onsdag 26. september 2018

Epler og storm

Liten runde rundt i hagen i lunsjen i dag, for å se hva stormen har tatt mens vi har vært noen dager på fjellet. Onsdagsstormen gikk fint, både for drivhus og planter, men så var det jo ny storm på fredag, eller det vil si, det ble vel aldri mer enn en solid kuling her.

Jeg hadde tatt mine forholdsregler og satt ned pynt og krukker fra utsatte steder, allikevel hadde noe blåst ned inne i utestuen, men denne stod trygt bak villvin, eføy og pelargonia. 

Jeg tenkte før jeg dro, at nå går den oppstammede nyperosen min, men den holdt stand enda en gang, selv om den har blitt skikkelig skeiv iløpet av sommeren. Under blant annet Yukka og Geum. Lykten står også fortsatt, det blir kanskje for lite vindvang til at det er noen fare. 

Øverst i hagen har jeg en Månestråle som jeg hadde forventninger til i sommer, den har hatt flere knopper, men nå har vinden tatt dem. Det har vært litt brekkasje på staudene, roser og bjørnebær med knekte greiner, litt irriterende, men de kommer jo igjen til neste år. 

Jeg har et epletre av sorten Prins som står i vestveggen, jeg har prøvd å espaliere det over flere år, men det er ikke akkurat et tre som har hellet med seg. To ganger har det knukket i forbindelse med husmaling, og to ganger har det blitt spjelket, og har overlevd. Det pleier å ha masse epler, men i år har det ikke vært så mange. Nå har treet rett og slett veltet, alle eplene falt ned og de fleste forsvunnet, kanskje rotter, har hørt at de liker epler. Vet ikke om det lar seg redde denne gangen. 

For et par år siden plantet jeg et Aromatre nederst i hagen, her holder jeg også på med et espalieringsprosjekt, som riktignok har blitt litt forsømt i år, jeg får ta et tak når eplene er plukket. Det modner ikke før i september/oktober, men nå må jeg snart prøve et av eplene. Det var åtte før stormen, og det er åtte nå :) Det tyder forresten kanskje på at de ikke er modne, for bjørnebærbusken rett ved siden av har kollapset helt. 

Det skyldes ikke stormen, men det er første gang jeg har opplevd at Agapanthusen har sprengt seg ut av krukken sin. Jeg har jo hørt om det, men aldri opplevd.

Ny storm er meldt i morgen, men ikke noe ekstremvarsel, tror jeg. De er litt rare disse ekstremvarslene, for det blir sjelden så ekstremt som de sier. Vi kom hjem fra fjellet i går kveld, og det ekstreme regnet merket vi ikke noe til. Derimot så vi et rådyr, en elgkalv og holdt på å kjøre på en rev i Røldal, men den klarte seg heldigvis. Ha en fortsatt fin uke. 

12 kommentarer:

 1. Agapanthus har kraftige røtter, ja. Leirpotter har lett for å sprenges, så da klarer de det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var utrolig. Den har ikke stått i krukken så lenge heller. Jeg får flytte den over i noe mer solid. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Sikke kræfter der er i de rødder - imponerende!
  Ja endnu et kraftigt blæsevejr er lovet. Vi får se...

  Ha en dejlig uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Ganske spennende med all denne vinden, får håper det blåser fra seg etter hvert. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg.
  Krefter i slike røtter.
  Vinden igår var kraftigere enn sist uke, og vi fikk endel brekkasje på roser og stauder, men det meste av krukkene var tatt midlertidig inn.
  Ha en fin dag/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er lurt å ta inn selv om det er fristende å la alt stå ute. Jeg har ribbet utestuen, men hadde ikke helt tenkt at sesongen der skulle være over. :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Så bra att det mesta klarade sig, blåsten kan förstöra mycket. Märks att det är höst.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er slitne nå, mange, både stauder og busker, men noe holder stand, blant annet blodslireknen er like fin, la jeg merke til i dag. :)

   Slett
 5. Hei!
  jeg er veldig glad for at uværet ikke ble verre enn det det ble. Det ser bra ut hos deg også. Jeg må sjekke krukkene til agapanthusen. De har stått i de samme krukkene i mange år.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne hadde bare stått i krukken et par år, så jeg ble litt overrasket, men kanskje var den litt i minste laget i utgangspunktet. :)

   Slett
 6. Ja, mye vind for tiden, både av den sterke vaianten og generelt.
  Godt at både blomstene dine og eplene greide vindkastene.
  Høsten er godt igsng, men jeg er veldig glad i sept/oktober, flotte månader med farger og skarp luft etterhvert.
  Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fortsatt fint, håper det blir litt pause i regn og vind sånn at jeg får gjort litt mer ute :)

   Slett