter hvert. Til høyre en avblomstret Agapantus. Den med rosa blomster er en Pelargonium Platinum. Bak til venstre skimtes en oppstammet gran, og på veggen bak Villvin. 

I en krukke med flettet pil står en duftpelargonium. 

Skulle gjerne hatt plass til en større dam, men et stort fat gjør også nytten. Bak til venstre bladverket til Akeleie, til høyre Svartsurbærhekken (Aronia), hvis blad dekorerer fatet. 

Fine rødfarger på bladverket til peonen Nellie Shaylor. Bak skimtes blå Kattemynte, med en Kuletuja bak der igjen.  

Disse to sortene av Hosta holder fortsatt stand, mens bak der igjen er en annen Hosta i ferd med å falle sammen. Jeg har mistet litt oversikten over hostaene mine, kjøpte noen flere for noen år siden, jeg ville sagt det var for en to, tre år siden, men de siste jeg kjøpte var i 2013, da er i tilfellet den til venstre Dogghosta (Frances Williams). Jeg kjøpte også en som het Guacamole, men jeg tror ikke det er den til høyre, for Guacamole har mer grønngule blad. Tror jeg har en ryddejobb å gjøre i Hostaarkivet mitt. 

Et bevis på at Kristorn tåler beskjæring godt. Vi måtte ta ned kristorntreet vårt i sommer, litt leit for det har vokst opp fra et selvsådd frø. Men de siste årene har det sluppet så mange blad, og de blir harde og spisse å trø på. Vi har ikke fått fjernet stammen ennå, og nå spretter det som bare det. Bak vokser den samme villvinen som nevnt over. 

En merker det på Kosmos også, at det er høst, men den blomstrer nå en del fortsatt, og den får nesten ikke sol på denne tiden. 

Det er første året rosen Viking blomstrer skikkelig, og den har nettopp begynt blomstringen nå for et par uker siden. Det skal være en bunndekkende rose med en høyde på 50 cm, men den er nå over meteren der den står i et hav av høststorkenebb, så jeg tror den må få et stativ til neste år. Den er remonterende og herdig til H5, og skal egentlig blomstre fra juni til oktober. 

Klokkebusk (Weigela) kommer jo gjerne med en mindre blomstring på høsten. I år har det ikke vært så mye, nesten bare denne greinen. For et par dager siden ga jeg alle tre klokkebuskene en skikkelig høstklipp, de trenger en fornying inn i mellom. Jeg prøver å fjerne noen greiner helt ned til bakken, men korter også inn der det ikke går.

En fin høstdag her ute i dag, til og med sol, hvis det holder seg får jeg kanskje begynt med fjerning av greiner, hele hagen er full av greiner, for det er mye mer enn klokkebuskene som har fått smake både saks og sag. Ha en fin dag. 

10 kommentarer:

 1. Hej Ingeborg!
  Fina höstfärger hos dig, hos mig är det lönnen som bytt färg och lyser gul och fin. Blev väldigt förtjust i din Kristorn (Järnek), vilka vackra gröna blad, men förstår att de är vassa och stickiga.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lurt på om denne kristornen hadde en sykdom siden den plutselig slapp så mange blad, men nå ser de jo friske ut. Jeg har en til også, riktig nok på andre siden av gjerdet, men jeg kan nyte den for det - uten å stikke meg på bladene :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Du har da rigtig meget flot i blomst nu - det ser godt ud!
  Høsten er her, men mon ikke vi får et par sommerlige dage?
  Hosta 'Guacamole' er kendt for at have en af de flotteste og mest velduftende hostablomstringer. Så den ville du nok have benærket:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det visste jeg ikke om Guacamole. Jeg tror i hvert fall jeg vet hvor en av dem står, og da skal jeg flytte den til et sted en merker blomsterduften bedre. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg.
  Ja, høsten har gjort sitt inntog. Mye er i blomst hos deg enda. La oss håpe vi får noen fine dager i oktober uten at det skal blåse mye hver dag. Naboen har en stor kristorn, og alle døde blader blåser inn i bedet opp ved gata. Jeg har stukket meg mye på de bladene.
  Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en blir litt lei av de spisse bladene. Min mistet mye blader de to, tre siste årene, og har ikke gjort det tidligere. Håper på litt fint vær i helgen :)

   Slett
 4. Om det ikke er isende vind, er høsten en god havetid. Mye fine farger, og de kjedelige statistene får spille større roller noen uker, eller dager. Som villvinen din i nydelige farger :-) Flotte bilder!

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt sant, villvin er nydelig på denne tiden. :)

   Slett
 5. Flotte høstbilder! :) Herlig med alle de vakre fargene. Utrolig mye å glede seg over nå også. Skal ta en titt gjennom innleggene dine og se om jeg husker hvilke frø det var jeg ønsket meg :) Si gjerne i fra om jeg har noe fristende jeg kan ta frø av også. Har du Leanderklokke forresten? En utrolig flott sommerblomst, veldig lett og få til og den blir fort stor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det leanderklokke som ligner på klokkeranke? :)

   Slett