søndag 7. oktober 2018

Noen bunndekkere

Kan aldri få nok bunndekkere, lave planter som dekker jorden og holder ugresset borte. Det finnes jo så mange fine, men her kommer noen.

Krypgunnera (gunnera magellanica) er like lav som vanlig Gunnera er høy, men i motsetning til den gigantiske gunneraen er krypgunneraen herdig i hvert fall til sone 2 (jeg tror egentlig den kan være herdig i hvert fall til sone 4, for jeg har hatt den i krukke også, og da skal den egentlig være herdig to soner over). Her hos meg er den mye bedre enn for eksempel Hasselurt (som også er nydelig og herdig til sone 5) Krypgunnera blir ca 10 cm høy, og er enkel å dele, den vokser også fort. 

Dvergslirekne (slirekne/polygonum) er også veldig koselig og dekker bakken godt, men blomstene blir litt høyere. Den blomstrer for fullt nå. En fin bunndekker, også den sprer seg godt, men er ikke vanskelig å begrense hvis den tar helt av. Den er herdig til sone åtte.  
Dette er Krypjonsokkoll (ajunga reptans), som vokser under hostaen. På forsommeren har den lilla blomsterspir, men også nå er den fin der den lager et tett teppe, i sol kan den få fine høstfarger, men her er det ikke mye sol. Ulempen med denne er at den kan få litt meldugg (tror jeg at det må være), men om den gjør det så river jeg opp stygge planter (den trenger å holdes litt i ørene uansett) og neste år er den like fin. Herdig til sone 5. 

De mørkegrønne stjernene som vokser blant peonbladene her er også en fin bunndekker, og det er en urt, men jeg har faktisk aldri smakt på den. Myskmadra (Galium odoratum) heter den på svensk, jeg vet ikke hva den heter på norsk. Den får hvite stjerneformede små blomster på forsommeren. Bier skal være glad i den. Hvor herdig den er vet jeg ikke, her er det sone 2. Sprer seg godt og er enkel å dele. 

Alle bildene er tatt ganske nylig, Krypjonsokkollen i går, men bildet av Krypgunnera er fra mai, den er like fin nå, men været er litt guffent og litt mørkt, frister ikke å gå ut og fotografere nå. Ha en fortsatt fin helg. 

10 kommentarer:

 1. Krypgunnera har jeg ikke hørt om eller sett, men den hørtes jo super ut siden den kan brukes som bunndekke.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Krypgunnera har vært overraskende bra her i hvert fall :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg.
  Bunndekkere er et must i hagen. Krypgunnera høres spennende ut.
  God søndagskveld.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Planen er å få flere bunndekkere, fint og praktisk :)

   Slett
 3. Krypgunnera var virkelig morsom! Den er notert, og må prøves.

  SvarSlett
 4. Hej Ingeborg!
  Tack för tips om bra marktäckare. Ajunga reptans eller Revsuga har jag länge tänkt prova, den har vackra blad. Har en torr skuggig rabatt där jag har svårt att hitta något som trivs.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, veldig. Den trives over alt her hos meg, jeg må heller begrense den noen steder, men det er heldigvis enkelt. :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg.
  Krypgunnera er nok mer hardfør enn man skulle tro:-) Hos oss blir den nok høyere en 10 cm. , og viktig å begrense.
  Hasselurt er også svært så villig her, men det tok noen år før den etablerte seg skikkelig.
  Bunndekkere er viktig.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at krypgunneraen trives hos dere også. Hvor høy blir den hos dere? Håper hasselurten min også skal ta fart før eller senere, men jeg har hatt den i noen år og den vokser minimalt, men jeg gir ikke opp. :)

   Slett