onsdag 19. september 2018

Litt om hvitt

Det finnes mye med hvite blomster i hagen nå, og det er ekstra fint å ha noe som lyser opp når skyggene blir lange. Her kommer et lite utvalg av både stauder, busker og sommerblomster fra hagen nå.

Jeg starter med en urt, som jeg aldri har brukt til noe, men som har etablert seg med en fin tue. Zitronen-Bohnenkraut (Satureja montana "Citriodora" heter den og den betegnes som en kjøkkenhageplante, og kan brukes både til kjøtt og fisk. Det står at den skal blomstre fra juni til august, men nå når det går mot slutten av september så blomstrer den fortsatt. 

Samme plante sett fra andre siden, den minner jo ganske mye om en timian. 

Det beste nærbildet jeg fikk til, den er ikke så veldig fotogen sånn på nært hold. Jeg har forresten hatt den siden 2016. 

Denne syrinhortensiaen er i ferd med å etablere seg fortsatt, legger seg litt ned, men jeg håper at den etter hvert skal bli større og kraftigere. Jeg har den i et bed på nordsiden så den må tåle litt juling. Dessverre fant jeg ikke navnelappen akkurat nå. Den rosa som skimtes er en rosespirea, og den står sammen med en rododendron så det er nok dennes blader som stikker opp. 

Nærbilde av syrinhortensiaen. 

Den hvite rosen White Cover har jeg mange steder, men den fineste står i denne tønnen. 

Rosen Julia Renaissance er ikke helt hvit, den har et ørlite rosaskinn. Kjøpte den fordi jeg har en datter som heter Julia, men jeg tror den kommer til å bli bra. Den står også på nordsiden og får en del skygge, og det er kanskje derfor den starter blomstringen sent, men den kommer nå med flere knopper. Det er en buskrose, og den dufter. 
 
Kosmos er en sommerblomst jeg har hatt i mange år, i år ble det en fornyelse med nye planter, disse er mye høyere enn de jeg hadde før, men siden jeg fikk småplantene i fjor vet jeg ikke hva de heter. 

Utenfor drivhuset har jeg et område med lyng som blomstrer omtrent hele året. Nå er det den hvite klokkelyngen som har vært i gang en stund. 

Dette er en liten plante som jeg fikk på forsommeren, navnet har jeg glemt, og jeg trodde ærlig talt at den hadde krepert mens jeg var på ferie i juli da sommeren var på det varmeste, men den klarte seg faktisk uten ekstra vanning nyplantet uten vanning i to uker med en varme på 20-30 grader, dette bedet er et av de med mest sol. Er det noen som ser hva det er?

I kveld er den første høststormen meldt, jeg har vært ute og sikret det jeg kommer på, men allerede klaprer det godt i takpannene over meg her på loftet. Det er meldt vindkast opp i orkan styrke, det vil si 35 meter i sekundet. Så kvelden blir mest sannsynlig tilbragt i tvstuen med døren igjen og lyden på full guffe, det blir spennende med drivhuset. Ha en fortsatt fin uke, vind eller ikke.  

14 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg.
  Flotte bilder. Et innlegg med hvite blomster passer meg godt. Nydelig rose Julia renaissance. Det er meldt mye vind her også. Opptil 10 m høye bølger i skagerak.
  Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det gikk bra med vinden hos deg, her står drivhuset, men i morgen kommer ny storm fra nordvest, krysser fingrene. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Flotte hvide blomster! De går man aldrig fejl af:)
  Vi må håbe det nye drivhus klarer stormen - men mon ikke, det er jo solidt bygget:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, drivhuset klarte første runde. Tenker at jeg vil ha flere hvite blomster, syns spesielt at de er fine om høsten. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg!
  Så mange fine hvite blomster. Det siste bildet minner om en eller annen verbena??
  Her blåser det sjeldent mye. Jeg er ganske langt fra kysten akkurat nå. Håper det går bra hos dere. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenker ofte at hvis jeg noen gang skal flytte så skal det være til et vindstille sted, men så er det noe med havet også :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Fint med vita växter, en syrenhortensia står på min önskelista. Det har varit blåsigt i några dagar hos oss. Hoppas inte det blir storm, men ditt växthus klarar sig nog.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror dette drivhuset kan stå mer imot enn det forrige, men så vet en aldri, noen ganger er vinden helt uberegnelig. Syrinhortensiaen klarer vinden godt :)

   Slett
 5. Jeg plantet også en syrinhortensia for noen år siden, men den har ikke vokst noe særlig. Det blir noen år til blomstring enda.
  Drivhuset ditt i forrige innlegg ser veldig sjarmerende ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje syrinhortensiaen bruker litt tid på å etablere seg, vi får satse på det. :)

   Slett
 6. Hei Ingeborg.
  Hvitt er spesielt flott på denne tiden. Det lyser skikkelig opp.:-) Favoritten høstasters er plantet slik at vi ser den om morgenen når vi sitter og tar morgen/og pausekaffen..
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri fått til høstasters, men det har sikkert med sorten å gjøre. I år har det plutselig dukket opp en lys blålilla her, jeg må jo ha plantet den, men husker ikke :)

   Slett
 7. Hvitt er lekkert, det er helt sikkert!
  Julia Renaissance er utrolig vakker. Renaissance-rosene er dessverre litt for pinglete hos meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenker du på herdighetssone med pinglete? Min klarer seg godt i både vind og relativt mye skygge, men jeg er jo bare sone 2.

   Slett